»

Univerza Rice in DARPA razvijata nov način programiranja: samodokončaj

Slo-Tech - Univerza Rice v sodelovanju z ameriško vojaško agencijo DARPA vodi projekt Plinij, ki si postavlja zelo smel cilj poenostavitve programiranja. Glavna premisa je pisanje čedalje bolj kompleksne programske kode, ki ga ljudje še vedno opravljajo ročno vrstico po vrstico. Projekt, ki se imenuje po rimskem zgodovinarju, poteka v okviru širšega programa MUSE.

Zamisel je preprosta, a se zdi za današnje čase skorajda znanstvena fantastika. Ker je na svetu prosto dostopnih na milijarde vrstic programske kode, je nesmiselno enake probleme reševati vedno znova in znova. Projekt, ki bo težek 11 milijonov dolarjev, opisujejo kot funkciji samodokončanja in preverjanja sintakse (autocomplete in spell-check) za programiranje. Programer napiše nekaj...

19 komentarjev

The Secret of Monkey Island ima skrito vsebino

Izvorna različica...

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Lucasartsova odločitev oživitve slavne serije Monkey Island, ki se je začela z modernizacijo (zgolj grafično) prve igre, The Secret of Monkey Island, je botrovala odkritju dodatne vsebine v izvorni kodi. Vodja predelave, Adam Bormann, je vrstico za vrstico pregledoval staro kodo ter ob njej odkrival delovanje pogona SCUMM in ugotavljal, kako vključiti sistem nasvetov. Navdušen je bil nad načinom programiranja, saj je prvotna ekipa pod vodstvom Rona Gilberta in Tima Schaferja obdržala celotno izvorno kodo, ki je bila kadarkoli napisana, poleg vseh komentarjev, ki so do potankosti opisovali namen in delovanje posameznih delov kode. V primeru popravljanja hrošča so spisali nov del kode,...

15 komentarjev

Napaka v alkotestu

Schneier.com - V sodnem postopku proti državi, kjer se pritožujejo nad izidom testa alkoholiziranosti, je tožilec dosegel, da so na ogled dobili izvorno kodo alkotesta Draeger Alcotest 7110 MKIII-C. Proizvajalec se je sprva branil, da je koda odlična, razkritje le-te pa bi škodovalo njihovemu poslu (slednje se je izkazalo za resnično). Pridobljeno kodo je tožilec predal družbi Base One Technologies, ki jo je dodobra pregledala in našla nekaj zanimivh protez pri pisanju le-te. Izredno slaba struktura same kode, ki je posledica postopnega razvoja, žal ni edina težava, saj je polna potencialnih napak (bilo naj bi jih kar 19.400), samozaznavanje napak pa je obupno slabo, saj mora biti npr. pretok zraka previsok vsaj 32-krat zapored, da napako sploh javi.

Zaznava vsebnost alkohola v zraku je zmožna 4096 različnih vrednosti, koda pa to deli z 256, tako da ima končni rezultat le 16 različnih vrednosti, kar je seveda le del prvotne točnosti. Izredno čudno pa je tudi računanje povprečja različnih...

69 komentarjev

Elephant dream - odprtokodni animirani film

golem.de - Slonje sanje je odprtokodni animirani film v več pomenih besede. Najprej je nastal zgolj in samo s pomočjo odprtokodnega programja, sedaj je še prosto dostopen preko BitTorrenta.



Na voljo je v AVI/MPEG4 formatu in dveh resolucijah, navadni 1024 in HD 1920 x 1080, ter QuickTIme formatu v treh ločljivostih: 1024, 720 ali 480. Za bolj starokopitne so tu še ISO verzije DVD-jev. Za še bolj zakrnele, je film na prodaj v DVD obliki. V tej obliki so na voljo še standardni bonbončki v obliki: Making Of, zvočnih posnetkov igralcev, podnapisov in komentarjev. Na voljo je tudi soundtrack. Za pretok z medmrežja se je do sedaj odločilo že 533 000 uporabnikov.

31 komentarjev

Kako hroščati so odprtokodni programi

OSNews - V zadnjem obdobju smo večkrat bili priča raznim kampanjam, kako "preluknjani" naj bi pravzaprav bili odprtokodni programi. Pri Coverityju so se zato odločili za metodo, ki daje otipljivejše in s številkami podkrepljene rezultate. V sodelovanju s Stanfordsko univerzo so tako napisali programje, ki v izvorni kodi izvede statično analizo možnih hroščev (npr. spominski izpusti, prekoračitve, napake pri kazalcih, uporaba že "osvobojenega" dinamično zaseženega pomnilnika in druge možne ranljivosti).

Skozi to sito so spustili 32 odprtokodnih izdelkov in našteli v povprečju 0,43 hrošča na 1000 vrstic kode. Še bolje od tega povprečja so jo odnesli najpopularnejši izdelki. V 3 milijonih vrstic Linuxovega jedra naj bi tako odkrili po enega žužka le na vsakih 3000 vrstic, pri Apachu pa le v vsaki 4000. vrstici. Razlog za zadovoljstvo imate lahko tudi spletni mojstri, ki prisegate na navezo LAMP, kjer so v povprečju odkrili 0,29 napak/kilovrstico. Najslabše jo je odnesla AMANDA (pripomoček za...

41 komentarjev

Največja varnostna luknja kdajkoli?

http://www.emailbattles.com - Ob odkritju luknje, ki je ob dostopu do Windows Metafile datoteke izvršila svojo kodo je vladala panika. Po izdaji neuradnih popravkov je še vedno vladala panika.

Očitno pa je panika zagrabila tudi Microsoft, saj je ta po poročanju EmailBattles popravek na Windows update izdal pod višjo prioriteto kot naj bi bila možna. Če ste namreč imeli nastavljen Windows update tako, da ste pred namestitvijo popravkov zahtevali potrditev, vas varnostna posodobitev v zvezi z WMF luknjo po poročanju emailBattles ni vprašala za dovoljenje za namestitev in se je...

55 komentarjev

10 najhujših programskih hroščev v zgodovini

Wired News - Verjetno vsi dobro poznate razne neprijetnosti povezane z napakami oz. "bugi" v kodi programov, ki jih poganjate na računalih. Seveda se programske napake pojavljajo tudi v vseh ostalih napravah, ki maličijo kak kos kode - kot so naprimer mobilni telefoni ali avtomobili. Vendar, katere so najhušje napake do sedaj?

Na to vprašanje poskušajo odgovoriti na spletni strani Wired, kjer so zbrali najhujše napake in zablode pri programiranju do sedaj. Seznam je zelo različen - od napačno sprogramirane vesoljske sonde, eksplozije plinovoda do z rentgenskimi žarki "spraženih" pacientov v bolnišnici, če naštejem samo prve tri favorite. Tudi v tem pogledu je...

22 komentarjev

Štiri nove luknje

Slashdot - Slashdot poroča o štirih novih varnostnih luknjah v Microsoftovem operacijskem sistemu. Napake so v funkciji LoadImage in aplikaciji Microsoft Help. Ker gre za osnovne komponente sistema to pomeni, da je možno luknjo izkoriščati skozi vse programe, ki uporabljajo ranljive komponente. Vse kar mora napadel stori je postaviti primerno spletno stran ali pa jo poslati po elektronski pošti kot html sporočilo. Zraven obvestila o najdeni luknji so najditelji priložili tudi primer izvorne kode, ki izkorišča to luknjo. Za vse, ki še niste namestili zadnjega paketa popravkov je sedaj pravi čas, da to storite, čeprav čisto vse odkrite pomanjkljivosti še niso odpravljene.

Vse skupaj bo najverjetneje samo še poslabšalo božične in noveletne praznike računalničarjem, ki bodo morali domači pomagati čistiti računalniško zalego. Zanimivo bo pa tudi opazovati koliko časa bodo rabili pri Microsoftu za zakrpanje luknje.

21 komentarjev

Hroščetrebci™ za Linux?

DesktopLinux.com - NewsFactor Network je raziskal potrebo po antivirusni programski opremi za Linux. Joe "Zonker" Brockmeier je prodajanje tovrstne programske opreme primerjal s sanjami zavarovalniških hiš -- prodajati zavarovalniške police za nekaj, kar se zgodi s tako majhno verjetnostjo, da bo zavrovalnica na koncu pobrala vsote denarja od premij, izplačila pa sploh ne bodo potrebna. Jože se zgraža tudi nad odločitvijo velecenjenega podjetja Lindows.com, Inc., ki je pred kratkim začelo prodajati antivirusno programje za Linux in zatrdilo, da se število virusov povečuje skupaj s številom novih Linuxovih namizij.

Če se bo Linux močneje uveljavil tudi na namizjih, je po avtorjevem mnenju moč pričakovati povečanje povpraševanja po Hroščetrebcih™ za Linux. Kljub temu, da Linux glede varnosti močno prekaša Windows, nikakor ni popolnoma neranljiv. V tem trenutku pa je prodaja antivirusne programske opreme za Linux povsem nesmiselna.

3 komentarji