»

Združitev Yahoo! in Windows Live Messenger

Ars Technica - Microsoft in Yahoo! sta sklenila dogovor, v skladu s katerim bosta povezala svoji omrežji za takojšnje sporočanje, s čimer bosta po lastnih navedbah ustvarila največje tovrstno omrežje na svetu (350 milijonov uporabnikov), v praksi pa bo to najbrž pomenilo, da bo nastala direktna konkurenca AOL-u, ki trenutno na globalnem nivoju dominira. Uradna najava je bila izrečena včeraj, kmalu pa lahko pričakujemo posodobitvi programskih klientov za dostop do obeh omrežij. Kaj nam bo združitev prinesla, se sprašujejo tudi na Arstechnici.

11 komentarjev

Yahoo! vrača PHP

reddit - Odlsej bodo vsi Yahoojevi spletni servisi vračali rezultate tudi kot serializiran PHP (večinoma tabele rezultatov), če v zahtevek dodate še argument output=php.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se odločili za kakšen bolj neutralen format, recimo JSON, ampak glede na to, da PHP serializira podatkovne strukture kot ASCII besedilo, jih ni težko predelati v vašemu omiljenemu jeziku berljivo obliko. Uporabniki Pythona imamo takšno knjižnico že spisano.

3 komentarji

Prihodnost JavaScripta

reddit - JavaScript ni pretirano čislan programski jezik, večina nas je še vedno pod vtisom težav, ki so ga težile pri starejših brskalnikih, ampak odkar ga je pod okrijle vzela Ecma, se stvari izbolšujejo. JavaScript 2, ki ga snuje skupina neodvisnih stokovnjakov ter predstavnov Adobe, Microsofta in Mozille, bo tako vseboval kar nekaj novih jezikovnih konstruktov, naprimer iteratorje, generatorje in transformacije seznamov (list comprehension), dobro poznane že iz Pythona.

Zadnje čase se vsi zgledujejo po Pythonu, najprej C#, sedaj tole. Kdo bo naslednji? (Na tem mestu me ni potrebno raztrgati, vem, Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj. Niste imeli v mislih Lispa? Smola, kajti Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj.)

9 komentarjev

Orodne vrstice iskalnikov za Firefox

Mozillazine - Nov iskalnik A9, ki si ga lasti Amazon.com, odslej ponuja orodno vrstico tudi za brskalnik Firefox. Vrstico namestimo kot običajno razširitev za Firefox. V predstavitvi nove razširitve so avtorji zapisali, da je bila med najpogostejšimi željami uporabnikov. Na naklonjenost slednjim s strani podjetja pa kaže že oglas na prvi strani iskalnika in prednostna vloga Firefoxa na strani s predstavitvijo vrstice.

Za podoben korak so se odločili tudi pri Yahoo!-ju. Trenutno smo ob obisku toolbar.yahoo.com preusmerjeni na neuradni Yahoo! Companion for Mozilla, ob obisku beta.toolbar.yahoo.com pa na neuradno vrstico Yahoo! za Firefox.

Še nekaj orodnih vrstic iskalnikov za Firefox.

Še en razlog več za udeležbo današnje prireditve!

8 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

MSN proti Googlu

Forbes - Ste se že kdaj vprašali, kaj je glavno vprašanje, ki se mota po glavah vodilnih pri takšnih iskalnikih kot so MSN in Yahoo? Kljub splošni ljudski želji po bolj uporabnih rezultatih in manj plačanih in navidezno neplačanih rezultatih pa je ravno to tisto, kar najbolj tare poslovneže. Kako vam najlepše posredovati rezultate, da boste ob tem vsrkali čim več reklam in da vam ne bo nekega dne dovolj in boste odšli k nevsiljivi konkurenci?

Tako danes vse novičarske strani poročajo o tem, da so se pri MSN portalu odločili, da bodo do poletja zamenjali ponudnika reklam (!), ki jih bodo sedaj namesto LookSmart servirali fantje pri Overture. Tako nas preseneča tudi radikalna odločitev, da po novem ne bo prva stran polna reklam, ampak bo med njimi celo kakšen rezultat, ki bi bil lahko uporaben tudi po mnenju uporabnikov. Poleg tega pa nekje v zadnji vrstici še mimogrede omenijo, da bodo še izboljšali algoritme za vračanje rezultatov in arhiviranje spleta.

Še izvorna novička, v kateri...

5 komentarjev