»

Google odšteva

vir: Hexus
Hexus - Google je poln velikonočnih jajc, skritih posebnosti, ki jih v svoje aplikacije zapakirajo programerji in uporabnikom, ki jih najdejo, večinoma polepšajo dan. Tokrat gre za nekoliko manj skrito jajce, saj Google.com in Google.co.uk (na Google.si si morate vklopiti angleški vmesnik), če ob praznem iskalnem polju pritisnete gumb 'I'm feeling lucky', prikažeta odštevanje sekund. Najverjetneje gre za odštevaje do konca leta, saj je ob času pisanja novice odštevalnik pri približno 1295000 sekundah, kar nanese slabih 15 dni. Teh slabih 15 dni se, ponovno ob času pisanja novice, lepo poravna z novim letom v našem predelu sveta, a, začuda, prehiteva novo leto v Severni Ameriki.

Prav to neujemanje mnogim da slutiti, da to ni odštevanje do novega...

29 komentarjev

Microsoftov brezplačni antivirus prihaja

Microsoft Security Essentials

vir: CNet
CNet - Kot so obljubili konec preteklega leta, bodo letos pri Microsoftu izdali brezplačni protivirusni program. Začenši s prihodnjim torkom bo na spletu mogoč prenos beta verzije Microsoft Security Essentials, ki bo zamenjal dosedanji Live OneCare. Kot kaže, bo sprva na voljo le v angleščini in portugalščini za uporabnike v ZDA, Izraelu in Braziliji, kasneje pričakujemo še kitajsko verzijo, ostali svet pa kani slediti za tem. Storitev se bo vedla kot običajen protivirusni program, ki sproti pregleduje datoteke, s katerimi se na računalniku kaj dogaja. Nove definicije virusov prejema prek Microsoft Update do trikrat dnevno, pri čemer v Redmondu svetujejo, da...

72 komentarjev

Računalnik in internet za vsak žep

Yahoo News - Kljub stalnemu padanju cen računalniške tehnologije se različne organizacije, podjetja in države zavedajo, da je potrebno ljudem ponuditi še cenejše računalnike in internetno povezavo, saj internet postaja temeljni člen izobraževanja in razvoja. Tako si npr. MIT že nekaj časa prizadeva razviti računalnik za 100 dolarjev, Microsoft pa je v maju najavil projekt Pay-As-You-Go PC-ja (program FlexGo), v katerem naj bi preko Siola sodelovala tudi Slovenija.

Za podoben korak pa se je odločila tudi Francija. Vlada je namreč sklenila, da bo družinam z nizkim dohodkom ponudila računalnik in internetni dostop za vsega 1 evro na dan (za 3 leta). Za družine, ki bodo pristopile k omenjenemu projektu, bodo organizirali tudi ustrezen računalniški tečaj. Oblasti predvidevajo, da bodo s programom, ki naj bi se pričel v začetku prihodnjega leta, delež gospodinjstev z računalnikom iz trenutnih 50% povečal na 68%.

Ob bok omenjenim projektom z lahkoto postavimo tudi potezo občine Velenje, kjer so...

37 komentarjev

Prihaja Microsoftov FlexGo

Beta News - Kaj ima Slovenija skupnega s Kitajsko, Indijo, Vietnamom, Mehiko, Rusijo in Madžarsko? To, da bodo omenjene države po Braziliji menda kmalu deležne dobrot Microsoftovega predplačniškega programa FlexGo, ki naj bi znižal začetne stroške investicije v nakup računalnika.

V zadnjem času so očitno moderni samaritanski programi računalniškega opismenjevanja manj razvitih predelov sveta, s poceni opremo. Pri MIT-u tako snujejo prenosnik za 100$, Kitajci si bodo kmalu lahko omislili gizma za 150 zelencev, tudi Intel je ponudil prenosnika Eduwise za 400 dolarjev.

Tako tudi pri Microsoftu očitno niso mogli sedeti križem rok in gledati, kako se v vsej tej ponudbi promovira pretežno konkurenčna programska oprema. Najprej so izdali diskontni Windows Starter Edition, sedaj pa so splovili še pobudo FlexGo, ki predvideva, da bi uporabnik, za nekoliko predelan PC, odštel približno tretjino do polovico tržne cene, sam računalnik pa bi prešel v last banke oziroma druge ustanove, ki bi...

13 komentarjev

Kitajski izziv Wintelu

Ars Technica - Med tem, ko še ni povsem jasna usoda MIT-ovih otroških prenosnikov po 100 dolarjev, so se podobnega izziva lotili tudi v "Osrednjem cesarstvu" (kot Kitajci pravijo svoji domovini). Podjetje YellowSheepRiver, iz nekdaj portugalskega Macaa, je tako izdelalo prototip "kitajskim" plačam prijaznega računalnika Municator za 150 dolarjev, ki je v precejšnji meri plod domačega znanja.



Strojno srce bo predstavljal 64-bitni procesor arhitekture MIPS, s taktom med 400 in 600 MHz, s čimer bo primerljiv Intelovemu procesorju Pentium 3. Delovnega pomnilnika (RAM) bo na voljo 256 MB, za prikaz bo skrbela kartica ATI Radeon 7000, s podporo VGA in S-video, shranjevanju podatkov pa bo služil 40GB...

16 komentarjev

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih

News.com - Indija, Brazilija, Rusija in Indonezija niso najbogatejše države sveta, kljub temu pa zaradi števila prebivalcev predstavljajo tržišče, katerega bi bilo naravnost noro zanemariti. Celo Microsoftu je jasno, da si potrošnik v teh državah ne more privoščiti izdatka za plačilo licence njihovega operacijskega sistema Windows XP. Rešitev? Oskubimo napredne funkcije v operacijskem sistemu, tako da ga potrošnik ne bo zamenjeval s pravim, neokrnjenim sistemom, in ga ponudimo po bistveno nižji ceni. Delovanje sistema omejimo tudi tako, da ne bo tekel na najnovejših procesorjih. ??

Kot poroča predstavnik indijskega podjetja Zenith Computers Lakshmanan, operacijski sistem preveri kodo (CPU ID) procesorja, in če ugotovi, da se v drobovju skriva Athlon ali Pentium 4, preneha delovati. Microsoft pojasnjuje, da je ta operacijski sitem zasnovan za domače, nezahtevne uporabnike, ki imajo običajno manj zmogljive računalnike. Zato Starter Edition deluje na sistemih osnovanih okrog Celeronov, Duronov...

198 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov interneta

The Register - Tudi internet se danes pridno razvija. To dokazuje tudi vedno večje število uporabnikov, ki ne narašča samo v azijskih, ampak tudi v evropskih državah in v drugih razvitejših predelih sveta. Tako so pred kratkim ugotovili, da je na svetu približno pol milijarde uporabnikov interneta. Od tega jih 19 milijonov dostopa preko tehnologije xDSL, 14 milijonov pa preko kabla. Več tukaj.

3 komentarji