»

Sledenje brskalnikom prek stanja baterije

Slo-Tech - Standard HTML5 predpisuje Battery Status API, prek katerega lahko spletna stran ugotovi, kako napolnjeno baterijo imate na mobilni napravi. Pridobi lahko podatek o napolnjenosti v odstotkih in o ocenjenem trajanju avtonomije ali predvidenem času polnjenja, če je priključena na polnilec. Namen tega je oceniti, kdaj naj strežnik pošlje varčno spletno stran, če je uporabnikova baterija pri koncu. Te podatke pa se da uporabiti tudi za sledenje uporabnikom pri brskanju po spletnih straneh, ugotavljata raziskovalca s Princetona.

Edinstvenih kombinacij omenjenih parametrov je približno 14 milijonov (zlasti ker je stanje napolnjenosti javljeno bolj natančno, kot je potrebno; Firefox je to že...

19 komentarjev

ASCII-igra v naslovni vrstici brskalnika

Slashdot - Umetnost ASCII je svojevrstno mojstrstvo ustvarjanja umetnin iz znakov v osnovnem naboru znakov ASCII (95 natisljivih znakov od 128 kod). Tradicija obsega že skoraj zavidljivega pol stoletja in se je med tem razvila že do obstoja avtomatičnih generatorjev, ki nekoliko razvodenijo prvobitni čar tega početja. Kaj pa, če bi povezali več ASCII-sličic? Že nekaj let obstoji Vojna zvezd v ASCII. Kaj pa, če bi vse skupaj napravili interaktivno? Pa po možnosti še vgradili v naslovno vrstico brskalnika?

Na Slashdotu so našli prav tovrstno umetnino. Na spletni strani Probably Interactive lahko igrate pošteno oskubljeno verzijo Pac-Mana kar v naslovni vrstici brskalnika. Levo in desno se premikate z...

3 komentarji

Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Ipromove meritve deležev brskalnikov

Slo-Tech - Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.



Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija...

158 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

Firefox všeč vsakemu četrtemu

Slashdot - Na Slashdotu poročajo, da je vsak drugi uporabnik, ki je s spleta prenesel Firefox, le-tega tudi dejansko preizkusil, izmed slednjih pa jih je polovica Firefox obdržala. Z drugimi besedami: 25 % ljudi, ki so si prekopirali Firefox, je všeč. Tako pravi uradna statistika, kjer Firefoxovci napovedujejo korenite spremembe na tem področju. Medtem ko na ZDNetu iščejo razloge za tako slab retention rate (pa ste se naučili še eno tujko), bodo Firefoxovci izpeljali program v dvanajstih točkah, ki bo številke popravil.

Mimogrede, Slovenci imamo gotovo boljše povprečje, saj nas kar 47,9 % uporablja ognjeno lisico. Nas bodo zasuli z objemi?

Avtor tega prispevka pa uporablja Opero in žal ne prispeva k tej izvrstni statistki.

83 komentarjev

Firefox pospešuje

Slo-Tech - Iprom, eden največjih ponudnikov prostora za reklamne pasice ugotavlja, da je v mesecu decembru 2006 v Sloveniji Firefox uporabljalo že več kot 29% vseh uporabnikov spleta. Iprom je v lanskem marcu zabeležil 12% delež brskalnika Firefox in 87,7% delež brskalnika Internet Explorer.

Ugotavljajo, da povprečen uporabnik Firefoxa tedensko spletno predeska kar 37% več spletnih strani kot povprečen uporabnik brskalnika Internet Explorer, ki pa je še vedno najbolj pogosto uporabljan brskalnik, saj z njim spletne strani še vedno pregleduje kar 67% deskarjev.

Vsi ostali brskalniki skupaj (Safari, Opera, Netscape, ...) predstavljajo manj kot 4% delež, kar pa je 3 odstotne točke več kot marca lani, ko je bil delež ostalih brskalnikov skupaj manjši od 1%.

80 komentarjev

Izboljšanje hitrosti nalaganja strani

Slashdot - Googlov inženir Aaron Hopkins je napisal zanimiv članek o hitrosti nalaganja spletnih strani.

Hopkins je simuliral povezavo do strani z veliko majhnimi objekti (HTML datoteke, slike, zunanji JavaScript, CSS, ipd.) ter primerjal kako nastavitve brskalnikov ter velikost zahtevka vplivajo na končno obnašanje. Med drugim je ugotovil, da je ozko grlo pri straneh z veliko majhnimi objekti večinoma hitrost oddajanja, ne hitrost prejemanja podatkov. Prav tako je ugotovil, da je hitrost opazno večja, če so statični elementi razdeljeni čez več različnih računalnikov.

9 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Firefoxov problem s pomnilnikom je lastnost brskalnika

The inquirer - Določena nenadzorovana poraba sistemskega pomnilnika je zaradi zapletene programske zasnove, po besedah Bena Goodgerja, vodilnega inženirja ekipe Firefox, sestavni del vseh dosedanjih različic brskalnika. Številna ugibanja uporabnikov Firefoxa o tem, da ima zadnja različica brskalnika resen spominski problem, je Goodger razjasnil v mozillinem blogu s pomočjo parametra browser.sessionhistory.max_total_viewers - nastavitve, ki odreja število trenutno obiskanih spletnih strani shranjenih v pomnilnik.

Firefoxov "problem" je tako v osnovi lastnost brskalnika, ki privzeto shranjuje do 15 obiskanih spletnih strani v pomnilnik (funkcija naprej – nazaj) in v tem primeru ni domneven hrošč. Firefoxov uporabnik lahko z vpisom ničle v omenjeni parameter omeji porabo pomnilnika, vendar na račun daljšega nalaganja spletnih strani (vpis about:config v naslovno vrstico brskalnika odpre skrite nastavitve).

Priljubljenost mozillinega brskalnika je po podatkih francoskih analitikov družbe Xiti...

84 komentarjev

Izid Firefoxa 1.1 začasno prestavljen

Beta News - Ben Goodger je v svojem blogu naznanil, da bo izzid Firefoxa 1.1 iz Marca letos prestavljen na kasnejši čas, zaradi veliko popravljenih hroščev in da bo izšla stabilna aplikacija. Nihče ni oznanil točnega datuma za izid različice 1.1. Najprej bo izšla alfa različica, ki ne bo namenjena javnosti, sledila ji bo javna predogled različica, potem nekaj kandidatov za izzid(Release Candidate) nato pa končna različica brskalnika. Med večjimi spremembami in popravki v Firefoxu 1.1 velja izpostaviti popravek za hrošča, ki povzroča, da si brskalnik ne zapomni pozicije na strani med tem, ko se pomikamo naprej in nazaj med spletnimi stranmi. Posodobitev, bo tudi poskrbela za pravilen prikaz nekaterih spletnih strani z na Mozilli temelječimi brskalniki. Firefox 1.1 je prvi korak proti različici 1.5 in kasneje 2, ki jo lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta. Več

25 komentarjev