»

Boljša čitljivost uničuje trajno uskladiščenje prebranega

Wired Blog - Razvoj pisav, računalniških zaslonov, bralnikov e-knjig in podobnega gre že dlje časa v smer večje berljivosti. Toda to ni nujno koristno, v svojem blogu in nastopu na BBC-ju pojasnjuje bloger o nevroznanosti Jonah Lehrer. Prav lahkotnost, s katero zaznavamo lepo oblikovane črke, našim možganom signalizira, da besedilo ni zelo pomembno, zato si zapomnimo manj.

Stanislas Dahene s pariškega College de France se ukvarja z nevroanatomijo branja. Pravi, da obstojita dve različni poti zaznavanja, osmišljanja in skladiščenja podatkov, pridobljenih iz besedila. Ventralna pot se uporabi, ko beremo besedilo iz znanih besed. Takrat v trenutku zaznave že poiščemo informacijo o njenem pomenu, ne da bi o tem posebej razmišljali. Tovrstno branje je hitro, tekoče in nezahtevno.

...

15 komentarjev

Ekstremno hlajenje

vir: Akiba
Akiba - Kaj dobite, če računalnik hladite s štirimi kompresorji hkrati? Točno! Popolno tišino in eskimske temperature okrog -100° C. Na Akiba-PC so tako s kaskadnim dvofaznim sistemom hlajenja uspeli procesor shladiti v prvi fazi na -44° C, z drugo fazo pa celo malenkost pod magičnih minus sto stopinj. AMD Athlon64 3200+, ki tovarniško tiktaka pri 2 GHz, je stabilno tekel pri 3.049 MHz. Več o tem.

28 komentarjev

Cene RAM-a še vedno padajo

Crucial - Cene RAM-a še kar vztrajno padajo in nič ne kaže, da bi se ustalile. Poleg SDRAM-a je prav nesramno padla tudi cena DDR SDRAM-a, ki se z vsako pocenitvijo bolj približa ceni SDRAM-a. Če si samo pogledamo cene Crucial (Micron) pomnilnika lahko opazimo, da je med SDRAM-om in DDR SDRAM-om samo še dober dolar razlike:
  • 256MB DDR PC2100, 184-pin DIMM - $35.99

  • 256MB SDRAM, PC133, 168-pin DIMM - $34.19

Iz tako nizkih cen lahko sklepamo, da je zamenjava SDRAM pomnilnika z DDR SDRAM-om samo še vprašanje časa. Vendar pa kljub obetavnim napovedim DDR SDRAM gotovo še kar nekaj časa ne bo prevladal na trgu, saj je tukaj še vedno ogromno plošč, ki podpirajo SDRAM pomnilnik. Vključno z najnovejšimi i845 ploščami, ki podpirajo procesorje Pentium4. Ali lahko cene pomnilnika zdrsnejo še niže? Možno, vendar se bojim, da to zaradi napada na WTC, ne bo mogoče. Ali pač.

0 komentarjev

Intelovi chipseti v prihodnosti

The inquirer - Ne vem, kdo je bolj trapast - jaz, The Inquirer ali Intel, ki postavlja roke predstavitev svojih novih izdelkov. Po vseh novicah sodeč sem bil prepričan, da bodo Pentiumi 4 dobili i845 chipset z DDR SDRAM podporo še letos, vendar izgleda, da ne bo tako. Intel se je gotovo spet malce preveč "igral" s svojim roadmapom in naznanil, da bomo Brookdale-D (DDR čipovje) videli šele v Q1 2002. Kmalu pa naj bi ugledali i845 chipset s podporo SDRAM-u (37. teden). Ta dva chipseta sta zaenkrat najbližje predstavitvi, bolj oddaljena pa je predstavitev Brookdale-G in Tulloch chipsetov. Kakih podrobnih podatkov za ta dva chipseta še ni, saj sta gotovo še vedno v načrtovanju. Brookdale-G bo podpiral samo DDR266, Tulloch pa Rambus pomnilnik. Oba bosta predstavljena v Q3 2002.
Zanimive so tudi govorice OEM proizvajalcev, ki navajajo, da naj bi v kratkem ugledali 810E/2 in 815G/EG čipovja, ki bodo namenjena 0.13 mikronskim Celeronom, ki pridejo na prodajne police v Q4 tega leta. Še prijateljski...

2 komentarja

P4 na SDRAM-u že junija

X-Bit Labs - Govoril sem vam že o Intelovem čipovju za P4 procesorje, ki bo podpiralo SDRAM namesto RDRAM-a. Čipovju je ime Intel 845 in bo, neuradno, izšlo že junija. Prva verzija čipovja, Intel 845A, bo imela podporo standardu ATA100 in do 3GB pomnilnika.
Smisel poganjanja P4 na SDRAM-u je še vedno zelo vprašljiv. Po testih sodeč (in tudi po zdravi logiki) je P4 načrtovan samo za hiter pomnilnik. Če le-tega ni, potem deluje slabše kot P3, ki je optimiziran za SDRAM. Intel je priznal, da je Intel 845 čipovje le začasna rešitev preden se RDRAM ne poceni. Koliko škode bo podjetje med tem utrpelo zaradi čakanja na pocenitev RDRAM-a in pojav programske opreme, ki bi znala izkoristiti P4, ni znano. Jasno pa je, da dokler Intel čaka in čaka, AMD služi. Pa čeprav na počasnejšem SDRAM in DDR SDRAM pomnilniku.

3 komentarji

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja

ASUS in ALi čipovja

X-Bit Labs - ASUS je pregledal poročila o prodaji matičnih plošč. Ugotovil je, da mu je šla zelo doro v promet A7A266, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Kako mu je to uspelo? Vsi namreč vemo, da je ALi MAGiK 1 eno počasnejših DDR čipovij. Z agresivnim oglaševanjem, seveda. ASUS je uspel ljudi prepričati, da je njihova A7A266 enako dobra kot vse druge DDR matične plošče na (boljših) čipovjih. In zakaj je ASUS-u tako všeč ravno ALi MAGiK 1? Ker je poceni, seveda.
ASUS se je zato odločil, da bo (še) tesneje sodeloval z ALi-jem. V bližnji prihodnosti bo ASUS izdal matično ploščo za DDR SDRAM za Socket370 procesorje, na ALi Aladdin Pro 5 čipovju. Plošči bo ime CUA266. Njene specifikacije pa bodo:
  • Podpora Intel Pentium / Celeron 533~1GHz+ Coppermine procesorjem
  • delovala bo na ALi Apollo Pro 5 čipovju (M1651 and M1535D+)
  • 133/100/66 FSB
  • Dve DDR SDRAM reži, ki podpirata do 2GB RAM-a
  • Tri SDRAM reže, ki podpirajo do 3GB RAM-a
  • AGP Pro 4X reža
  • Pet PCI 2.2 rež
  • AMR reža
  • Integriran C-Media CMI8738SX PCI zvočni...

3 komentarji

P4 kmalu na DDR SDRAM-u?

X-Bit Labs - Intel je presenetil z novico, da je možno, da bosta njegovi čipovji, ki podpirata SDRAM in DDR SDRAM izšli prej od načtrovanega. Intel 845 čipovji Intel 845A, ki podpira SDRAM, in Intel 845B, ki podpira DDR SDRAM, naj bi izšli v tertji četrtini tega leta (Q3). Najprej je bil prihod teh čipovij načrtovan za začetek naslednjega leta.
Enako velja tudi za druge proizvajalce P4 čipovij. SiS že hiti s svojim SiS 645, ALi pa z ALi 1741. VIA že ima pripravljeno čipovje za ta namen (PX266), ampak še nima licence s strani Intel-a za njegovo prodajo. Intel ji bo licenco verjetno prodal ob začetku prodaje svojega Intel 845 čipovja. Cena Intel 845A naj bi bila $40, Intel 845B pa $45.
Smiselnost uporabe P4 z DDR SDRAM-om je vprašljiva. Sodeč po testih, se P4, v povezavi z DDR SDRAM-om, obnese veliko slabše kot navaden Duron. Intel priznava, da gre tu le za začasno rešitev, dokler se RDRAM ne poceni. ...

4 komentarji

ALi Aladdin Pro5 čipovje

Akiba - AKIBA PC je objavila teste ALi Aladdin Pro5 čipovja. Gre za čipovje za Intel Socket370 procesorje, z DDR SDRAM podporo. ALi je dolgo odlašal z izidom tega čipovja; izšlo naj bi konec prejšnjega leta. AKIBA PC je teste opravila na P3 1000 MHz Pentium-u in 128MB RAM-a. Rezultati niso zavidanja vredni! ALi-jevo čipovje se je namreč odrazalo slabše od Intel 820 in od Intel 815 čipovja.
V tem testu je prišla na plano Pentium-ova slaba združljivost z DDR SDRAM-om. Odrezalo se je namreč slabše od i815, ki deluje na SDRAM-u. Za fotografije pojdite sem. Besedilo je v japonščini, zato dvomom, da boste lahko kaj prebrali. Za branje se odpravite sem.

2 komentarja

ASUS CUSL2 - C

X-Bit Labs - Testov (zaenkrat) še nisem zasledil, ampak glede na to, da je ta plošča enaka CUSL2 (ki je, če še ne veste, ena najboljših plošč z i815 čipovjem) z eno razliko - čipovje je i815EP, se pravi brez integrirane grafike, potem že ne more biti slaba[:)]. Stvarca pa naj bi se že prodajala na Japonskem po ceni 137$.

0 komentarjev