»

AMD: manjši dohodek od načrtovanega

AMD - AMD je v svojem sporočilu za javnost naznanil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta le za tri odstotke višji od dohodka tretjega četrtletja, tako naj bi znašal 1,33 milijard ameriških dolarjev. Omenjen znesek je kar precej nižji od prvotno napovedanega dohodka ,1,85 milijard ameriških dolarjev. Glavni razlog za zmanjšanje dohodkov naj bil kljub povečanju števila prodanih procesorjev, znižanja cen le-teh. AMD je še dodal, utegne biti dobiček v četrtem četrtletju lanskega leta znatno nižji od tistega v tretjem. Končno poročilo o dohodkih in dobičku bo objavljeno 23. januarja.

4 komentarji

Novi Turioni 64 X2 in Opteroni

Slo-Tech - AMD naj bi devetega maja letos predstavil nov procesor za prenosne računalnike, dvojedrni Turion 64 X2, s kodnim imenom Taylor. Nov procesor bo imel podnožje S1, podpiral bo DDR2 667 MHz pomnilnik. Imel bo 2x 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko bo različica s kodnim imenom Trinidad imela dvakrat po 512 kB. Kasneje bo na voljo tudi enojedrna različica s kodnim imenom Keene. V prvi polovici naslednjega leta bo AMD predstavil naslednika Taylorja, v 65 nanometrski tehnologiji izdelanega Tylorja. Poslanstvo novih Turionov je konkurirati Intelovim Core Duo in Core Solo procesorjem. Več o prihajajočih Turionih 64 X2 si lahko preberete v izvorni novici na Daily-Tech-u.

Poleg tega naj bi AMD 4. aprila predstavil nova Opterona, in sicer z oznakama 256 in 856, s frekvenco 3 GHz. Nova procesorja za podnožje s940 bosta imela 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, porabila pa naj bi 95 W. Junija bosta predstavljena dvojedrna Opteron 285 in 885 s frekvenco 2,6 GHz, naslednje leto...

4 komentarji

AMD zvišuje cene

Slo-Tech - Po podatkih s strani [Hard|OCP, naj bi AMD prihodnji mesec povišal cene svojih procesorjev Athlon 64 in Athlon 64 X2. O višini skoka cen ni informacij, naj bi pa šlo za nekaj ameriških dolarjev. Cene procesorjev Athlon 64-FX bodo ostale nespremenjene. Procesorji znamke Sempron naj bi se petnajstega maja pocenili. Takrat naj bi AMD tudi objavil cene prihajajočih procesorjev za podnožje AM2. Naj še spomnimo da bo Intel konec aprila znižal cene dvojedrnih Pentiumov.

Izvorna novica na [H]ard|OCP.

56 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

AMD povečal delež prodanih procesorjev

Hartware.net - Po podatkih Mercury Research-a je ameriški AMD v četrtem četrtletju lanskega leta povečal svoj delež prodanih procesorjev, ki temeljijo na x86 arhitekturi. Prvič po letu 2001 je namreč uspel preseči mejo 20% in ima sedaj 21,4-odstotni delež med prodanimi procesorji (x86). V tretjem četrtletju je bil ta delež še 17,8%. Intelov kos pogače je 77,2% (Q3 še 80,8%)

V segmentu procesorjev, namenjenih za strežnike, ki ga je dolgo časa povsem obvladoval Intel (x86!), se je povečal delež prodanih procesorjev Opteron, iz 12,7% na 16,4%, pri namiznih procesorjih AMD-ju pripada 24,3 odstotkov (v tretjem četrtletju 2005 je bil ta delež 20,4%), pri mobilnih procesorjih pa se je delež prodanih AMD-jevih procesorjev povečal iz 12,2% na 15,1%.

Izvorna novica na Hartware.net: link.

5 komentarjev

AMD znižuje cene

Slo-Tech - Na medmrežju so se pojavile govorice, da bo AMD v februarju krepko znižal cene nekaterim družinam svojih procesorjev. Rumeni The Inquirer tako poroča, da bo cena Opterona 265 (dvojedrni procesor), ki trenutno stane približno 700 dolarjev, znižana na 340 dolarjev! Močnejšemu modelu, 270, bo po predvidevanjih cena padla iz 864 na dokaj skromnih 476 dolarjev .

Znižane bodo tudi cene družini Athlon 64 X2, in sicer, 3800+ model bo stal 301 dolar (prej 328, 8% pocenitev), najdražji, 4800+ pa 643 dolarjev (803, 20%). AMD bo znižal tudi cene vsem mobilnim izvedenkam.

O novih oziroma spremenjenih cenah Athlonov 64 ne poročajo.

49 komentarjev

AMD v rdečih

Vnunet - Na kratko: AMD je oznanil izgubo v tretjem četrtletju: poleg padca prodaje flash čipov v višini 30 % so se mu namreč dohodki zmanjšali za 15 %.

Kot se v poslu to spodobi, je krivdo naprtil svojemu največjemu tekmecu - Intelu, ki je zadnji čas noro zniževal cene procesorjev. Roko na srce, z nekaterimi AMD-jevimi trditvami se popolnoma strinjam: primerjanje zmogljivosti procesorjev na podlagi 'cikličnosti' ni več objektivno. Ha! A pred Athlonom je pa bilo?

0 komentarjev

Netcraft web survey

Linux Today - Izšla je julijska 'številka' Netcraftove raziskave trga spletnih strežnikov.
Testirali so neverjetnih 31,299,592 spletnih mest. Apache še vedno daleč pred ostalimi vodi s prepričljivim 58% deležem vseh namestitev. Njegov delež pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za dobrih 4%, približno za toliko, pa se je povečal delež IIS. Šlo naj bi predvsem za dve ogromni farmi strežnikov v ZDA, ki sta prešli iz Solarisa na Okna. Zanimivo je tudi, da vedno več strežnikov uporablja SSL za varne transakcije (v nasprotju z gibanjem indeksa NASDAQ). Raziskava govori tudi o tem, da je po svetu očitno nameščenih že nekaj sto strežnikov s predizdajo strežnika .NET. Zanimivo branje...

2 komentarja