»

OpenBlend November Meetup (Reboot)

Slo-Tech - Društvo - OpenBlend - 24.11.22 ob 18:00 @ Ljubljana.tech pripravlja reboot svojega tradicionalnega JVM/Java meetupa (poznanega tudi pod Cafe Babe). V želji, da poveže ljubitelje in strokovnjake, ki živijo in dihajo z odprto kodo in tehnologijami nad JVM-om in Javo.

Tokrat boste lahko slišali dva odlična predavanja.

- Quarkusu in gRPC podpora - Aleš Justin - Senior Principal Software Engineer, Redhat

- Scala 3 in ZIO - Oto Brglez - Senior software engineer / Architect, consultant.

RSVP / prijava tukaj.

Vljudno vabljeni! 🚀

5 komentarjev

Znanstveno računanje na Playstation 2

reddit - Če lahko v poljubno računanje vprežemo grafične procesorje, čemu ne bi mogli tudi kar cele igralne konzole Playstation 2, ki je s svojim Emotion Engine procesorjem nadvse primerna za določene vrste izračunov? Zlasti, ker že Sony sam ponuja namensko distribucijo Linuxa in vsa potrebna orodja.

Podobno so razmišljali tudi na univerzi Illinois, projekt pa se je izkazal za tako perspektivnega, da so sestavili kar gručo sedemdesetih Playstation 2.

Ko dospe novi Playstation 3 bo šele veselo!

12 komentarjev

Azul Vega 2

reddit - Ste ponosni lastnik dvojedrnega procesorja? Naj vam zaupam, ponos je povsem odveč, saj si lahko v roku enega leta obetamo že kar 48-jedrne procesorje. Vega 2 je 64 biten procesor, sestavljen iz 812 miljonov tranzistorjev, z 90 nanometersko natančnostjo, zasnovan z (mrežnimi) servisi v mislih, ki bo tako omogočal kar 768-smerno simetrično večprocesiranje (SMP).

Tako kot pri 24-jedernem predhodniku, Vegi 1, gre žal za (fizične) Javanske stroje, torej procesorje s strojno podporo za izvajanje JVM, kar jim nekoliko kazi vsesplošno uporabnost. Upajmo, da bo dvojka nadaljevala tudi tradicijo energijske učinkovitosti, saj ima, na tržišču že poznana pošast, s 16 Vega 1 procesorji in 256 GB RAM-a, porabo le 2700 W.

Kot zanimivost naj omenimo še, da je pri Azulu pristal med drugimi tudi Scott Sellars, ustanovitelj legendarnega 3dfx.

12 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji