»

Fukušima - jedrski incident v teku (VI)

Slo-Tech - Enajst dni po potresu in cunamiju na Japonskem so razmere v JE Fukušima še vedno resne, vendar se ne spreminjajo več iz minute v minuto kot prejšnje dni.

Reaktorja 5 in 6 sta bila v nedeljo popolnoma zaustavljena. V ponedeljek so ju preklopili na zunanje napajanje.

Do reaktorskih stavb 1, 2 in 4 je bilo pripeljano zunanje napajanje. TEPCO upa, da bodo do jutri usposobili funkcionalnost večine merilnih postaj ter kontrolne sobe v reaktorskih stavbah 1 in 2, nato pa v četrtek še bloka 3 in 4....

250 komentarjev

Fukušima - jedrski incident, peti dan

Posnetek štirih reaktorjev s torka

Slo-Tech - Pet dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana. Medtem, ko so ob poldne po lokalnem času potrdili, da so reaktorji 1, 2 in 3 v elektrarni Fukušima II ohlajeni in ugasnjeni ter da enoto 4 pripravljajo na popoln izklop, se je drama v centrali Fukušima I nadaljevala. Zapleti pri reševanju problema so botrovali temu, da so francoski strokovnjaki preklasificirali nesrečo na 6. stopnjo (od 7) po INES, kar pomeni drugo najhujšo nesrečo takoj za dogajanjem v Černobilu. Japonci še vedno vztrajajo pri klasifikaciji stopnje 4, medtem ko IAEA še ni podala uradne klasifikacije.

Zgodaj zjutraj so najprej opazili poškodbe na reaktorski zgradbi enote 4, ki bi...

380 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (II)

vir: BBC
BBC - (nadaljevanje Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku)

ponedeljek, 2:10 (CEST, slovenski čas) popotresni sunek magnitude 6,2 strese Tokio z okolico
3:10 za severovzhodno obalo Japonske izdajo opozorilo pred 3-metrskim tsunamijem in evakuirajo nekaj mest
3:18 Japonska TV poroča, da se iz reaktorja št.3. jedrske elektrarne Fukušima 1 vali gost dim
3:20 Gladina morja pri jedrski elektrarni Fukušima upade za 5 metrov, znak prihajajočega tsunamija
3:21 AFP poroča o ekspolziji pri reaktorju št.3
3:24 Kyodo poroča o eksploziji vodika v 3. bloku jedrske elektrarne Fukušima
3:27 TEPCO (Tokyo Electric Company) poroča o dveh eksplozijah v tretjem bloku
3:32 prekličejo nevarnost tsunamija, gladina morja se vrača na normalno raven
...

398 komentarjev

Fukušima - jedrski incident stopnje 4 v teku

Shema BWR reaktorja

vir: BBC
BBC - Še ta trenutek se strokovnjaki na japonskem, točneje v jedrskih elektrarnah v mestu Fukušima, na vsak način borijo s tremi vročimi reaktorji, ki jim je po izklopu zaradi potresa in tsunamija odpovedal hladilni sistem.

Jedrsko elektrarno Fukušima I, ki jo je najprej stresel potres stopnje 9,0 po Richterjevi lestvici in zatem še oblil tsunami, sestavlja šest vrelovodnih (BWR) reaktorjev 440 do 1080 MW električne moči. Pri vrelovodni zasnovi se gre za to, da vroča reaktorska sredica uparja vodo, ki jo obliva, para pa zatem žene turbine in se po kondenzaciji vrne v reaktorsko sredico.

Voda je tako, enako kot pri PWR zasnovi NE Krško, hladilo in moderator. V primeru, da je potrebno tak reaktor zaustaviti, se vstavijo kontrolne palice, ki zaustavijo glavno rekacijo, aktivni...

208 komentarjev

ZDA bodo zvišale jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn

Jedrska elektrarna Krško

vir: Wikipedia
New York Times - Med tem ko smo v Sloveniji še v procesu razprave glede širitve naše jedrske elektrarne, so se v ZDA odločili k problemu pristotipi nekoliko bolj aktivno in povišati jamčenje za posojila za gradnjo jedrskih elektrarn za kar trikrat - obstoječim jamstvom v višini 18,5 milijarde dolarjev bodo namreč dodali še 36 milijard, kar bi naj zadostovalo za malenkost večje število elektrarn. Problem gradnje jedrskih elektrarn je namreč, da je za izgradnjo slednje potrebno veliko časa (lahko tudi desetletje), kar pa marsikatero podjetje težko prenese, pri čemer je treba imeti v mislih, da lahko cena posameznega reaktorja znese tudi do devet milijard dolarjev. Je pa že obstoječe jamstvo imelo cel kup...

52 komentarjev

Odkrite gobe, ki za svojo rast izkoriščajo radioaktivno sevanje

Cladosporium sphaerospermum

vir: FOX News
Slo-Tech - Znanstveniki so na enem izmed najbol neverjetnih mest na Zemlji, natančeneje na stenah jedrskega reaktorja v Černobilu odkrili gobe, ki za svojo rast izkorišča ionizirano radiaktivno sevanje ki ga oddaja poškodovani jedrski reaktor. Po nekoliko podrobnejši analizi so znanstveniki odkrili da so gobe bile zelo bogate z melaninom in za svojo rast uporabljajo podoben postopek kot rastline - slednjim namreč pri rasti pomaga klorofil, ki pretvarja sončno energijo v kemično, pri teh...

43 komentarjev

Universal Music toži MySpace

BBC - BBC poroča, da Universal Music Group toži MySpace zaradi "spodbujaja k piratstvu".

Glavna obtožnica pravi, da MySpace dovoljuje uporabnikom nelegalno nalaganje filmčkov, ki so nato dostopni vsem. Med tako oškodovane umetnike naj bi spadali The Killers, Jay-Z, Gwen Stefani in še kdo. MySpace se brani, da oni sami niso kršili zakonov in da njihov sistem za preprečevanje takih zadev deluje več kot dovolj dobro.

Več podrobnosti na BBC News.

5 komentarjev

20. obletnica černobilske katastrofe

vir: BBC
BBC - Danes mineva 20 let od katastrofe v černobilski jedrski elektrarni, največje tovrstne nesreče v zgodovini civilne uporabe jedrske energije. Nesreča, ki jo je povzročila človeška napaka, še danes močno odmeva tako v Ukrajini kot drugod po svetu, za seboj pa je pustila še veliko nerešenih vprašanj in težav. Okolica v krogu 30 km okoli tovarne je še danes zapuščena in pod strogim nadzorom, ravno tako mesto, kjer so prebivali zaposleni v tovarni. Za nesrečo je ostalo tudi pokopališče vozil in strojev, s katerimi so odstranjevali posledice nesreče.

Seveda pa posledice nesreče še zdaleč niso sanirane - trenutno največjo težavo predstavlja zadrževalni sarkofag,...

206 komentarjev

Robotska minibusa sta se zaletela

TweakNews.net - Kot poroča NOS.nl sta se zaletela dva avtonomna mini avtobusa, ki so jih spravili v obtok prejšnji teden. Ponesrečenih ni, ker v času nesreče ni bilo nikogar v obeh vozilih, a sta povzročila kar nekaj škode drug drugemu. Razlog za samo nesrečo še ni znan in vozila do razkritja ne bodo v uporabi.
Omenjena avtobuska sta vozila med parkirno nišo in postajo podzemne železnice, ter sta, do usodnega trenutka, celih 4 dni uspešno premagovala razdaljo brez kakšrnihkoli nezgod.

Avtonomna vozila pridejo skozi puščavo. A bo očitno veliko težji zalogaj civilna uporaba. Več o avtonomnih vozilih tukaj.

Bo v prihodnosti za prvi april, kdo lansiral virus, ki bo naša avtonomna prevozna sredstva preobrazil v zaletavčke?

132 komentarjev