»

Pričenja se sklepni del Nasinega tekmovanja v 3D-tiskanju bivališč

Slo-Tech - Med prvim in četrtim majem se bosta v Illinoisu dve ekipi inženirjev pomerili v postavljanju 3D-tiskanega habitata iz peska in recikliranih odpadkov. Gre za dvoboj končnih finalistov štiriletnega Nasinega tekmovanja, ki naj bi dalo nekatere odgovore na vprašanje, kako bodo videti prve človeške naselbine na Marsu.

Kolonije na Marsu so velika želja tako raziskovalcev kot politikov in nekaterih milijarderjev, toda hkrati gre za bržkone največji inženirski izziv v človeški zgodovini. Oskrbovalne ladje s potrebščinami bodo z Zemlje potrebovale več mesecev, da dosežejo rdeči planet, zato bodo morale biti naselbine kar se da samozadostne - tudi pri sami gradnji objektov. To je smisel Nasinega obsežnega tekmovanja 3D-Printed Habitat Challenge,...

17 komentarjev

Intel podelil nagrade za najboljše dijaške raziskovalne projekte - ISEF 2014

Veliki zmagovalci ISEF-a 2014

Slo-Tech - V Los Angelesu se je končal letošnji ISEF (international science and engineering fair), kjer so podelili nagrade najboljšim raziskovalnim projektom, ki so jih prijavili in izvedli dijaki srednjih šol iz vsega sveta. Gre za vsakoletno enotedensko srečanje dijaških raziskovalnih projektov (tako imenovan science fair), kamor se uvrstijo najboljši z državnih, regionalnih in lokalnih tekmovanj po svetu.

Tovrstna tekmovanja so zlasti v ZDA izjemno priljubljena, ISEF pa je največje in najuglednejše, a še zdaleč ne edino. ISEF ima že spoštovanja vredno tradicijo, saj tekmovanje poteka od leta 1950 pod okriljem Society for Science & the Public. Zadnjih dvajset let je glavni sponzor tekmovanja Intel.

To še zdaleč ne pomeni, da so raziskovalni projekti omejeni na inženirstvo ali...

4 komentarji

Ekipno tekmovanje v programiranju za srednješolce in študente (UPM 2010)

Slo-Tech - V četrtek, 15. aprila 2010, ob 15.15, se začne prvo kolo ekipnega tekmovanja v programiranju Univerzitetni programerski maraton. Vsaka ekipa lahko šteje največ tri člane, ki za istim računalnikom rešujejo naloge algoritemskega tipa (programira se v C/C++, Pascalu, Javi ali Pythonu), pri čemer se najboljše ekipe uvrstijo na mednarodno tekmovanje v Wrocławu.

Kljub imenu tekmovanja ste vabljeni tako študentje kot srednješolci. Tekmuje se istočasno v Ljubljani, Kopru in Mariboru.

Več informacij na www.upm.si. Kdor želi sendvič in uporabniško ime, naj se čimprej prijavi. Če kdo nima ekipe, se lahko priključi ostalim.

17 komentarjev

Američani snubijo bodoče IT-strokovnjake s tekmovanjem

US Cyber Challenge

Heise - Da bi ponovno vzpostavili primat na področju obvladovanja kiberprostora, so se Američani zatekli k zanimivemu projektu. Predstavili so US Cyber Challenge, s katerim bodo poiskali 10.000 nadebudnih mladih Američanov, ki jih bodo kasneje vzgojili v vrhunske strokovnjake, raziskovalce in napadalce na spletu.

Program sestoji iz treh tekmovanj: CyberPatriot High School Cyber...

21 komentarjev

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

Drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 31. marca 2007, bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 2. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge z lanskega tekmovanja in z prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov v lovu na zaklade. Dva igralca se premikata po karirasti mreži in pobirata zaklade. Igre je konec, ko zmanjka zakladov, zmagovalec pa je tisti, ki jih je pobral največ. Vsak tekmovalec...

3 komentarji

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech - Včeraj, 6. maja, se je začelo (in zaključilo) prvo Tekmovanje IJS v znanju računalništva. Bilo je zabavno, še posebej pa so (dobesedno) zažigali kemiki z inštituta, ki so v spremljevalnem programu kazali razne načine radostne destrukcije vžiganja vodikovih milnih mehurčkov, zmrzovanje tulipanov s tekočim dušikom in njihovo razbijanje ter druge radosti in nam na koncu naredili še sladoled.

Najpomembnejše je bilo seveda tekmovanje. Za vse, ki se ga niste mogli udeležiti, so tule naloge in rešitve. V Kraljevski kategoriji (tretja, najtežja skupina) sta vse naloge pravilno rešila kar dva tekmovalca, tako da je na koncu odločal čas in število oddaj. Prvi je bil Primož Koželj, drugi pa Nino Bašić, oba iz Zavoda za...

26 komentarjev

Slovensko Univerzitetno Prvenstvo v Programiranju

Slo-Tech - To soboto, 14. 05. se bo zgodilo poskusno kolo SUPP - Slovenskega Univerzitetnega Prvenstva v Programiranju. Na tekmovanju sodelujejo ekipe z največ tremi člani, vsaka pa ima na voljo en sam računalnik, zmagovalce pa po štirih kolih čaka večna slava. V primeru, da so študentje ali srednješolci, pa tudi udeležba na srednjeevropskem tekmovanju ACM. Tekmovanje bo potekalo obenem na treh lokacijah: v Ljubljani na FMF (Jadranska 19), v Kopru na Pedagoški fakulteti in v Mariboru, na FERI (Smetanova ul. 17).

Več o tekmovanju je mogoče prebrati na spletni strani FMF.

31 komentarjev

nVidiino tekmovanje v navijanju in modificiranju

NvNews - nVidia pripravlja tekmovanje, kjer boste na račun prišli vsi navijalci ter vsi, ki radi modificirate svoje mlinčke. Tekmovanje bo razdeljeno v štriri kategorije:
  • najbolj zmogljiv sistem
  • najbolj navit sistem (merjeno v odstotkih)
  • najboljša modifikacija ohišja, ki pripomore k boljšim zmožnostim računalnika ter
  • najlepša modifikacija ohišja.
Vsega skupaj bo šest nagrad, vsa tekmovanja (razen modificiranja) pa bodo potekala ločeno za AMD ter Intel sisteme. Vse meritvene programe je določila nVidia, pri modifikacijah pa bodo o zmagovalcu odločali sodniki. Nagrade so računalnik, osnovan na nForce2 Ultra 400-čipovju, grafični kartici GeForce FX 5600 Ultra, AMDjev procesor AthlonXP 3200+, Samsungov DDR400 pomnilnik in WDjev trdi disk. Izvorna novica ter informacije in pravila o tekmovanju.

8 komentarjev

Festival računalništva

Slo-Tech - Ravno sedaj sem prišel iz osmega festivala računalništva, kjer sem tekmoval v drugi skupini med srednješolci. Primož je, kot naš ponos in sreča, tekmoval v najtežji, tretji skupini. Dogodek je bil zanimiv, pozdravit nas je pa prišel gospod eminenca, minister za informacijsko družbo, g. Pavle Gantar. Rezultate dobimo popoldne, o tej temi se bom pa razpisal še v forumu z nekaj zanimivostvmi :D.

7 komentarjev

Državno tekmovanje iz računalništva

ZOTKS - Dolžan sem vam povedati, da bo danes na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo vsakoletno državno tekmovanje iz računalništva za srednješolce. Že sedmi "festival" po vrsti bo imel 5 tekmovanj: tekmovanje iz znanja računalništva, izbor najlepše spletne strani srednjih šol, tekmovanje v obvladanju Linuxa, tekmovanje v popularni igrici (GP3) ter tekmovanje programov. Moram povedati, da se bova s Primožem tega tekmovanja tudi udeležila, saj sva oba zagreta programerja (nekateri bolj, drugi (jaz) manj ). Torej, tekmovala bova v programiranju. Tu je tekmovanje razdeljeno na 3 skupine - od najlažje do najtežje. Medtem ko jaz tekmujem v "srednje težki", je Primož v preteklih dveh letih v lažjih dveh že pobral nagrade, tako da mu je prepovedano v teh skupinah tekmovati. Tekmuje v najtežji, tretji skupini. Če zmaga, mu najvišja nagrada - 2 meseca v ZDA - ne uide. Sedaj pa drž'te pesti za Primćita! ...

17 komentarjev