»

Nova anketa: Koliko ste odšteli za tipkovnico in miško s podlogo?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali ste na spletnih servisih že kupili posamezno skladbo. Razloga, zakaj je rezultat za ponudnike tako porazen sicer ne poznamo, vendar glede na to, da se pri nas zbira tehnološko izredno podkovana skupnost, lahko iščemo razloge tudi v tej smeri.

Ste na spletnih servisih (zabavaj.se, iTMS,) že kupili posamezno skladbo?
Ne.97%
(1100)
Da.3%
(31)
Skupaj glasov: 1131


Tokrat vas sprašujemo, koliko ste odšteli za tipkovnico in miško ter podlogo zanjo.

87 komentarjev

Nova anketa: koliko ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko je stara najstarejša komponenta v vašem primarnem računalniku. Po rezultatih sodeč, se nekatere stvari (optične enote npr.) očitno ne menjajo. Dobrih 30% glasujočih pa je v celoti zamenjalo drobovje prej kot v dveh letih.

Koliko je stara najstarejša komponenta v vašem primarnem računalniku?
več kot 5 let23%
(221)
več kot 3 leta18%
(174)
več kot 2 leti15%
(147)
več kot 1 leto12%
(113)
več kot 4 leta11%
(105)
manj kot 1/2 leta11%
(100)
več kot 1/2 leta in manj kot 1 leto8%
(77)
ne vem1%
(13)
Skupaj glasov: 950


Tokrat vas sprašujemo o tem, koliko denarja ste odrinili za ohišje in napajalnik za vaš primarni računalnik.

32 komentarjev

Nova anketa: koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primarnem računalniku (v SIT)?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko denarcev ste odšteli za stol, na katerem sedite pred računalnikom. Rezultati kažejo, da se polovica, tistih, ki so glasovali, ne ceni prav posebno. 54% (632) redno parkira na stolih, ki so stali do 15.000 tolarjev, 25% (297) uporabnikov pa je za stol odštelo malce več, med 15 in 30.000 tolarji. Le 12% je za stol odrinilo več kot 50.000 tolarjev, med njimi je kar 3% (36) takih, katere je stol veljal več kot 200.000 tolarjev.

Koliko denarja ste odšteli za stol, na katerem sedite pred računalnikom?
do 15.000 (tolarjev)54%
(632)
od 15.001 do 30.00025%
(297)
od 30.001 do 50.0008%
(94)
od 50.001 do 90.0006%
(75)
več kot 200.0013%
(36)
od 90.001 do 130.0002%
(28)
od 130.001 do 200.0001%
(9)
Skupaj glasov: 1171


Pravilno držo pred računalnikom boste zelo težko dosegli s stolom, ki stane 15 tisoč tolarjev. Nasvet, za grafično kartico odrinite malo manj, razliko pa namenite v posodobitev delovnega okolja. Kaj pomaga bliskovito hiter računalnik, če z njim...

74 komentarjev

Nova anketa: Koliko denarja ste odšteli za stol, na katerem sedite pred računalnikom?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko grafičnih kartic riše sliko na vašem primarnem računalniku. Odgovori so, po mojem mnenju, presenetljivi. Po SLi rešitvi (torej uparjanje dveh grafičnih kartic, podjetja nVidia) je poseglo zgolj 16 uporabnikov, ATi-jev produkt Crossfire pa uporablja 7 uporabnikov (skupaj pičlih 3% oddanih glasov).

Sliko na mojem primarnem računalniku mi riše:
1 grafična kartica96%
(880)
računalnik poln grafičnih kartic (2 ali 2 samostojni)2%
(17)
SLI2%
(16)
Crossfire1%
(7)
Skupaj glasov: 920


Če za Crossfire lahko rečemo, da se nad rezultatom ne čudimo (precejšnje porodne težave, predvsem manjko ustrezne matične plošče, kar pa v tem trenutku ne bi smel biti več problem), pa so pri SLi sistemih, ki so na trgu že kar nekaj časa, uporabniki očitno ocenili, da se jim pohitritev, ki jo prinese uparjanje grafičnih kartic, ne splača. Verjetno bodo SLi in Crossfire sistemi postali popularnejši, ko bo drugi grafični procesor izračunaval fiziko (npr. Havok FX).

Tokrat...

77 komentarjev

Nova anketa: koliko grafičnih procesorjev vam riše sliko v igrah?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko monitorjev prikazuje sliko iz vašega računalnika. Slaba petina (17) že uživa v udobnem delu z (vsaj) dvema monitorjema, trdno smo pa prepričani, da si bo dodaten monitor omislilo še nekaj več uporabnikov.

Sliko iz mojega primarnega računalnika mi prikazuje:
1 zaslon79%
(834)
2 zaslona15%
(160)
nevronski vmesnik5%
(51)
3 zasloni1%
(10)
4 zasloni1%
(7)
Skupaj glasov: 1062


Tokat vas v anketi sprašujemo o številu grafičnih kartic v vašem sistemu. NVidia SLi sistemi so z nami že kar nekaj časa, ATi pa s Crossfire, zaradi različnih težav, caplja zadaj.

Če vas v nakup dveh grafičnih kartic ni prepričala pospešitev pri številu izrisa sličic na sekundo, vas bo morda prenos izračuna fizike na grafični procesor. Na tem seveda zelo pospešeno delata tako ATi kot nVidia.

14 komentarjev

Quad-SLI že za 5500 evrov in fizika na grafičnih procesorjih

Alienware Aurora ALX

ComputerBase - Dell je z XPS Renegade prvi ponudil Quad-SLi konfiguracijo, ponudnikom pa se bo pridružil tudi AlienWare (zdaj Dell-ova podružnica). Takšno konfiguracijo si boste lahko omislili že za borih 5500 evrov, pri čemer tudi v osnovnem sistemu prejmete dvojedrni Athlon-FX 60. Več o specifikacijah in posebej za serijo Aurora ALX razvitem sistemu hlajenja, si lahko preberete na tej povezavi.



Morda pa bo nakup takšnih sistemov vendarle smiseln. NVidia in Havok sta pred časom predstavila Havok FX, ki bo izračun fizike prenesel na drugi grafični procesor (SLi konfiguracije). Če bo za sliko v SLi...

19 komentarjev

Crossfire dela tudi na neCrossfire kartici

Hkepc - Na HKEPC so uspeli z manjšo modifikacijo omogočiti Crossfire na dveh grafičnih karticah, ki ne podpirata te tehnologije. Opravili so testiranja X800 XT, X800 PRO, X700 in X300, seveda vsakič po dve. Za nas, potrošnike, je to zelo dobra novica, ker bomo lahko dobro izkoristili obstoječe kartice, brez da bi kupovali ATijeve Crossfire Edition izdelke. Več tukaj.


A ste za X300 Crossfire?

7 komentarjev

Crossfire končno prispel

Slashdot - Medtem ko Nvidia kartice že kar nekaj časa v paru maličijo trikotnike, je ATI šele pripravil svojo različico tehnologije SLI - poimenovano Crossfire. Končno je ta rešitev očitno dovolj zrela, da jo lahko prepustijo trgu.

Tako so na Hexus.net pripravili podroben opis tehnologije, ki se skriva za imenom Crossfire in odgovorili na nekaj za končne uporabnike zanimivih vprašanj - kako Crossfire deluje, uporaba ter omejitve. Obenem so v ustrezno matično ploščo vtaknili dve X850 grafični kartici in rezultate primerjali s konkurenco iz strani Nvidie. Vsekakor priporočeno branje za vse navdušence nad novostmi s področja strojne opreme.

29 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

Nvidia opušča podporo za starejše grafične kartice

The inquirer - V kolikor si (še) lastite kakšno staro grafično kartico podjetja nVidia, ne pokušajte z nalaganjem gonilnikov, označenih s številko 75 ali višjih. Nvidia je namreč opustila podporo za grafične kartice iz serij Geforce 2, Quadro 2 in nižje. Uraden seznam nepodprtih kartic najdete na tem spletnem naslovu.

Nadaljnja podpora vsekakor ni smiselna, saj ob hitrem razvoju tehnologije na področju grafičnih kartic omenjeni modeli spadajo bolj v muzej kot pa v sodobna računala. Lastniki teh kartic pa se bodo morali v prihodnje zadovoljiti s starejšimi različicami gonilnikov. Ali pa kupiti novo grafično kartico [:D].

32 komentarjev

Poganjanje para grafičnih kartic brez SLi mostička

OC Workbench - Nvidia je pri predstavitvi tehnologije SLi imela natančen načrt, katere kartice bodo lahko delovale v paru. Pri karticah srednjega razreda smo lahko v paru poganjali Geforce 6600 GT, v višjem razredu 6800GT in 6800 Ultra. Cenovno ugodnega modela 6600 ni bilo med njimi. Kljub temu so nekateri proizvajalci hitro ponudili tudi model 6600 s SLi konektorjem na vrhu kartice. Nvidia je ob teh predstavitvah celo grozila, da bo v gonilnikih poganjanje 6600 v SLi načinu onemogočila.

Potem je ATi predstavil odgovor na SLi, imenovan CrossFire. Tudi to je vzpodbudilo Nvidio, da osveži SLi ponudbo. Tako so sporočili, da bomo lahko v paru poganjali tudi modele 6600. Ker je na trgu izredno malo modelov teh kartic, ki imajo SLi konektor, je bilo jasno, da se bo lahko te kartice poganjalo brez SLi mostička, ki skrbi za pretok podatkov. V tem primeru se bodo podatki očitno prenašali preko PCIe vmesnikov.

Na strani OCWorkbench so poizkusili pognati par 6600 GT brez SLi mostička. Kljub temu, da...

21 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev