»

Bo Western Digital kupil podatkovni oddelek Fujitsuja?

bit-tech.net - Glede na govorice naj bi Fujitsu izrazil željo po odhodu s trga shranjevanja podatkov in upa, da bo imelo podjetje Western Digital interes za nakup tega oddelka. Očitnega razloga za prodajo ni, saj ni poročil o nenormalno velikem številu okvar, prav tako pa ne o finančnih težavah zaradi napačnih poslovnih odločitev. Prodaja, težka nekje med 480 in 725 milijoni evrov (odvisno od stanja, v katerem bo podetje ob prodaji) bo v teh težkih finančnih časih dobrodošla injekcija za Fujitsu, WDju pa bo prinesla precej večji tržni deleč in ga tako pripeljala lna le 5 % zaostanka za največjim, Seagate-om.

Podjetji naj bi bili v zaključnih fazah pogajanj, dogovor pa naj bi bil dosežen še pred koncem leta. Ni pa še jasno kaj bo WD naredil s kupljenimi obrati in delavci. Povečane proizvodne zmogljivosti bi znižale proizvodne stroške (in morda tudi cene?), zaprtja obratov na Japonskem, Filipinih in Tajskem pa se zagotovo najbolj boji prav 15000 delavcev.

2 komentarja

Cena Q6600 padla na 147 evrov - vsaj pri severnih sosedih

Slo-Tech - Cena Intelovega štirijedrnika prve generacije, Q6600, je pri avstrijskih trgovcih padla na vsega 145 evrov. Kot člani naše skupnosti vedo, gre za procesor, izdelan v 65 nm tehnologiji, ki se greje bolj kot njegov naslednik iz družne Q9xxx in nima novega seta ukazov SSE 4.1. Kljub temu nova cena procesorja, kot posledica tržne bitke med dvema proizvajalcema procesorjem, razveseljuje potrošnike, ki skrbno načrtujejo nakup svojega delovnega mlinčka.

Znižanje cen je seveda za pričakovati tudi pri nas. Trenutno se cena za Q6600 giblje okrog 185 evrov.

50 komentarjev

50 let trdega diska

vir: CNet
CNet - Polovica stoletja bo, odkar je IBM predstavil računalnik z novim kosom strojne opreme -- trdim diskom. Ta kos so prvič pokazali svetu 13. septembra 1956 in je bil spoštovanja vreden. Tehtal je eno tono in hranil neverjetnih 5 MB podatkov na 50 ploščah premera 24 palcev (skoraj 61 cm). Zadeva se je zavrtela 1200-krat v minuti in prenašala podatke s hitrostjo 8.800 znakov na sekundo, skupaj z omarico, v kateri je bil hranjen, pa je disk meril 152 x 172 x 74 cm.


2 GB iPod Nano s takšnim trdim diskom bi tehtal skoraj 410 ton oz. povedano drugače -- od takrat smo v tem pogledu napredovali 150.000-krat (trenutno dostopni diski so veliki največ 750 GB) oz. 65.000.000-krat...

9 komentarjev

WD RaptorX

PC Stats - Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega...

22 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Tračne enote

Tom's Hardware - V današnjih je glavni medij za prenašanje podatkov zagotovo CD -- vsaj domačih uporabnikov. Tudi kadar moramo vpisati format c:, nam za varnostno kopijo kar dobro služijo že prej omenjeni mediji. A pri velikih podjetjih bi bil tak način shranjevanja neuporaben, zavzel bi preveč časa in prostora ... V te namene se uporabljajo že skoraj zastarele tračne enote. Izgledajo kot malo večje videokasete, saj je v njih magnetni trak, na katerega se shranjujejo podatki. Največja prednost so kapacitete, saj na eno enoto lahko spravimo tudi do 50 GB podatkov. Hitrost je tu sekundarnega pomena.

8 komentarjev