»

AMD v novem Catalystu podprl OpenGL 3.0

AMD - AMD je izdal novo verzijo grafičnih gonilnikov Catalyst za svoje grafične kartice, ki nosi številko 9.1. Delujejo v operacijskih sistemih Windows XP in Vista in so namenjeni za vse Radeone od serije 9500 do serije HD 4800, vključno z All-In-Wonder inačicami. Poleg vrste popravljenih hroščev, ki naj odslej ne bi več povzročali neodzivnosti Control Centra, kadar je slika raztegnjena na več zaslonov, in povzročali težav težav v 64-bitni Visti pri več kot 4 GB RAM-a, je najpomembnejša novost polna podpora za OpenGL 3.0.

Ta je sicer izšel že avgusta lani, vendar se doslej še nekako ni udomačil in očaral razvijalcev. Za razliko od največjega konkurenta, Direct3D 10, lahko OpenGL sodeluje tudi z Windows XP, kar je ena izmed večjih prednosti za pisce iger, ki želijo doseči čim večjo publiko. Razvijalci OpenGL-a medtem trdijo, da lahko ta povsem brez problema nudi iste funkcije kot konkurent (izrazili so se nekoliko manj poetično, gre za rough feature parity). Prenos novih gonilnikov je...

33 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - V ponedeljek vas vabimo na predavanje Elektromagnetna sevanja: okolje in zdravje, kjer bo doc. dr. Peter Gajšek predaval o vplivu teh sevanj na okolje.

V torek 20. februarja vas vabimo na predavanje o OpenBSD, menda najbolj varnega operacijskega sistema pod soncem. Predaval nam bo Mitja Muženič iz podjetja Kerberos d.o.o., kjer se ukvarjajo s postavitvijo in vzdrževanjem omrežnih elementov, ki slonijo na OpenBSDju.

Za spletne razvijalce v sredo pripravljamo predavanje o tipografijah na spletu. Katere pisave in kako naj uporabimo, da bodo naše strani uporabne v različnih okoljih.

V četrtek pa bo na Večeru za Inovativne in Poslovne naš gost Zoran Jankovič, župan mestne občine Ljubljana. Predaval bo kako izgraditi sanjsko moštvo, o karieri po diplomi, veščinah potrebnih za uspeh in odnosu do podjetništva. Za obisk dogodka so potrebne prijave.

V petek pospravljamo.

8 komentarjev

Pipin odprti termin: OpenGL drugič

Slo-Tech - V torek, 7. 3. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje o OpenGL. Prejšnji mesec smo pričeli z uvodom, tokrat pa bo Ivan Leben predstavil zahtevnejše primere uporabe OpenGL.

Serija predavanj o knjižnici OpenGL se nadaljuje z drugim delom. Od samih osnov se bomo premaknili k zanimivejšim primerom in nekoliko zahtevnejši kodi. Tokrat si bomo ogledali tehnike transformacije podane geometrije ter uporabo notranjih stanj, ki vplivajo na rasterizacijo le-te (barvna maska, mehčanje robov ipd.). Monotone barvne prelive bomo nadomestili s teksturami in s tem povečali realističnost grafike. Lotili se bomo tudi animacije in jo preko zaznavanja miške in tipkovnice združili v interaktivno aplikacijo.

2 komentarja

Pipin odprti termin: OpenGL

Slo-Tech - V torek 17. januarja vas vabimo na Pipin odprti termin (v Kiberpipo), kjer bo Ivan Leben predaval o OpenGL.

V predavanju bodo predstavljene osnove programiranja grafike s knjižnico OpenGL. Na začetku bo prikazan sam princip povezave med programom in grafično kartico ter potek obravnave vhodnih podatkov na čipu kartice (verteksi, lastnosti verteksov, projekcija, povezovanje v oblike, rasterizacija).

Sledila bo intializacija grafičnega pogona z GLUT knjižnico, nato pa delo z OpenGl API-jem: osnovni elementi (point, line, triangle, quad, polygon) ter njihovi sestavni deli - verteksi (barva, lokacija). Za zaključek si bomo pogledali še delo z animacijami.

7 komentarjev

Predavanje: Omejevanje prometa v Linuxu

Kiberpipa - V Kiberpipi bo v četrtek, 27. februarja ob 19.00 na vrsti predavanje z naslovom Linux traffic shaping

Primož Bratanič, glavni programer portala Slo-Tech, bo predstavil, kako v Linuxu uporabljati omejevanje prometa.

V predavanju bodo na kratko predstavljene osnove omejevanja pasovne širine na Linux strežniku. Pokazano bo nekaj različnih načinov zagotavljanja stopnje kakovosti povezave določenim uporabnikom, nastavljanje višje prioritete določenim paketkom in posledice teh dejanj za končnega uporabnika.

Popravek: datum je res 27.2.2003 [:D]

18 komentarjev

Radeon OpenGL hack

ZDNet - RivaTuner kot program za "tvikanje" ATIjevih grafičnih kartic je že zaslovel s tem, da je Radeonu 9500 omogočil kar precejšnje hitrostno napredovanje z malce spremenjenimi gonilniki. No, sedaj pa je z njim možno prilagoditi tudi OpenGL gonilnike za FireGL X1 na Radeonu 9700 in s tem pospešiti delovanje OpenGL na teh karticah tudi za 166%. A ta modifikacija gonilnikov, se v igrah na žalost ne bo odražala prav veliko, saj bodo pohitritve minimalne, razlike se bodo kazale šele v bolj profesionalnih programih, kot Maya/3DSMAX. Prevedeno verzijo članka iz nemškega ZDNeta si preberite tukaj.

Na to novico nas je opozoril Putimir.

1 komentar

OpenGL, Mesa in Microsoft.

The Register - Okej, še ena dvovrstičnica [8-)]. Pred časom sem pisal o Microsoftovem nakupu licenc mnogih grafičnih tehnologij od podjetja SGI. Ta nakup pa bi lahko predstavljal potencialno orožje proti nečemur, kar v svetu 'linuxev' (eh, ta množina) pravijo 'Mesa' ter služi kot grafični vmesnik, ala OpenGL na drugih platformah. Kaj bi se zgodilo, če bi Microsoft zahteval od stvariteljev Mese plačilo licenčnin? Klik!

1 komentar

Informacije o Detonatorjih 4

M3DZone - Kot veste, bodo kmalu izšli (ne, še niso!). Uradna oznaka bo: Detonators 4 20.80. Pred par dnevi sem vam govoril o OpenGL 1.3, ki je pravkar izšel... No, Detonatorčki4 bodo imeli OpenGL 1.3 že implementiran.
Kako to, da monopolistični gigant kot je Nvidia podpira Open soorce program (OpenGL je program z "odprto" programsko kodo)? Razlog je verjetno ta, da je Nvidia malo skregana z Microsoftom in ne podpira DirectX-a tako goreče, kot bi ga lahko. Ampak to so samo špekulacije. Dejstvo je, da bodo Detonatorji 4 z implementiranim OpenGL 1.3 podporali te tehnologije:
  • Cube map texturing - bolj kvalitetna mapping in svetlobna podpora.
  • Multisampling - za renderiranje točk, linij in poligonov pri AA.
  • Compressed texture framework - kvalitetnejše teksture in manjša poraba pomnilnika ne glede na format
  • še veliko drugega

6 komentarjev

Razprodaja

Guru 3D - V12 Engine je ime grafičnemu pogonu, ki poganja Tribes 2. In je naprodaj. Za smešno nizko ceno. Dynamix's, lastniki in ustvarjalci pogona, so propadli. Zato tudi prodajajo svoj grafični pogon. Za koliko? Za pičlih $100! To je enkratna priložnost za vse delam-igre-sam mojstre, da odkupite več kot soliden grafični pogon in naredite svojo uspešnico (zgledujte se po naših južnih sosedih, ki so naredili Serious Sama!). Spodaj: kako izgleda V12 Engine na mojem računalniku (screenshot morate povečati do maksimima, drugače zgleda grda voxel grafika.)

5 komentarjev

Članek o OpenGLju

Beyond 3D - OpenGL je dolgo časa veljal za edini "pravi" 3D API in Microsoftov DirectX se mu je komaj zadnje čase začel približevati po robustnosti in zanesljivosti. Še vedno pa boste našli veliko grafičnih zanesenjakov, ki brez izjeme prisegajo na OpenGL in zavračajo DirectX. No, če vas zanima več o tem, sedaj že precej starem APIju, je dobro mesto za začetek ta članek na Beyond3D. Gre za prvi del njihove serije člankov o OGLju, govori pa o texture mappingu, eni izmed najbolj osnovnih funkcij.

0 komentarjev