»

Intel Nehalem - vrnitev Hyper-threadinga

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili nekaj zanimivih informacij o Intelovih procesorjih naslednje generacije, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelanih v 45-nanometrski tehnologiji. Med drugim poročajo tudi o vrnitvi vsem dobro znanega Hyper-threadinga. Poleg tega naj bi procesorji imeli integrirani pomnilniški krmilnik, zaradi katerega bodo procesorji dobili novo podnožje Socket B s 1366 nožicami.

Več na VR-Zone.

13 komentarjev

AMD predstavil AM2 procesorje

Slo-Tech - V skladu z napovedmi, je AMD danes predstavil prva procesorja iz serije novih procesorjev za podnožje AM2. Athlon 64 FX-62, s frekvenco 2,8 GHz je na voljo po ceni 1031 ameriških dolarjev, kar je razmeroma nižja cena od pred kratkim napovedane. Cena za model Athlon 64 X2 5000+ je 696 ameriških dolarjev, kar je malo višja cena od omenjene napovedi.

Pojavili so se tudi prvi uradni testi nove AMD-jeve platforme AM2, oglejte si jih na X-bit labs, Hartware.net, na HKEPC pa so testirali nove procesorje Sempron. Na Hexus.net si lahko ogledate primerjavo novega FX-a in prihajajočega Intelovega Conroe-ja.

Poleg tega je bilo predstavljenih nekaj novih matičnih plošč s podnožjem AM2: EPoX EP-MF570 SLI, Gigabyte GA-M59SLI-S5, Abit KN9 SLI in Albatron KM51PV-AM2.

Več o predstavitvi novih procesorjev lahko preberete v AMD-jevem poročilu za javnost.

39 komentarjev

Informacije o Intel Kentsfield

VR - Zone - Iz Intel-a, ki se trenutno pripravlja na predstavitev Conroe procesorjev, so pricurljale nove informacije o prihajajočih štirijedrnih procesorjih s kodnim imenom Kentsfield. Po Informacijah objavljenih na VR-Zone naj bi dotični procesor imel dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomnilnika (v bistvu gre za dve Conroe jedri). Štirijedrniki bodo predvidoma predstavljeni v prvem četrtletju naslednjega leta in bodo predstavljali protiutež AMD-jevi K8L arhitekturi. Poleg tega Intel sodeluje z razvijalci računalniških iger pri izboljšanju izkoristka večjedrnih procesorjev v igrah.

Izvorna novica na VR-Zone.

9 komentarjev

Predstavitev podnožja AM2 prestavljena

Slo-Tech - Kot vse kaže, AMD ne bo predstavil svojega novega podnožja AM2 ter procesorje zanj 6. junija letos na Computexu, ampak že dva tedna prej, tj. 23. maja letos. Razlog za to je predvsem to, da je razvoj nove platforme končan, na voljo so tako procesorji kot matične plošče AM2. Poleg tega naj bi bil dejavnik za premik datuma predstavitve tudi Intelova predstavitev procesorjev Conroe, čeprav datum tega še ni poznan. Teden pred uradno predstavitvijo procesorjev AM2 bo AMD predstavil tudi roadmap prihajajočih procesorjev in cene le-teh, 31. maja pa bo sledila predstavitev AMD LIVE! sistemov.

Izvorna novica na Daily Techu.

8 komentarjev

Socket AM2 matične plošče

Xtreme Systems - Prav v teh dneh poteka slavni sejem informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, CeBIT. Prav tu mnogo računalniških gigantov predstavi prihajajoče novosti. Tako je na primer nVidia splavila grafične kartice serij 7900 in 7600, kanadski gigant ATi pa X1800GTO, odgovor na 7600GT.

Prav tako je veliko proizvajalcev predstavilo nove matične plošče, za prihajajoče AMD-jevo podnožje AM2, ki bo podpiralo pomnilnik DDR2. Slike le-teh se nahajajo na Anandtechu. nVidia pripravlja novo serijo nForce čipovij. Ne, to ne bo nForce 5, temveč 5xx serija. Vezni nabor s 32 PCIe stezami namenjenimi grafičnima karticama (po 16 za vsako), naslednik SLI x32 nabora,...

24 komentarjev

Vse več informacij o Socketu AM2

Slo-Tech - Na spletu so se danes pojavili kar trije članki o prihajajočem AMD-jevem podnožju, AM2. Kot je znano, bo le to imelo 940 nožic (ni kompatibilno s starim podnožjem 940!) in podpiralo DDR2 pomnilnik. Na Gathering of Tweakers.net so se pojavile slike matične plošče MSI K9N Platinum (Socket AM2). Na Anandtechu so objavili članek o prihajajočem podnožju in objavili nekaj podrobnih slik podnožja. Na strani VR-Zone pa so objavili članek o prihajajočih nVidiinih veznih naborih za AM2 podnožje.

Veselo branje!

1 komentar

AMD bo predstavil procesorje na novem podnožju (M2) v drugi četrtini tega leta

Hartware.net - O tem, da bo AMD spremenil podnožja za svoje, v tem trenutku izredno priljubljene procesorje, smo že poročali ( prvič in drugič). Sedaj pa na nemški strani Hartware nudijo verjetno zelo točne informacije o prihajajočih produktih.

Po napovedih bodo prvi procesorji na voljo že aprila letos in naj bi do konca druge četrtine tega leta že dosegli 25% vseh proizvedenih primerkov.

Kot vemo, je AMD pričel v družini K8 vgrajevati pomnilniški krmilnik v sam procesor, kar tehnološko pomeni predvsem manj zakasnitev pri pretoku podatkov (po nekaterih špekulacijah naj bi po isti poti šel nekoč tudi Intel). Slaba stran vgrajenega krmilnika pa je, da smo vezani na povsem določen tip pomnilnika. V aktualni družini K8 (Athlon 64, FX,...

50 komentarjev

AMD, DDR2, Socket M2

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices (AMD) bo kljub govoricam o preskoku DDR2 tehnologije le to podprl v svojih 64-bitnikih.

Prvi procesorji s podporo DDR2 SDRAM bodo tako dvojedrni Athloni 64 X2, ki naj bi bili na voljo v drugem četrtletju leta 2006, sodeč po AMDjevih načrtih za prihodnost. Novi procesorji bodo tako uporabljali spet novo podnožje z imenom Socket M2, ki naj bi po nekaterih neuradnih informacijah imelo kar 1207 pinov. Počakajmo kaj bo o tem povedal AMD.

Z novimi procesorji pa se bo spet nekoliko povečala oddana toplotna moč le teh. Tako bodo prihajajoči Athloni FX kurili 125W, Athloni 64 z enim jedrom pa do 104 W, medtem ko bodo imeli dvojedrni Athloni 64 X2 110 W oddane toplotne moči. Z novim podnožjem M2 bodo prav tako prišle zahteve po matičnih ploščah, ki bodo zmožne dovajajti procesorju 90 A toka, za razliko od danes zahtevanih 80 A.

Podnožje M2 pa bi rad AMD razširil po vseh cenovnih segmentih, zato bodo s prehodom na novo podnožje predstavili tudi nova jedra ostalih...

14 komentarjev

Izberite pravi pomnilnik za svojega Pentiuma 4

AnandTech - Z izidom Pentiuma 4 s prednjim vodilom pri 800 MHz so se postavile tudi zahteve po boljšem in hitrejšem pomnilniku, kajti prepustnost 6,4 GB/S ni mala malica celo že za zelo uveljavljen DDR400-pomnilnik. Na Anandtechu so na preizkus vzeli nekaj pomnilniških modulov različnih proizvajalcev. Hitrosti so se gibale od danes že povsem standardnih 400 megahercev pa do eksotičnih pol gigaherca. Po končanih testih so prišli so do zelo zanimivih ugotovitev, zatorej -- Klik!

0 komentarjev

Nekaj dobrih 'overclockov'

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili spisek najboljših overclockov procesorjev. Če si najprej ogledamo Intelovo stran, lahko ugotovimo, da so bili navijalci kar pridni, saj znaša trenutno najboljše navitje Pentiuma 4 s privzetih 3 GHz na končnih 4,9 GHz. Več o navijanju na področju Intela.

Ob pogledu k AMDju pa lahko vidimo, da tudi tukaj prevladuje kar nekaj dobrih rekordov. Lastniki procesorjev z Barton jedrom so bili prav tako pridni, saj znaša najboljše navitje procesorja kar več kot 1 GHz. Klik!

Zelo odmeven pa je pospešek AMD-jevega Athlona XP 1700+, katerega osnovna frekvenca je 1,46 GHz. S pomočjo zračnega hlajenja so ga prisilili do tega, da se je zbudil pri 2,5 GHz. Več o TBredB pospeških.

Kot kaže, imamo Slo-Techerji vse večjo konkurenco...

3 komentarji