»

Prihaja Microsoftov FlexGo

Beta News - Kaj ima Slovenija skupnega s Kitajsko, Indijo, Vietnamom, Mehiko, Rusijo in Madžarsko? To, da bodo omenjene države po Braziliji menda kmalu deležne dobrot Microsoftovega predplačniškega programa FlexGo, ki naj bi znižal začetne stroške investicije v nakup računalnika.

V zadnjem času so očitno moderni samaritanski programi računalniškega opismenjevanja manj razvitih predelov sveta, s poceni opremo. Pri MIT-u tako snujejo prenosnik za 100$, Kitajci si bodo kmalu lahko omislili gizma za 150 zelencev, tudi Intel je ponudil prenosnika Eduwise za 400 dolarjev.

Tako tudi pri Microsoftu očitno niso mogli sedeti križem rok in gledati, kako se v vsej tej ponudbi promovira pretežno konkurenčna programska oprema. Najprej so izdali diskontni Windows Starter Edition, sedaj pa so splovili še pobudo FlexGo, ki predvideva, da bi uporabnik, za nekoliko predelan PC, odštel približno tretjino do polovico tržne cene, sam računalnik pa bi prešel v last banke oziroma druge ustanove, ki bi...

13 komentarjev

Kitajski izziv Wintelu

Ars Technica - Med tem, ko še ni povsem jasna usoda MIT-ovih otroških prenosnikov po 100 dolarjev, so se podobnega izziva lotili tudi v "Osrednjem cesarstvu" (kot Kitajci pravijo svoji domovini). Podjetje YellowSheepRiver, iz nekdaj portugalskega Macaa, je tako izdelalo prototip "kitajskim" plačam prijaznega računalnika Municator za 150 dolarjev, ki je v precejšnji meri plod domačega znanja.



Strojno srce bo predstavljal 64-bitni procesor arhitekture MIPS, s taktom med 400 in 600 MHz, s čimer bo primerljiv Intelovemu procesorju Pentium 3. Delovnega pomnilnika (RAM) bo na voljo 256 MB, za prikaz bo skrbela kartica ATI Radeon 7000, s podporo VGA in S-video, shranjevanju podatkov pa bo služil 40GB...

16 komentarjev

Nič več golih računalnikov na Kitajskem

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je Microsoft britanske prodajalce računalnikov pozval, naj ne prodajajo računalnikov brez nameščenega operacijskega sistema. Zdaj so sledili še Kitajci, saj je kitajska vlada zapovedala, da morajo imeti vsi računalniki, ki se prodajajo ali proizvajajo znotraj kitajskih meja, prednameščen operacijski sistem. Uradni razlog za to odločitev je zatiranje piratstva, ki je na Kitajskem še vedno zelo pogost pojav, zaradi česar se bo kitajski predsednik konec tega meseca tudi sešel z ameriškim kolegom. Microsoft je se že znašel in z nekaterimi podjetji sklenil pogodbo o namestitvi njihovega operacijskega sistema.

85 komentarjev

Kitajci cenzurirajo Wikipedijo

Slashdot - The Globe and Mail poroča o novih ukrepih, h katerim se je zatekla Kitajska pri cenzuri interneta. Tokrat so preprosto blokirali spletno enciklopedijo Wikipedijo, s čimer so Kitajce odrezali od enega največjih virov nepristranskih informacij. To je sicer že tretja blokada dostopa do te enciklopedije po prvih dveh v letu 2004 zaradi nepristranskih člankov o 'prepovedanih temah', kot so Tajvansko gibanje za neodvisnost, avtonomiji v pokrajini Tibet in študentski vstaji na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Zaradi vnovične blokade dostopa do informacij so kitajski intelektualci zelo zaskrbljeni, neki kitajski prostovoljec v projektu Wiki pa celo piše, da "je takšno dejanje podobno, kot če bi jim odrezali jezik in glas oz. jim zaprli oči". Mnogi poudarjajo, da je Wikipedija prvovrsten vir informacij, tako da so sedaj znanstvenoraziskovalno delo, izobraževanje in javen dostop do informacij otežkočeni. Naj omenimo še, da to ni edini primer cenzure interneta na Kitajskem. V preteklem...

18 komentarjev

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako...

62 komentarjev

Kitajska razvija lasten iskalnik?

Slashdot - Kot poroča agencija Associated Press, je bivši ameriški predsenik Bill Clinton v ponedeljek pomagal splaviti novo podjetje Accoona.com, ki se bo ukvarjalo z iskanjem po internetu, upajo pa, da bodo celo bolj uspešni kot Google.

Seveda so pri Slashdotu takoj objavili nekaj umazanih podrobnosti. Na primer to, da je Accoona podprta s strani kitajske vlade (ki ji gre necenzosko Googlovo iskanje močno v nos), Bill Clinton pa je pred časom odprl knjižnico Clinton Library, eden izmed njegovih sponzorjev pa je bila tudi - Accoona Corp.

Ja, za dober denar je mogoče kupiti marsikaj...

4 komentarji

Kitajska - internetna država?

The inquirer - Dejstvo je, da je internet eden izmed najboljših izumov, kar so se jih znanstveniki kdaj izmislili. Dejstvo je, da internet kljub ogromnemu številu ljudi, ki vsakodnevno ali občasno brodijo po internetu in iščejo podatke še vedno ni dosegel svojega viška uporabnikov, ampak le-te še vedno vztrajno pridobiva. Dejstvo je, da nekatere velike države internet šele spoznavajo. Ena izmed takih držav je Kitajska, ki ima trenutno 26.5 milijona internetnih uporabnikov, do leta 2005 pa naj bi ta številka narasla do neverjetnih 200 milijonov. To je vsekakor ogromna številka in ravno zaradi obetavnih napovedi, se lahko zgodi, da bo Kitajska postala še kako zanimiva država za razna "internetna" podjetja.

0 komentarjev