»

Evropska komisija predlaga digitalni evro

Slo-Tech - Evropska komisija je danes predstavila pravno podlago, ki omogoča uvedbo digitalnega evra. Gre za projekt, ki ga je Evropska centralna banka formalno začela preizkušati že pred dvema letoma, sedaj pa se pripravlja še zakonodaja. Evropska komisija je ob tem poudarila, da bo končna odločitev odvisna od Evropske centralne banke, ki pa je digitalnemu evru načeloma zelo naklonjena. Pravno podlago bosta morala seveda potrditi še Evropski parlament in Svet. Po optimističnih predvidevanjih bi lahko dobili digitalni evro leta 2027.

Digitalni evro ni nadomestek ali ekvivalent elektronskega denarja, temveč gre za digitalno alternativo gotovini. Ob tem že takoj na začetku povejmo, da digitalni evro gotovine ne nadomešča, temveč predstavlja le vzporedno možnost. Komisija gre v zakonodajnem paketu še dlje in definira kovance in bankovce kot zakonito plačilno sredstvo. Ugotavljajo namreč, da je v nekaterih državah članicah dostop do gotovine resno omejen, ker se zapirajo bančne poslovalnice z...

149 komentarjev

Larrabee postavljen na hladno

Realworld Tech - Kot poroča več strani (Real World Technologies, ars technica, cnet,...), je včeraj Intel uradno ukinil projekt Larrabee. Po večih zamudah in posledičnih prestavitvah, je prejšnji mesec na SC09 konferenci postalo jasno, da Intel enostavno ne dosega konkurenčnih GPU rešitev. Larrabee bo zato na razpolago samo kot raziskovalna platforma za zainteresirane HPC razvijalce in razvijalce iger.


Intel sicer ne namerava vreči puške v koruzo in ostaja odločen, da vstopi na trg disktretnih grafičnih rešitev, vendar tega noče narediti z nekonkurenčnim produktom. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, kakšen bo naslednji korak Intela. Larrabee 2, ki je bil že v delu, je predvsem pomanjšana in izboljšana različica originalnega Larrabee-ja. Vendar gre ob Larrabee predvsem za povsem programsko rešitev pospeševanja grafike, iz česar izhaja večji del Intel-ovih težav, saj je razvoj gonilnikov bistveno bolj kompleksen, kar pa postavlja vprašaj celoten koncept Intelovega vstopa v GPU svet.


Več...

46 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Intel ugovarja kazni Evropske komisije

CNet - Evropska komisija je maja Intelu naložila plačilo rekordne globe zaradi zlorabe monopolnega položaja - plačati morajo kar 1,06 milijarde evrov. V odločitvi so Intelu očitali sklepanje skrivnih dogovorov s proizvajalci sestavljenih sistemov, ki so dobivali popuste pri Intelovih procesorjih, če so obljubili, da ne bodo vgrajevali preveč AMD-jevih čipov. Intel se je na kazen pritožil. V pritožbi ugovarjajo, da Evropska komisija ni upoštevala, da je v danem obdobju AMD v resnici povečeval tržni delež, da ni uspela dokazati vzročne zveze med Intelovimi popusti in manjšo prodajo AMD-jevih procesorjev, da ni analizirala, kako so ti popusti vplivali na potrošnike in da se ni držala pravnih postopkov pri izreku kazni. Sedaj zahtevajo preklic kazni ali občutno zmanjšanje in plačilo vseh sodnih stroškov, ki jih bo utrpel Intel.

15 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Ta teden kazen Intelu

Reuters - Poročali smo že, da se EU pripravlja, da bo kaznovala Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja. Več virov trdi, da se bo to zgodilo še ta teden. Reuters piše, da se naj bi to zgodilo jutri. Višina globe, ki jo bodo naložili Intelu, še ni znana, je pa navzgor omejena na 10 odstotkov letnega prometa, kar bi v Intelovem primeru znašalo 3,8 milijarde dolarjev.

Jabolko spora so popusti, ki jih je Intel ponujal izdelovalcem računalnikov, če so ti omejili ali črtali uporabo AMD-jevih čipov v svojih sistemih. Intel je namreč proizvajalcem postavil zgornje meje, koliko odstotkov sistemov z AMD-jevimi procesorji še lahko prodajo. NEC-u so jih dovolili 20 odstotkov, HP-ju pet, Lenovu in Dellu pa sploh nobenih, če so želeli dobiti poceni procesorje. Pričakuje se, da bo Evropska komisija poleg globe od Intela zahtevala še ukinitev spornih popustov. Intel vztraja, da niso storili nič nezakonitega.

24 komentarjev

Adieu Intel Inside?

vir: Neowin
Neowin - Legendarni zaščitni znak večine ohišij, v katerih tiktakajo Pentium in Celeron procesorji, Intel Inside, se po šestnajstih letih poslavlja. Govorice o tem se širijo že od novembra, govorijo pa, da Intel za začetek januarja pripravlja novo oglaševalsko kampanjo, v sklopu katere bodo spremenili svojo zunanjo podobo. Pa počakajmo še en teden.



Bo Intel uporabil že predstavljene logotipe ali so naredili popolnoma nove? Bomo videli.

19 komentarjev

Bo AMD prevzel Intel-ovo novo poimenovanje procesorjev?

X-Bit Labs - Po tem, ko se je Intel odločil za novo poimenovanje procesorjev, z namenom narediti bolj razumljivo in enostavnejše razlikovanje med procesorji, se nam lahko nekaj podobnega obeta tudi v nasprotnem taboru - pri AMD-ju. Slednje je, če se podatki izkažejo za pravilne, verjetno prav posledica Intel-ove odločitve za prehod na novo poimenovanje, saj je AMD-jev "Performance-Rating" vedno služil kot neke vrste primerjava AMD-jevih procesorjev z Intel-ovimi. AMD zaenkrat še ni podal izjave o zgodbi, vendar pa se takšen korak zdi precej logičen. Kakršnekoli podrobnosti, kako naj bi nova imena izgledala, pa seveda (še) ni znano.

9 komentarjev

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev

Evropska komisija&Intel

AnandTech - Evropska komisija raziskuje Intel-ovo umazano taktiko igre. Očitno je šel Intel s svojo agresivno politiko trženja tokrat predaleč. Evropski komisiji gre namreč v nos Intel-ova "Intel Inside" marketinška oznaka. Le-ta naj bi namreč nagrajevala proizvajalce računalnikov, ki uporabljajo le Intel-ove čipe in kaznovala tiste, ki bi uporabljali čipe konkurenčnih proizvajalcev. Da povzamem: evropska komisija je jezna na Intel, ker le-ta daje na računalnike s samo Intel-ovimi čipi "Intel Inside" nalepke. Šlo naj bi za nelojalno konkurenco, ki spodbuja uporabo izključno Intel-ovih čipov, čeprav bi drugi, konkurenčnih proizvajalcev, prinesli boljše rezultate za potrošnika.

4 komentarji