»

Sony domnevno spet napaden

CNet - Medtem ko je Sony ponovno vzpostavil storitev PlayStation Network v ZDA in Evropi po aprilskih napadih, ga hekerji še vedno napadejo z vseh strani. To pot naj bi na strežnike Sony Pictures, Sony Music Belgium in Sony Music Netherlands vdrla skupina Lulzsec (ki je pred kratkim vdrla na PBS in objavila, da je Tupac še živ). Sonyju so pompozno napovedali konec že v sredo, a tovrstnih napovedi ne gre jemati resno. Sedaj dokazujejo, da so vendarle uspeli pridobiti dostop do nekaterih strežnikov in odtujiti nekaj osebnih podatkov. Napad ni povezan s PSN.

Ukradli naj bi milijon uporabniških podatkov, med drugim gesla, elektronske naslove, domače naslove, rojstne podatke in druge podatke, ki so jih uporabniki vnesli ob vpisu v Sonyjevo storitev. Pridobili naj bi tudi...

18 komentarjev

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni

X-Bit Labs - Predvajalniki Blu-Ray se nezaustavljivo cenijo in postajajo dostopni tudi povprečnemu uporabniku, ugotavljajo na X-Bit Labs. Tako smo dočakali trenutek, ko se spustili pod mejo 150 dolarjev, četudi so še pred dvema letoma stali desetkrat toliko. Wal-Mart bo za praznične nakupe ponujal Magnavox MB500MG9 za 128 dolarjev, že sedaj pa je podobne modele mogoče dobiti za slabih deset dolarjev več. To so seveda oskubljeni modeli brez internetne povezljivosti in HDMI-kablov, a za takšno ceno več ne moremo pričakovati.

Kljub padajočim cenam pa Sony priznava, da prodaja samostojnih Blu-Ray predvajalnikov ne gre po željah. Od načrtovanih petih milijonov enot jih bo po vsej verjetnosti letos prodal le 4,5, kar je še vedno soliden rezultat. Glavni razlog za tak položaj so poleg dežurnega krivca finančnega krča cene filmov, ki so v Blu-Ray formatu nerazumno dražji od DVD-jev. Sony pravi, da razume studije, vendar kljub temu upa na nižanje cen, ki bi vzpodbudilo prodajo predvajalnikov in...

53 komentarjev

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

Blu-ray FTW: Warner opustil podporo HD DVD formatu

Heise - Včeraj je vsemogočni Warner Bros. Entertainment na svojih spletnih straneh objavil, da opušča podporo formatu HD DVD (nove vsebine bodo na teh ploščkih izdajali le še do maja 2008) in bo v prihodnje svoje filme ponujal izključno na nosilcih DVD in Blu-ray, saj po njihovem mnenju to zahtevajo oz. pričakujejo potrošniki. Izdajanje vsebin na dveh formatih je pri potrošnikih ustvarjalo dvom in zmedo, posledično pa indiferentnost do novotarije in slabe donose Warnerju.

Spomnimo - HD DVD lahko na en sloj ploščka shrani 15 GB podatkov (30 GB na dva sloja), Blu-ray pa 25 GB (50 GB na dva), so pa prvi nosilci zato cenejši za izdelavo.

V Blu-ray taboru so tako po novem New Line Cinema, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros. in Twentieth Century Fox, v HD DVD formatu pa vsebine izdajajo New Line Cinema (ki ga nadzira Warner!), Paramount Pictures/Dreamworks in Universal Pictures.

Izvorna novica na Heise, poroča tudi Slashdot.

Je to konec HD DVD formata?

125 komentarjev

Znižanje strojne zmogljivosti PS3

Slo-Tech - Po nekaterih informacijah utegne Sony znižati strojno zmogljivost prihajajoče konzole, da bi lahko zagotovil zadostne količine konzol. Manj zmogljiva konzola pa seveda pomeni ne tako sijajen izgled iger.

Spuščen naj bi bil predvsem takt delovanja novega procesorja Cell, iz načrtovanih 3.2 GHz na 2.8 GHz. Z znižanjem frekvence se lahko doseže večje število proizvedenih (in delujočih) procesorjev. Poleg tega naj bi PS3 dobil zunanji, 400W napajalnik. Z grafičnim pogonom RSX (nVidia) naj ne bi bilo nobenih težav, saj je bil končan že pred meseci.

PS3, kot smo že poročali, ne bo poceni. Zanj bo treba odšteti 600 dolarjev, oziroma 500 dolarjev za okrnjeno različico. Po ocenah hiše Merrill...

32 komentarjev

Pioneerjev DVD predvajalnik s HDMI, ki prebavi Divx-e

DivX.com - V oddelku Zvok in slika že nekaj časa čakamo na takšno zadevo. Nazadnje v temi: Kateri DVD/(DiVX) predvajalnik do max. 25000 SIT?. Nekaj, kar bo predvajalo vse, kar se nahaja na tržišču. OK. HD-DVD napravice zamujajo. Blu-ray filmi tudi. Zaenkrat torej še ne štejejo.



Pioneer je eden prvih predstavil univerzalni DVD predvajalnik, DV-696AV-K, z HDMI(720p/1080i) izhodom, ki zmore prežvečiti tudi nam ljube Divx-e. Poleg tega niso pozabili na JPEG fotografije in audiofilske, ter manj audiofilske glasbene formate in codece: CD (tudi R in RW), SA-CD, DVD-Audio, MP3.

V deželi, ki jo trenutno vodi Gregor Grmovje, bo naprodaj od junija za 149,- zelencev. Glede na ustaljeno prakso, bo cena v evrih verjetno enaka ali celo višja. Zaenkrat mi še ni uspelo odkriti na katerem čipu predvajalnik bazira. Od tega je namreč odvisna nadaljnja uradna in neuradna...

12 komentarjev

Prvi HD in Blu-ray filmski naslovi so tu

Reuters - Konsenza ni. Vojna se nadaljuje. S tem, da je Microsoft že bolj agresivno nastopil v podpori Toshibinega HD-DVD-ja, kot smo že poročali v novici o prestopu HP-ja iz Blu-ray v oba tabora.

Danes sta 20th Century Fox in Sony pictures poslala na tržišče po nekaj deset naslovov v Blu-ray formatu, Time Warner v obeh. Kakšna je zaščita obeh novih medijev višje resolucije, še ne poročajo.

Glede na preteklost, ne nameravam pristopiti nobenemu od taborov. Počakajmo, da pride do multi-naprav oz. do zmagovalca. Bolj verjetno prvo. Potem je tu še druga ovira: svoboda uporabe kupljenih naprav in medijev, o katerih smo že poročali.

21 komentarjev

HD-DVD pridobiva?

EETimes - V petek je HP uradno sporočil, da je pristopil k HD-DVD* taboru. Nasprotnega tabora ni čisto zapustil, saj namerava še naprej podpirati Blue-ray**.

Holivudski studiji so se podobno sprva zaobljubili modremu žarku (pravzaprav oba formata uporabljata modri laserski žarek), a na področju osebnih računalnikov je očitno zgodba drugačna. Za vsako modrožarčno enoto mora proizvajalec odšteti 30 ameriških $ in razvijati lastno podporo v Javi. Na drugi strani je pri HD-DVDju vse zastonj, podpora je integrirana v prihajajočo Microsoft Visto. Ker Microsoft dominira na področju OS, proizvajalcem očitno ne preostane velika izbira. Modrožarčnemu taboru tako ostaja zvesta še Apple in Dell.

C net poroča, da je v ozadju še kaj več, kot le Java in pristojbine. HP naj bi se s Sonyem sporekel glede iHD. Tehologijo sta razvila Microsoft in Disney, omogočala pa naj bi interaktivne vsebine. Vse skupaj je malce zamegljeno, saj je Disney v Blu-ray taboru. Toshiba pa je medtem naznanila, da je...

43 komentarjev

HD-DVD ter BluRay podpora v eni sami enoti?

Design Technica - Tokrat se je izkazal Samsung. Choi Gee-sung je namreč za Financial Times Deutschland povedal, da načrtujejo prav takšno enoto. Izdelava same enote bo kar zahtevna, pričakujemo pa jo lahko naslednje leto, sicer bodo kupci preveč zmedeni ob poplavi različnih formatov.

Choi Gee-sund je dejal še da podpirajo enotni format, a zaradi nedavnih dogodkov to izgleda malo verjetno. Tako se bodo potrudili z združitvijo obeh v enem pogonu. Samsung sicer podpira Sony-jev BluRay standard, ki podpira več funkcij, a je tudi dražji za proizvodnjo.

Sam pogon, če bo sploh obstajal, bo verjetno kar drag, saj bodo že samo licence pobrale velik odstotek cene, a ima potencial postati uspešen, sploh če se bo razdivjala huda bitka na področju naslednje generacije optičnih medijev in pogonov.

2 komentarja

Pioneer predstavil Blu-ray zapisovalnik

AnandTech - Tudi Pioneer je po novem v družbi modrih s svojim prvim Blu-ray zapisovalcem, predstavljenim nedavno. Naprava zna diske zapisovati in prepisovati, znajde se z dvoplastnimi mediji, podpira pa tudi DVD + in - standard. Manjka DVD-RAM podpora, še bolj presenetljivo pa je, da pogon ne zna brati (še vedno zelo razširjenih) CD medijev!



Kdaj bo enoto mogoče kupiti, se še ne ve, prav tako pa je neznana tudi cena, ki bo gotovo kar zasoljena. Če se spomnimo, je bilo enako z DVD standardom, a do danes so cene močno padle, torej ne vidim razloga, da se ne bi enako zgodilo tudi z Blu-rayem.

Izgleda, da je tretji laser, ki bi omogočil branje CDjev, predrag.

26 komentarjev

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs bi se naj DVD Forum in Blu-ray dogovarjala o poenotenju protokolov in fizičnih DVD-formatov naslednje generacije. Primarna motivacija za to je seveda izogibanje konfliktu med standardi in posledično morebitni slabši prodaji prihajajočih DVD diskov in predvajalnikov. Kakorkoli, tovrstni dogovor bi imel pozitivne posledice tudi za potrošnike, saj bi nam s tem prihranili odločanje o nakupu predvajalnika, ki podpira ali HD DVD (ena plast - 15GB) ali Blu-ray (ena plast - 27GB) format. S poenotenjem bi namreč dobili predvajalnike, ki bi podpirali oba standarda. Poleg tega bi lahko bilo vse skupaj nekoliko cenejše, saj bi proizvajalci namenili manj sredstev za razvoj ločene programske in strojne opreme za visoko-definicijske DVD predvajalnike.

Držimo pesti, da jim bo uspelo, ker zmeda na področju trenutno aktualnih DVD-formatov presega vse meje dobrega okusa ...

15 komentarjev