»

Intel pripravlja šestjedrnika?

Gizmodo - Intel naj bi za drugo oziroma tretje četrtletje letošnjega leta načrtoval predstavitev šestjedrnega procesorja s kodnim imenom Dunnington. Šestjedrnik naj bi vseboval tri dvojedrne Penryn čipe, ki bodo imeli na voljo 16 MB drugonivojskega predpomnilnika. Šestjedrnike bodo na vrhi Intelove ponudbe procesorjev nasledili predvidoma osemjedrni procesorji s kodnim imenom Nehalem. Več o tem si preberite v izvorni novici na Gizmodu.

26 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

Informacije o Intel Kentsfield

VR - Zone - Iz Intel-a, ki se trenutno pripravlja na predstavitev Conroe procesorjev, so pricurljale nove informacije o prihajajočih štirijedrnih procesorjih s kodnim imenom Kentsfield. Po Informacijah objavljenih na VR-Zone naj bi dotični procesor imel dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomnilnika (v bistvu gre za dve Conroe jedri). Štirijedrniki bodo predvidoma predstavljeni v prvem četrtletju naslednjega leta in bodo predstavljali protiutež AMD-jevi K8L arhitekturi. Poleg tega Intel sodeluje z razvijalci računalniških iger pri izboljšanju izkoristka večjedrnih procesorjev v igrah.

Izvorna novica na VR-Zone.

9 komentarjev

Novi Celeroni D

Slo-Tech - Intel je najavil prihod novih nizkocenovnih procesorjev Celeron. Medtem ko v srednjem in višjem zmogljivostnem razredu začenjajo prevladovati dvojedrni procesorji, bodo novi Celeroni ostali enojedrni. V 65-nanometrski tehnologiji izdelani procesorji bodo imeli glede na predhodnike podvojen, 512 kB L2 cache (predpomnilnik).



V tretjem četrtletju letošnjega leta tako prihajajo Celeron D 352, 355, 356 in 360. Novi Celeroni D temeljijo še na starem NetBurst, in ne na novejši arhitekturi Core. O cenah novih procesorjev še ni informacij.

Več o prihajajočih Celeronih v izvorni novici na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Novice iz Intelovih logov

Pentium Extreme Edition 965

Slo-Tech - Po predstavitvi štirijedrnika za strežnike, je Intel za prvo četrtletje prihodnjega leta napovedal prihod štirijedrnega procesorja za namizne računalnike. Prihajajoči procesor, s kodnim imenom Kentsfield, bo temeljil na dvojedrniku, s kodnim imenom Conroe, ki bo predstavljen še letos. Oba nova procesorja bosta delovala tudi na že izdelanih matičnih ploščah, z Intelovim 975X veznim naborom (razen plošč izdelanih pred januarjem 2006) in na matičnih ploščah s prihajajočimi P965, Q965 in G965 veznimi nabori. več o prihajajočih procesorjih lahko preberete v izvorni novici.

Poleg tega je Intel pred dnevi predstavil dvojedrni procesor Pentium Extreme Edition 965. Gre za dvojedrnika, s 65...

7 komentarjev

Varčni Xeoni

Intel - Intel je predstavil nov dvojedrni procesor iz družine Xeon, katerega odlika je predvsem majhna poraba in s tem povezan boljši izkoristek. Po beseda Intela bo nov Xeon z oznako LV (low–voltage) imel dva do štirikrat večjo zmogljivost na Watt , kot dosedanji Xeoni. Njegova poraba (TDP - Total Dissipated Power ) naj bi znašala le 31 W.

Kupcem sta na voljo dve različici, in sicer s frekvencama 1.66 in 2.0 GHz. Cena šibkejšega modela je 209 ameriških dolarjev, za močnejši model pa je potrebno odšteti 423 ameriških dolarjev.

Več o novih Xeonih v Intelovem sporočilu za javnost.

13 komentarjev

Intel predstavil štirijedrni procesor

News.com - Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo...

25 komentarjev

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev