»

Google odprl kodo Protocol Buffers

Slo-Tech - Odpiranje kode očitno postaja čedalje bolj priljubljeno, kar dokazuje tudi Google, ki je pred kratkim odločil odpreti kodo svojega opisnega jezika za vmesnike, Protocol Buffers. Gre za poseben ukazni jezik, s katerim lahko opišemo vmesnike programske opreme in s katerim lahko dosežemo izmenjavo podatkov med različnimi programskimi komponentami.

Opisni jeziki za vmesnike se navadno uporabljajo za klicanje oddaljenih programskih procedur (RPC), Google pa Protocol Buffers uporablja za RPC klice in izmenjavo podatkov med različnimi sistemi in programi.

Po Googlovih navedbah je Protocol Buffers bistveno hitrejši in zmogljivejši od XML ter veliko enostavnejši od ostalih opisnih jezikov za vmesnike. Izvorna koda in dokumentacija sta že na voljo.

11 komentarjev

Pakistan preklical prepoved dostopa do YouTube

Delo - Pakistanska vladna agencija za telekomunikacije je vsem pakistanskim ponudnikom interneta ukazala odstranitev blokade dostopa do spletnega portala YouTube.com, ki ga trenutno blokirajo tudi Turčija, Maroko in Tajska. Do prepovedi je v osnovi po neuradnih informacijah prišlo zaradi objave napovednika za film Geerta Wildersa, nizozemskega politika, ki v filmu prikazuje islam kot vero, ki vzpodbuja nasilje nad ženskami in homoseksualci, uradno pa so bile krive risanke s prerokom Mohamedom. Po tem, ko je bil omenjen material odstranjen, se je enako zgodilo z blokado.

Vir: Pakistan lifts YouTube ban - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)

Bralcem se opravičujemo za prvotno narobe interpretirano novico, kar smo kasneje popravili.

11 komentarjev

Poezija roja

engadget - Verjetno poznate magnete v obliki črk za na hladilnik. Tudi to, da se iz njih da sestavljati besede, iz teh stavke in tako dalje, verjetno ni presunljivo dejstvo. Ampak kaj, če bi si magneti besede izmišljevali sami? Pojdimo še korak dlje, recimo, da bi se iz obstoječih postavitev učili o sintaktičnih pravilih vašega jezika in zavedali (v ohlapnem pomenu besede -- zaenkrat) drug drugega. Tako bi postala dogočasna stranice hladilnika Gorenje svet, v katerem živi roj.

Podobno je ob načrtovanju svojega izuma razmišljal Pierre Proske, le da je šel še korak dlje, dodal podrobnosti, kot je recimo brisanje spomina, in navrgel par bonbončkov (izmenjava podatkov med roji preko interneta ali lokalne mreže). Več podrobnosti bo znanih po tem, ko bo svoj projekt predstavil na Mednarodni konferenci o inteligentnih uporabniških vmesnikih konec meseca.

2 komentarja

Terabitna povezava mogoča?

ABC News - Neverjetni podvig je uspel podjetju Kansai Electric, drugemu največjemu ponudniku električne energije na Japonskem.

Osupljivo hitrost iz naslova novice so dosegli z uporabo optičnega kabla, napetega med dvema daljnovodnima stolpoma. Kako hitro je prenašanje podatkov z enim terabitom na sekundo, si lahko predstavljate z dejstvom, da na takšni povezavi film na DVDju prenesete v slabi desetinki sekunde, za primerjavo pa lahko še omenim, da je povezava 1 Tb/s približno stokrat hitrejša kot današnje medmestne povezave.

Po besedah Kansai Electric naj bi takšne hitrosti lahko v praksi pričakovali po letu 2010, več na ABC News.

29 komentarjev

Mislim na sledi

ABC News - Avstralski znanstveniki so razvili novo metodo za opazovanje posameznih misli. Trenutna natančnost omogoča razločanje možganskih dejavnosti na zahtevnostni stopnji branja v realnem času. Ločljivost MRI še vedno sicer preprečuje podorbnejši upogled v delovanje, je pa to odkritje pomembno za medicino. Tako lahko spremljamo učenje bodisi otrok, bodisi rehabilitirancev po kapeh in podobnem ali izberemo optimalno pot kirurškega posega (takšno, ki povzroči najmanj škode), v prihodnosti morebiti celo kaj popravimo.

12 komentarjev

Zakonski jarem podjarmlja um

ABC News - Na ABCju poročajo o dokaj zanimivem zaključku, do katerega je po raziskavi prišel novozelandski znanstvenik. Pod drobnogled je vzel 280 znanstvenikov ter med sabo primerjal njihove življenjepise. Ugotovil je, da je Einstein s svojo izjavo, da "če oseba ne prispeva k znanosti do tridesetega leta, po tem zagotovo ne bo," zadel žebljico na glavico. No, skoraj.

Obstaja nekaj izjem, ki so svoje prispevke znanosti oddajale še pozno v svojo poletje in jesen življenja. Kanazawa je ugotovil, da je razlog neaktivnosti uma po tridesetem letu -- poroka. Temu naj bi bil kriv nek psihološki mehanizem, ki žene samske moške k tem, da se dokažejo ter pridobijo pozonost ženske. Po ustalitvi naj bi se moškemu znižala raven testosterona, posledično tudi kreativnost. Klik!

Zlobni komentar bi bil tukaj na mestu, a si ga ne upam izjaviti. Me bo punca tepla [:D]

6 komentarjev