»

Vista brez podpore za EFI

apcmag.com - Kot poroča apcmag, so iz Redmonda sporočili, da prihajajoča Windows Vista, kljub drugačnim poprejšnjim napovedim ne bo podpirala zagona iz EFI. EFI - Extensible Firmware Interface je naslednik prastarega BIOS-a, ki ponuja mnogo več, tudi na področju varnosti. Še več, podpore za EFI naj za 32 bitna Okna sploh nikoli ne bi bilo. Novica je šokirala predvsem ljubitelje "jabolčnikov", ki so upali, da bodo iz novih strojčkov z Intelom pod pokrovom poleg Mac OS X lahko poganjali tudi Visto.

S to odločitvijo je postalo tudi jasno, da bo anahronističnemu BIOS-u podaljšana življenjska doba za še kar nekaj let. Obenem se lahko vprašamo po motivu za to odločitev, saj EFI Microsoftu konec koncev ni tuj, celo pisec teh vrstic je že namestil Windows 2003 za IA64 na stroj z EFI-jem. Predstavnik Microsofta je sicer povedal, da bodo EFI podporo vgradili šele za Longhorn Server, razlog za takšno odločitev pa naj bi bilo pomanjkanje namiznih računalnikov z EFI podporo, poleg tega pa naj bi se...

132 komentarjev

Vista ne bo podpirala starih DVD pogonov

The inquirer - Preden poklikate svojo najljubšo trgovino z računalniško opremo, naj vas pomirim. Beseda starejši se nanaša na DVD pogone, ki so bili izdelani pred več kot šestimi leti.

Kot poroča Inquirer, je Microsoft oznanil, da prihajajoči operacijski sistem Vista ne po podpiral DVD pogonov, izdelanih pred letom 2000. Po besedah razvijalcev pri Microsoftu, naj bi bil razlog v regijski zaščiti, ki nima ustrezne programske podpore ali pa je ta slabo napisana. Kot pravijo uradni viri, odločitev naj ne bi imela za uporabnike večjih posledic, saj je povprečna starost enot okoli tri leta, kasneje pa pride do tehnične zastarelosti ali okvar.

Tokrat se z njihovo odločitvijo strinjam...

86 komentarjev

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Nova beta verzija Viste

Neowin - Nekateri redki izbranci so dobili možnost namestitve nove beta verzije Windows Vista operacijskega sistema. Novosti je kar nekaj, najpomembnejši sta zagotovo vgrajen AntiSpyware program za čiščenje nesnage in pa WIndows Media Player enajste generacije. Novost je tudi nov Start gumbek, ki ni več pravokoten oz. približek tega lika, temveč krožen (senčenje da vtis krogle). V novicah poročajo še, da Instant-off sedaj končno deluje.Na internetu pa se je seveda že pojavil pomembnejši del, slike prenovljenega vmesnika, izvorna novica pa se nahaja tako na Neowin kot ActiveWin.

315 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

Windows Vista se bo nalagala hitreje

CNet - Microsoft je prišel do spoznanja, da dalj časa kot je njihov operacijski sistem naložen na računalniku, počasnejši je. Zato so sklenili, da bodo v svoj prihajajoč sistem vgradili dve novosti.

Prva bo t.i. Degunker - odmaševalnik, ki bo avtomatsko defragmentiral sistem, preverjal programe v "pladnju", ipd ... Druga stvar pa bo t.i. SuperFetch, ki naj bi poskrbel, da se bodo najpogosteje uporabljani programi zaganjali hitreje (zaradi tega bo vse ostalo delovalo počasneje).

Sistem nas baje ne bo opozarjal, da postaja počasnejši, ampak bo sam na podlagi zagonskega časa le-to ugotavljal in sprožil potrebne procese za svojo pohitritev.

Obljubljajo, da bo sistem nekaj tednov po namestitvi dejansko hitrejši kot takoj po sami namestitvi.

No, pa da vidimo...

125 komentarjev

Sharp Double-Vision LCD zaslon

E-week - So vam znani prepiri ob nedeljskih večerih, ko bi mama rada gledala Maria vi pa kak dober film, televizor pa je seveda samo eden. No Za vas imamo vselo novico.

eWeek poroča, da je Sharp najavil novo tehnologijo, ki vam bo omogočala, da boste gledali dve različni sliki na enem samem LCD zaslonu. Novi Dual-Vision zasloni, kot jih je poimenoval Sharp, delujejo tako, da tisti ki sedijo na levi strani zaslona vidijo prvo sliko, gledalci na desni strani ekrana pa vidijo drugo sliko.
Seveda se bodo taki zasloni lahko uporabljali tudi v drugih aplikacijah, kot recimo oglaševanje, avtomobilska industrija in nenazadnje tudi v računalništvu.

Druga novost so pa LCD zasloni katerim lahko spreminjamo kot vidljivosti, kar je uporabno kadar hočemo malce več zasebnosti ob pregledovanju določenih vsebin.

11 komentarjev