»

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Slo-Tech - Kitajski, najbolj razširjeni spletni iskalnik Baidu, je zapolnil luknjo, ki jo je ustvarila blokada Wikipedije s strani Kitajske vlade. Prejšnji mesec so namreč splovili svojo različico Wikipedije, Baidu Baike.

Robin Li, stvaritelj enciklopedije, ni izumljal tople vode, zato je "Baidupedijo" (kot jo ljubkovalno imenujejo po svetu) zasnoval kar na modelu Wikipedije, uporabniki lahko sami dodajajo in urejajo članke. Seveda pa bi bilo pričakovati, da bo tako necenzurirana kot je Wikipedija, vseeno malo preveč utopično. "Baidupedija" ima namreč vgrajen sistem samocenzure, ki uporabnikom onemogoča objavo vsebin, za katere Kitajska vlada meni, da niso primerne. Pa čeprav bi lahko uporabnik po pozdravnem sporočilu sklepal drugače, le-to se glasi:

"Baidu je v skladu z enakopravnim, kooperativnim in delitvenim duhom interneta ... nudi oder za kreativnost uporabnikov Interneta."

Sistem deluje tako, da ko uporabnik pošlje članek, se le-ta ne pojavi takoj na strani, ampak šele, ko ga...

14 komentarjev

Uporabniki le do tretje podstrani

BBC - BBC objavlja zanimive rezultate študije o iskalnih navadah internetnih uporabnikov. Študija ugotavlja, da uporabniki od iskalnika pričakujejo relevantne zadetke že na prvi strani, običajno pa pregledajo tri strani, preden obupajo. Na prvi strani zadetkov najde želeno 62 odstotkov uporabnikov, med prvimi tremi stranmi pa kar 90. Zanimivo je, da jih le 41 % v primeru neuspeha poizkusi z drugimi ključnimi besedami ali iskalniki. Razumljivo je, da želijo podjetja svoje spletne strani čim višje rangirane, saj izpis na prvi strani pomeni več klikov, več prometa in več denarja, dodajo raziskovalci.

20 komentarjev

Deset najpomembnejših znanstvenih odkritij v 2004

Hobbit

vir: BBC
Slashdot - Revija Science Magazine je kot vsako leto objavila seznam desetih najpomembnejših znanstvenih dosežkov oziroma odkritij leta. Na prvo mesto so postavili dosežek Nasinih sond Spirit (duh) in Opportunity (priložnost), ki sta na Marsu odkrili dokaze o obstoju slane in rahlo kisle vode, na drugo odkritje nove vrste človečnjaka, hobbit, v Indoneziji, ki je meril v višino zgolj slab meter, na tretje pa kloniranje človeškega zarodka, ki so ga uspešno izvedli južnokorejski znanstveniki. Seznam dopolnjujejo razumevanje kondenzatov (angl. condensate - zelo ohlajeni plini), navidez nerabnih delov...

7 komentarjev