»

Nevrolingvistično programiranje oziroma kaj nas sodobna znanost lahko nauči o denarju in ljudeh

Kiberpipa - Nevrolingvistično programiranje (NLP) je skupek metod, ki omogočajo spreminjanje odločitvenih in vedenjskih vzorcev ljudi. Teorijo NLP sta v 70-ih razvila Richard Bandler in John Grinder, kmalu zatem pa je NLP postal svetovna uspešnica na seminarjih za izobraževanje prodajalcev in t.i. srednjega managementa.

Na Pipinem odprtem terminu boste imeli priložnost izvedeti, kaj je NLP, spoznati izvirno NLP metodologijo, ki bo tudi pojasnjena na nekaj konkretnih primerih iz prakse, poglobili pa se bomo tudi v najsodobnejša odkritja nevroloških znanosti in raziskali njihove implikacije v poslovnem in družabnem kontekstu delovanja človeka. V torek, 17.11. ob 19h v Kiberpipi.

Predaval bo Matevž Leskovšek, raziskovalec v Laboratoriju za Biokibernetiko Univerze v Ljubljani, projektni vodja v skupini Labena Razvoj in Raziskave ter aktivni član Poslovnega Kluba Byron - društva za izmenjavo in promocij odobrih poslovnih praks.

Seveda bo kot običajno na voljo neposreden prenos, na voljo pa so...

17 komentarjev

NEC bo prodal Packard Bell

The New York Times - NEC se že nekaj časa trudi znebiti Packard Bella. Sprva uspešna znamka, se je po umiku iz tržišča ZDA v letu 1999, še uspešno zadrževala v Evropi. Zadnji letni promet naj bi bil 1.9 milijarde ameriških dolarjev z rahlim dobičkom.

Prodaja se bo zaključila konec tega meseca. Podrobnosti med kupcem Lap Shun Huijem (soustanovitelj podjetja eMachines) in NEC-om, naj ne bi bili na voljo javnosti. Za Packard Bell bo to že peta reinkarnacija v ZDA. Prvič so leta 1930 začeli s prodajo radijev.

3 komentarji

Iskanje golf žogic za telebane

Gizmodo - Igralci golfa si bodo lahko omislili t.i. BPS - RadarGolf Ball Positioning System, za 250 zelencev.



Naprava deluje le z žogicami istega proizvajalca, ki imajo vgrajen poseben čip. Z ročno napravo lahko potem žogice iščete do razdalje tridesetih metrov. Zvočni signal in vizualni prikaz na LCD zaslončku vas potem usmerja do končnega cilja.

Klasični telebani si bomo raje omislili bolj "low-tech" sistem, ki uporablja obstoječe programje in opremo: vaše telo. Ta prirejena očala samo filtrirajo nadležne barve in do vaših oči prepuščajo le belo in rumeno. Tako lahko žogice hitreje najdete.

3 komentarji

Biometrija: Brez glave ne bo več šlo

Geekzone - Novi telefon Vodafone 904SH bi bil čisto običajen telefon, če svojega lastnika ne bi znal prepoznati po obrazu. Zaenkrat je to le dodaten varnostni ukrep, saj v slabših svetlobnih pogojih prepoznava ni možna, v prihodnosti pa bi znala ta tehnologija nadomestiti PIN kodo. Sam mobilnik je izdelal Sharp (model 904), biometrični del pa je prepuščen OKIjevemu FSE - Face Sensor Engineu. Drug zanimiv dodatek je senzor za gibanje in pospeške, ki zaznava položaj aparata v vseh treh dimenzijah. Demonstracijski programski paket AstroArtsa: Seiza o Sagaso, priložen telefonu, pokaže potencialne možnosti uporabe - če obrnemo telefon proti nočnemu nebu, nam ta lahko pove, kaj gledamo.

OKIjev konkurent, NEC, s svojim Neo Face ponuja biometrične rešitve drugje. Z njihovo programsko opremo je možno nadomestiti kartice za nadzor prisotnosti v službi, spremeniti način preverjanja prisotnosti študentov na predavanjih (kar je, verjamemo, za marsikaterega bralca še huje) ter za tiste s...

22 komentarjev

Nova vesoljska odkritja

New Scientist - Okrog Plutona se občasno pojavljajo bledi ledeni obroči, ki so posledica trkov z drobci (relativno na velikost planeta), tavajočimi po vesolju. Njegova sopotnica je tudi luna, ki so jo odkrili leta 1978 in nosi angleško ime Charon. Sedaj so s pomočjo Hubblovega vesoljskega teleskopa odkrili še dve dodatni luni, ki sta poimenovani s tipično znanstveno suhoparnima imenoma P1 in P2. O tem, zakaj znanstveniki menijo, da so si vsi štirje v sorodu, preberite v izvornem članku New Scientista.

Temna snov, ki je burila duhove v prenekateri žal zaklenjeni temi tega foruma, bo še naprej ostala misteriozna, kmalu pa bo morda odkrita ali vsaj pojasnena <i>manjkajoča</i> kovina. Znanstveniki so z opazovanjem bližnjih galaksij ugotovili neravnovesje vsebnosti cinka, ki odstopa od teoretičnih številk.

7 komentarjev

Iskanje zvezd za lenuhe

CNet - Amaterski opazovalci nočnega neba naj bi, če sodimo po poljudnoznanstvenih oddajah, znatno prispevali k novim odkritjem. Mimogrede, za vse vas, ki imate tovrstne ambicije, po novem ponujajo tudi posebne opazovalske stole.

Večina dosedanjih amaterskih teleskopov deluje tako, da se s pomočjo računalnika usmerjajo proti želenim planetom, zvezdam, ozvezdjem in galaksijam, pri Celestronu pa so si teleskop zamislili na ravno obraten način. Njihov nov izdelek omogoča, da skozenj pogledamo v nebo, pri čemer nam naprava pove, kam gledamo. Model Skyscout to naredi z vgrajenim GPSom, senzorji za x,y in s komponente ter bazo s 6K+ podatki. Ima tudi utor za SD spominsko kartico za nalaganje dodatna pojasnila.

Verjetno se bo s prodajo te naprave zmanjšalo število prijav opažanj NLPjev. Še resen premislek - Ali ponujajo različice za severno in južno poloblo posebej?

11 komentarjev

Našli razbitine BEAGLE 2 na Marsu

Reuters - Raziskovalno plovilce Beagle 2 naj bi pristalo na Marsu za božič leta 2003, a so žal izgubili kontakt z njim 19. decembra 2003. K sreči evropska izguba ni spravilo NASE v obup in so že v sklepni fazi priprav za misijo k Plutonu in njegovemu mescu.

Danes po skoraj dveh letih, jim je s pomočjo Mars Global Surveyorja uspelo najti razbitine plovila poimenovanem po Darwinovi ladji, ki naj bi nesrečno zadelo steno kraterja in se zaustavilo v njegovi sredini. Ker je bilo zamišljeno, za "pristanek" na vodoravnih tleh, je bilo to za sondo usodno. Če bi pristala samo meter bolj naprej bi pristanek verjetno preživela. Več fotografij si lahko ogledate na domači strani Beagle 2.

Škoda. Delujoči Beagle 2 bi zagotovo pripomogel v temi 50let laži in norčevanja!!!odgovor je tukaj"v vesolju nismo sami

13 komentarjev

Neskončna nadaljevanja

Slashdot - Največja založniška hiša zemeljski obli, ki pokriva 25% trga, Electronic Arts, bo v torek izdala igro Madden N.F.L. 06. V tej verziji nam bodo presenetili z razsvetljenim delom igrišča, da bo lahko podajalec bolje videl kam in komu mora podati, poleg tega bomo lahko spremljali ob-igriščno življenje atletov. Zvrhan koš novosti torej.

Do konca leta kanijo izdati 26 iger, vključno s šestnajsto različico igre N.H.L. Hockey in enajsto verzijo naslova Need for Speed, samo ena od njih ne bo nadaljevanje. Podjetje se torej zelo naslanja na preizkušene konje (in nezahtevne kupce). Tudi ostali založniki se močno oklepajo uspešnic, saj smo povsem novim naslovom priča strašno redko. Devet od deset lansko leto najbolje prodajanih iger so bila nadaljevanja. GTA: San Andreas, paradni konj podjetja Take-Two Interactive Software, je peto nadaljevanje te igre.

EA je letos prvič zabeležil izgubo v višini 58 milijonov zelencev (Q1). Se je trg (in vi, dragi bralci) naveličal nadaljevank?

Še izviren ...

26 komentarjev