»

AMD splavil Socket F

Socket F

vir: Wikipedia
Hartware.net - AMD je v torek uradno predstavil nove strežniške procesorje, ki sedejo na novo podnožje Socket F, so zapisali v izjavi za javnost. Najvpadljivejša novost, ki jo opazimo že na prvi pogled, so seveda pini, natančneje kar 1207 njih, ki so po novem na plošči in ne več na procesorju.

Socket F bo tako namenjen Opteronom serij 22xx in 82xx, medtem ko bomo tiste iz serije 12xx posadili na Socket AM2. Vsi našteti procesorji posedujejo dve jedri, vsako opremljeno z megabajtom drugonivojskega pomnilnika, in podporo DDR2. Njihove cene bodo od 255 dolarjev (48.000 tolarjev) za Opterone 2210 do astronomskih 2.649 dolarjev (500.000 tolarjev) za trigigaherčni Opteron 8220 SE, poroča nemški Hartware.

34 komentarjev

Pokvarjeni Opteroni

The Register - AMD je danes priznal, da je po nesreči v obtok spustil manjše število enojedrnih 2,6 GHz in 2,8 GHz Opteronov serij x52 in x54, ki lahko v ekstremnih okoliščinah privedejo do okvare podatkov. Do napake lahko pride, kadar mora koprocesor (FPU) izvesti serije operacij fetch, množenja in seštevanja brez preverjanja rezultatov. Če zanka traja predolgo, lahko pride do lokalnega pregrevanja, kar ima za posledico napačne izračune in lahko torej okvari kakšne podatke.

AMD zatrjuje, da se uporabnikom tovrstne nevščenosti ne morejo pripetiti, saj bi morala zanka neprekinjeno teči več ur brez kakršnihkoli drugih instrukcij, kar je AMD-ju doslej uspelo ponoviti le v sintetičnih testih (benchmark). Točno število procesorjev z napako ni znano, a predvidevajo da gre za okoli tri tisoč primerkov, prodanih v letih 2005 in 2006. Napako pripisujejo naključju, ko so izpolnjeni trije specifični pogoji sočasno, in ne napaki v zasnovi Opteronov. AMD se z OEM-partnerji že trudi poiskati uporabnike, ki...

13 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

AMD pocenil Opterone

X-Bit Labs - AMD je včeraj javno najavil znižanje cen svojih Opteronov, s katerim se je pocenila večina modelov. Znižanje je od nič do 43-odstotno, odvisno od modela. Opteroni serije 24x so se pocenili za kar tretjino, razen najmočnejšega modela, ki se je za nekoliko manj, in najšibkejšega, katerega cena ostaja enaka. Klasični Athloni MP so cenejši za slabih petnajst odstotkov, izvzemši najšibkejšega, nekateri Opteroni 84x za četrtino, nekateri Opteroni 14x pa za celih 43 odstotkov. Več o tem.

9 komentarjev

AMD: "Bingo!"

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, naj bi AMD zadel terno s prodajo njihovih 64-bitnih serverskih procesorjev z imenom Opteron. AMD naj bi s podjetjem Cray v naslednjih tednih podpisal pogodbo za prodajo 10.000 Opteronov, kar napeljuje k sklepu, da bo AMD prodal več 64-bitnih procesorjev kot konkurenčni Intel svojih Itanium procesorjev. Govorimo o veliki številki, saj je Intel v letih 2001 in 2002 prodal dobrih 3000 Itaniumov, letos pa jih namreva še 7000. Klik!

21 komentarjev

Ali je IBM na gobcah?

Slo-Lanparty - OrlyTM iz naše prijateljske strani, Slo-Lanparty, je objavil tole pismo, ki ga je uvoznik za IBM diske poslal vsem prodajalcem (retailerjem):

Spoštovani,

v zadnjem času dobivamo večje število reklamacij za diske IBM DTLA, ki pa dejansko niso pokvarjeni. Skupni imenovalci vseh takih navideznih okvar so:

- stranka je uporabljala Windows 98, 98SE ali (bolj redko) ME - diski dobivajo bad bloke - nekatere bad bloke SCAN disk ne more odpraviti.

Da bi nam in Vam prihranili nepotrebno delo in stroške predlagamo naslednji postopek:

1) Vas serviser ali stranka si naj z IBM strani naloži program DFT. http://www.storage.ibm.com/techsup/hddt... Na isti strani boste našli tudi ostale zelo koristne programe: IBM Feature Tool, Disk Manager 2000 in ostale. Toplo priporočamo! Vsi ti programi delajo z vsemi IBM diski!

2) Preden nam pošljete disk v reklamacijo, je potrebno obvezno preveriti disk z DFT programom! V nasprotnem Vam bomo v primeru, da disk ni pokvarjen zaracunali testiranje diska -...

11 komentarjev