»

Microsoft upokojil Office Genuine Advantage

ZDNet - Microsoft je potihoma, brez velikega pompa ukinil storitev Office Genuine Advantage (OGA), ki je služila preverjanju legalnosti nameščenega pisarniškega paketa Office vse od verzije XP dalje. OGA je namreč preverjala veljavnost licence, preden je uporabnik lahko s spleta prenesel dodatke za Office. Sprememba je bila tako nenajavljena, da zanjo očitno ni vedel niti celoten Redmond, saj je bilo na njihovih spletnih straneh cel kup mrtvih povezav na teme, povezane z OGA.

Tri dni pozneje je Microsoft strnil vrste in njihov tiskovni predstavnik je dejal, da je program odslužil svojemu namenu, to je uporabnikov prikazati, ali je nameščena kopija legalna, zato so ga upokojili. Da pri priči razočaramo vse lastnike nelegalnih kopij pa povejmo, da ukinitev OGA ne vpliva na...

4 komentarji

Microsoft: Vrnite preveč plačano odpravnino

CNet - Microsoftu se je pripetila še ena nevšečnost, ki jim kvari ugled v javnosti. Pred kratkim so zaradi zmanjševanja stroškov odpustili 1400 zaposlenih in jim ob tem izplačali tudi ustrezne odpravnine. Ti so bili prejšnji teden nemalo presenečeni, ko jih je Microsoft pisno obvestil, da so storili administrativno napako in jim po pomoto izplačali preveliko odpravnino. Na spletu se je pojavil faksimile pisma, katerega avtentičnost je Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi že potrdil, nadaljnjih komentarjev pa se je vzdržal. Povedal je še, da je manjše število nekdanjih zaposlenih dobilo prenizke odpravnine, za kar bodo prav tako poskrbeli. Zanimivo, da slednjega spletne strani ne obešajo na veliki zvon. Napake se seveda dogajajo, a kaj ko krnijo ugled.

18 komentarjev

Microsoftov boj proti piratstvu (in za večji dobiček) - po WGA zdaj še OGA

Tech Web - Microsoft je v tem tednu predstavil nov korak k oteženi oziroma skoraj onemogočeni uporabi piratskih verzij svoje programske opreme. Za preverjanje pristnosti svojih operacijskih sistemov je podjetje iz Redmonda že julija lani predstavilo orodje WGA (Windows Genuine Advantage), tokrat pa je na vrsti programski paket Office. Microsoftov korak je bil za mnoge pričakovan, saj se prihodki od prodaje paketov Office uvrščajo na drugo mesto, torej takoj za prihodke od prodaje operacijskih sistemov.

Nova tehnologija za preverjanje pristnosti paketov programske opreme Office nosi predvidljivo ime OGA (Office Genuine Advantage). Po besedah Microsoftovega predstavnika za stike z javnostmi gre pri OGA za ActiveX kontrolnik, ki bo preverjal najpogosteje uporabljene metode za nepooblaščeno kopiranje in uporabo programske opreme. Ena izmed njih bo skoraj zanesljivo tudi preverjanje uporabljenih serijskih številk za registracijo programske opreme, ki so trenutno najpogosteje uporabljena možnost...

76 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev

Microsoft GolfPlatz

The Register - Evo, zopet luknje! Tokrat troje njih. Prva obstaja v Microsoftovemu jedru storitev XML (natančneje: XMLHTTP ActiveX kontrolniku), ki preprosto ignorirajo varnostne nastavitve računalnika. ZlobnaSpletnaStran bi torej iz uporabnikovega računala potegnila (zgolj za branje!) katerokoli datoteko, katere polni naslov bi seveda morala vedeti. Prizadeti smo uporabniki Oken XP, Internet Explorerja 6 ter strežnika SQL 2000. Več.

Naslednjo so našli v Commerce Server-ju 2000: napaka v modulu za avtentikacijo ter ISAPI filtru uporabniku odpira možnosti DoS napada. Več.

Zadnji problemček obstaja v VBScript-u v IE 5.01, pa vse tja do zadnje verzije, 6.0. ZlobnemuDečku omogoča branje datotek na lokalni ravni (izvajanje skript pa tudi na ravni iste platforme/različne domene), kar je zelo priročno za krajo SiOLovih ter drugih gesel. Več.

Krpice najdete v vseh bolje založenih trgovinah, sicer pa tudi na Windows Update-u oz. Microsoftovih Security Bulletin-ih, katere linke sem podal....

3 komentarji

Za vse tiste, ki pošiljajo novice

Slo-Tech - Vidim, da ste se tudi bralci novic opogumili in nam poizkušate olajšati naše garaško delo. To me je kar malce presenetilo, še posebej v dneh, ko je najbolj vroče in bi po vseh teorijah morali lenariti. Sem pa toliko bolj razočaran, ker bolj malo pošiljate linke, ki pa so nujno potrebni za preverjanje pristnosti same novice. Zato prosim, če v prihodnje zraven novice dodate še link. Hvala.

0 komentarjev

Intervju z Brianom Burkom

3DGPU - Če si sedaj mislite: "Aha, to je tisti Brian od 3DFXa... za stike z javnostjo, rajt?", potem se hudo motite. Tipček je namreč pred kratkim prebegnil kar h glavni konkurenci, Nvidii, kjer je zasedel enako mesto, torej vodja oddelka za stike za javnostjo. Kakorkoli, na 3DGPU so imeli priložnost fantu zastaviti par vprašanj in to so seveda s pridom tudi storili. Vprašanja in odgovore ( po domače intervju [:D]), od katerih je nekaj res zanimivih, si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev