»

Ubuntu pozna SI-predpone

Binarne in decimalne predpone

Neowin - Kratka osvežitev spomina: mednarodni merski standard predpisuje, da so predpone pri merskih enotah racionalne potence števila 10. Ker računalniki pomnilnik naslavljajo v bitih, katerih je običajno za neko potenco števila dve, so računalničarji že pred desetletji zlorabili predpono kilo za 210, torej 1024 namesto pravilnih 1000. Podobno so informatizirali še druge, torej mega v 220, giga v 230 in tera v 240. Pri slednji je razlika do prave vrednosti že deset odstotkov, stanje pa je še poslabšala nekonsistentnost v branži - pomnilnik so prodajali v binarnih bajtih, diske pa v decimalnih,...

36 komentarjev

Nov članek: Poškodbe pri delu z računalnikom, 2. del

Slo-Tech - Tina Kogoj je spisala še drugi del članka, ki svari pred zahrbtnostjo računalnikov. V prvem delu je opisala različne vrste težav, ki se pojavljajo pri delu z omenjenimi ničvredneži, v drugem pa obljublja načine za varnejše delo z njimi. Če se katero izmed vaših početij pri uporabi računalnika nahaja v prvem članku, vam drugega toplo priporočamo, ker vas lahko reši bolečin, slabe volje, odvečnih kilogramov in vrtoglavice.

Če članek preberete v naslednje pol ure, vam kmalu podarimo še brezplačni drugi del članka o vodnih blokih.

12 komentarjev

SCSI, da ali ne?

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spisali drugi del zanimivega članka, v katerem se ukvarjajo z najnovejšo SCSI320 tehnologijo trdih diskov. V drugem delu članka so se posvetili predvsem praktičnemu delu testa, saj so tokrat teorijo pustili ob strani in v testnih programih dejansko preizkusili Seagateove Cheetah 15K.3 trde diske v različnih pogojih. Kaj so ugotovili? Zaradi samega SCSI320 standarda ne boste pridobili skorajda ničesar, saj med sodobnimi SCSI standardi ni večjih razlik, medtem ko se od klasičnih ATA diskov disk komajda razloči. Glede hitrosti, kakopak. Test.

0 komentarjev

Pomnilniški izrazi

PC Stats - Na trgu je kar nekaj vrst pomnilnika in skoraj vsaka vrsta ima po dve ali več imen. Te teme so se lotili pri PC STATS. Opisali so poimenovanja po "podnožjih", ali za pomnilnik bolje rečeno načinu priklopa. V tem delu članka so razloženi pojmi SIMM, RIMM in najbolj poznani in uporabljani DIMM. Drug del članka pa razlaga pojme kot so SDRAM, DDR RAM, in razne predpone kot sta EDO in FPM pred pojmom DRAM. Tole tukaj je le povzetek tega člančiča, katerega vam priporočam, da si ga preberete... konec koncev ga je le 2 strani .

0 komentarjev

Še malo pomnilnika

Ars Technica - Na Arstechnici so objavili članek o izboljšanju in pohitritvi delovanja pomnilniškega podsistema, ki upravlja tudi z nekaterimi drugimi podsistemi. Prvi del članka je splošen in razlaga optimizacijo pomnilnika v biosu. Zelo dobro so razloženi tudi pojmi kot so CAS latency, RAS to CAS delay in ostali. Drugi del pa je namenjen uporabnikom operacijskega sistema Windows 2000. Najprej opiše registerske trike, potam pa še ostale, kot so določanje prioritete in podobne. Članek priporočam tako začetnikom, kot tudi tistim bolj izkušenim.

0 komentarjev