»

V ZDA debelost registrirana kot bolezen

Slo-Tech - V pogovornem jeziku že dlje časa označujemo debelost kot bolezen modernega časa, a v prostora za pavšalne oznake ni. Debelost je v ZDA postala bolezen šele ta mesec, ko jo je med bolezni uvrstila AMA (American Medical Association). Utemeljitev za to potezo pa je sila zanimiva: AMA želi s tem vzpodbuditi naraščajočo armado predebelih Američanov, da poiščejo zdravniško pomoč in izgubijo odvečno težo. Mnenja o potezi so deljena.

To ni tako nepomembno, kot se zdi. Pomeni namreč, da je AMA dala prednost socialnoekonomskim kriterijem pred medicinskimi, ko se je odločala, ali je neko stanje bolezen. Obstoji vrsta bolezenskih stanj, ki jih debelost v veliki meri povzroča. Nekateri tovrstni primer so skorajda simptomatični, recimo povišana...

499 komentarjev

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Centrifuga z 20 G-ji

ZDNet - Ste se kdaj vprašali, kako pred vesoljskimi poleti (predvsem) Nasini strokovnjaki preverijo, kako se bodo aparature in ljudje obnašali ob povratku na normalno, torej zemeljsko, gravitacijo (v primeru, da ne bo "pene")? Ker so breztežnostni poleti še vedno zamudni in tudi ne ravno poceni, pri Nasi in dveh sodelujočih univerzah uporabljajo centrifugo, ki je sposobna razvitja do dvajsetkratnega pospeška g. Naprava vsebuje dve komori za opremo, ki delujeta pri pospešku 20 g, in eno za človeško posadko, ki je omejena na 12,5 g.

Znano je namreč, da stanje zmanjšane gravitacije zmanjša gostoto kosti, povzroči pa tudi ohlapnost mišic in prerazporeditev telesnih tekočin, kar lahko ima usodne posledice ob vrnitvi na Zemljo. Tako lahko s simulatorjem ustvarijo pogoje povečanja težnosti, ki nastane ob povratku. Rezultati pa niso uporabni samo za Naso, ampak tudi za raziskovanje bolezenskih stanj pri geriatričnih pacientih, ki so prav tako večji del časa mirujoči. Še klik.

Uredništvo...

28 komentarjev

Mobilni VoIP telefon

engadget - Kot poroča ZDNet, sta podjetji Netgear in Skype s skupnim trudom izdali novo storitev z imenom Netgear Skype WiFi. Gre za telefon, ki deluje v povezavi s programsko opremo Skype, ki je trenutno najbolj razširjena aplikacija za VoIP. Naprava deluje kot vsak drug IP telefon, le da za svoje delovanje potrebuje še brezžično omrežje z dostopom do interneta. Naprava je bila predstavljena med ostalimi novotarijami na CESu, Skype pa je sklenil partnerstvo s še nekaj velikimi imeni, tako da lahko povezavo z njihovim programom v kratkem pričakujemo tudi v izdelkih Creativa, Kodaka, D-Linka, Panasonica, itd.

4 komentarji

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj...

4 komentarji