»

Zakaj v Kaliforniji ni bil sprejet zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje?

Schneier.com - Bruce Schneier na svojem blogu poroča, da so v Kaliforniji skušali sprejeti zakon, ki bi prepovedal pretvarjanje oziroma "uporabo napačnih, izmišljenih ali goljufivih izjav ali prikazov" s katerimi bi od posameznika pridobili osebne podatke, vključno s podatki o telefonskih klicih in finančnih transakcijah. Žrtve takih dejanj bi po zakonu imele pravico tožiti.

A zakon ni bil sprejet. Razlog? Nasprotovanje MPAA, ki tehniko pretvarjanja potrebuje za zaustavitev nelegalega kopiranja avtorsko zaščitenih vsebin.

Schneier v svojem blogu zaključuje, da MPAA čedalje bolj izgleda kot navadna kriminalna združba.

21 komentarjev

Uradne informacije o izidu Nintendo Wii

Siliconera - Na tiskovni konferenci na Japonskem je Nintendo razkril uradne informacije o izidu njihove prihajajoče konzole naslednje generacije. V deželi vzhajajočega sonca bo zadeva stala 213 dolarjev, izšla pa bo 2. decembra, medtem ko se bodo Američani veselili že 19. novembra, a bodo morali odšteti malce več, 250 dolarjev namreč. Na voljo bo samo en paket, poleg konzole in ostalih dodatkov pa mu bo priložena tudi celotna igra Wii Sports, ki bi naj dobro prikazala koncept uporabe konzole. Za tisočaka ali dva bo možno kupiti stare igre z NES-a, SNES-a in N64, novi proizvodi pa bodo po pričakovanjih stali okrog 10 tisočakov. Poroča Siliconera. Počasi se bom moral odločiti, kako naj porabim...

19 komentarjev

Nintendo DS s 40 GB trdega diska

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodo poroča o zanimivi modifikaciji. Mladeniču, ki se skriva pod vzdevkom Natrium42, je uspelo svojo prenosno konzolo Nintendo DS predelati tako, da je uporabljala 40 gibibajtov velik trdi disk. Za začetek je uporabil napravico, ki se namesto diskete vstavi v DS in omogoča branje s CompactFlash kartice, nato pa je z nekaj dodatne strojne opreme na vse skupaj priključil majhen trdi disk. Po opravljeni modifikaciji se avtor samo še sprašuje, kako naj to kapaciteto izkoristi.

8 komentarjev

Izid Wii-ja se bliža

Gizmodo - Naslednji teden bodo uradno znane vse informacije, povezane z Nintendovo prihajajočo konzolo, o katerih se špekulira že od sejma E3. Po mnenju magazina MCV bo Wii (nekoč poznan pod kodnim imenom Revolution) na voljo kupcem od štiriindvajsetega novembra letošnjega leta, stal pa naj bi 150 funtov, kar je občutno ceneje od prihajajočega Sonyjevega PlayStation-a 3 in tudi od oskubljene verzije konzole Xbox360. Več o tem v izvorni novici.

Na drugi strani je po poročanjih Gizmoda IBM potrdil, da že tri tedne izdeluje in dobavlja čipe Broadway, ki bodo poganjali novo Nintendovo konzolo, kar je znak, da bo gizmo, nasprotno od Sony-jevega paradnega konja, na voljo v velikih številkah, morda pa tudi bolj zgodaj, kot je bilo napovedano. Ne spreglejte dodatnih informacij, vse govorice pa bomo potrdili oz. ovrgli čez teden dni.

12 komentarjev

Nintendo DS Lite v novih barvah

Slo-Tech - Druga inačica najbolj popularne prenosne konzole na svetu bo 13. septembra letos na voljo v dveh novih barvah - roza in črni (tržni imeni - Onyx in Coral Pink). Slednja je bila pri nas sicer že na voljo, saj jo je Nintendo poslal v evropske trgovine ob tukajšnjem uradnem začetku prodaje konzole, 23. junija letos, po novem pa se bodo s črnimi DSji lahko zabavali tudi Američani. Z novimi oblekami naj bi proslavili izjemno uspešnost igre New Super Mario Bros., če vas zanima še kaj več, pa preberite izvorno novico na uradni strani gizmota ali si oglejte slike v poročilu s strani Puissance-Nintendo.


Do sedaj se je najbolj prodajal predvsem unisex DS v beli barvi, od septembra dalje pa bodo lahko z izbiro spolu bolj ustrezne barve svojo pripadnost pokazali tudi fantki in punčke, ki si tega prej niso mogli privoščiti.

13 komentarjev

Previdnost pri "najdenih" USB ključkih ni odveč

Slo-Tech - Na DarkReading so spisali članek o preverjanju varnosti v podjetju (tim. penetration test) s pomočjo podtaknjenih USB ključkov.

V okolici podjetja so podtaknili 20 USB ključkov, od tega so jih 15 našli zaposleni - in vseh 15 so takoj priključili v svoje službene računalnike. Ker pa so imeli na računalnikih vključen tim. AutoRun, in ker periferne naprave lahko uporabljajo DMA (direct memory access - to je posledica napake v zasnovi USB-ja) na gostiteljskem sistemu, so na ta način zagnali podtaknjen zlonamerni program, ki je zbral gesla in podatke o računalnikih ter vse to poslal na napadalčev elektronski naslov. Tveganje za napadalca je s tem minimalno, uspeh p aočitno skoraj povsem zagotovljen.

Schneier na svojem blogu opisuje podoben napad, ki pred tem že opisan v 2600 Magazinu, ko napadalec zaprosi žrtev, če lahko na njen računalnik priključi svojega iPoda, da bi ga napolnil, ter tako ukrade njegova gesla in datoteke.

Rešitev je onemogočenje samodejnega zagona CD/DVD-jev in...

21 komentarjev

Nintendov Wii ne razume oznake "off"

Schneier.com - Bruce Schneier v svojem blogu piše, da lahko Nintendova nova igralna konzola Wii sodeč po specifikacijah komunicira z internetom, tudi ko je izključena. Nintendo je navedbe potrdil z besedami, da nov servis WiiConnect24 omogoča prenos novih presenečenj ali popravkov iger, tudi če uporabnik konzole ne uporablja. Vendarle pa zanikajo, da bi lahko Nintendo igro na daljavo deaktiviral, če bi se tako odločili.

Zanimivo je, pravi Schneier, da je Nintendo dal nov pomen besedi off, ki je bila doslej sinonim za izključeno. Očitno odslej pomeni le on standby, torej v pripravljenosti. Če želite Wii dokončno izklopiti, uporabite staro in preverjeno metodo - iz vtičnice izvlecite kabel.

18 komentarjev

Nintendo Revolution bo odslej Wii

Slo-Tech - Težko pričakovana Nintendova konzola, ki smo jo doslej poznali pod imenom Revolution, je dobila uradno ime: Wii. Po besedah proizvajalca, ime Wii, ki zveni enako kot we (angleško: mi), predstavlja, da je nova konzola namenjena vsakomur, poleg tega poudarjajo, da si besedo Wii z lahkoto zapomnijo vsi, ne glede na jezik, ki ga govorijo. Več o Nintendovi novi konzoli, ki bo predstavljena predvioma letos novembra, lahko preberete tule.

Izvorna novica na Nintendo-Europe.

28 komentarjev

SHA-1 razbit

Slashdot - Bruce Schneier v svojem blogu poroča, da naj bi kitajski raziskovalci Xiaoyun Wang, Yiqun Lisa Yin in Hongbo Yu uspeli najti kolizijo v SHA-1 funkciji.

To pomeni, da so raziskovalci našli dve različni sporočili, za kateri algoritem SHA-1 vrne isto vrednost, njihova metoda iskanja pa je veliko hitrejša kot metoda grobe sile, ki temelji na preiskušanju vseh možnih kombinacij.

To v praksi pomeni, da je mogoče npr. neko potrdilo banke tako prirediti, da bo izračun digitalnega podpisa pokazal, kot da je potrdilo poslala banka, čeprav bo le-to v resnici pa bo ponarejeno. Z drugimi besedami - razbitje SHA-1 je pomemben korak na poti k možnosti ponarejanja digitalnih podpisov.

21 komentarjev