»

Vista brez ponovnih zagonov

Slashdot - Na eWeeku poročajo o novi tehnologiji, ki jo bo Microsoft vgradil v prihajajoči operacijski sistem Vista. Restart Manager, kot se novotarija za zdaj imenuje, je namenjen lažjemu nameščanju posodobitev, saj bo v večini primerov odpravil nadležen ponovni zagon, ki je trenutno stalnica po vsaki najmanjši nadgradnji.

Tudi v primeru, da se Restart Manager ne bo mogel izogniti ponovnemu zagonu, bo pred tem napravil posnetek sistema, tako da bo po postavitvi sistema uporabnika pričakalo natanko takšno okolje kot pred posegom, tj. z vsemi prej odprtimi programi. Windows Vista lahko navkljub zakasnelemu izidu druge beta različice pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta, so optimistično razpoloženi v Redmondu.

213 komentarjev

Nova beta verzija Viste

Neowin - Nekateri redki izbranci so dobili možnost namestitve nove beta verzije Windows Vista operacijskega sistema. Novosti je kar nekaj, najpomembnejši sta zagotovo vgrajen AntiSpyware program za čiščenje nesnage in pa WIndows Media Player enajste generacije. Novost je tudi nov Start gumbek, ki ni več pravokoten oz. približek tega lika, temveč krožen (senčenje da vtis krogle). V novicah poročajo še, da Instant-off sedaj končno deluje.



Na internetu pa se je seveda že pojavil pomembnejši del, slike prenovljenega vmesnika, izvorna novica pa se nahaja tako na Neowin kot ActiveWin.

315 komentarjev

Windows Vista bo izšla v sedmih različicah

Slashdot - Naslednji operacijski sistem, ki ga namerava izdati redmondski velikan, bo izšel v sedmih različicah, ugotavlja Arstehnica. Poglejmo si jih:
  • Starter Edition bo najrevnejša edicija, v kateri boste lahko hkrati poganjali le tri aplikacije, podpirala pa bo le najosnovnejše povezovanje v omrežja s protokolom TCP/IP;
  • Home Basic Edition bo primerljiva z današnjo inačico Home Windows XP;
  • Home Premium Edition bo za razliko podpirala še večino večpredstavnostih možnosti, kamor štejemo različne standarde za DVD, HDTV in tudi famozni Windows DRM - na kratko povedano, šlo bo za ekvivalent Windows XP Professional, namenjen domači uporabi;
  • Windows Vista Professional bo namenjena uporabi v podjetjih, tako da ne bo podpirala vse šare, ki jo bodo domače različice;
  • Windows Vista Small Business Edition in
  • Windows Vista Enterprise Edition bosta prav tako usmerjeni na poslovno tržišče, le da boste podpirali še nekaj dodatnih zmožnosti;
  • Windows Vista Ultimate Edition pa bo véliki finale, čeprav ime spominja...

94 komentarjev

Windows Vista se bo nalagala hitreje

CNet - Microsoft je prišel do spoznanja, da dalj časa kot je njihov operacijski sistem naložen na računalniku, počasnejši je. Zato so sklenili, da bodo v svoj prihajajoč sistem vgradili dve novosti.

Prva bo t.i. Degunker - odmaševalnik, ki bo avtomatsko defragmentiral sistem, preverjal programe v "pladnju", ipd ... Druga stvar pa bo t.i. SuperFetch, ki naj bi poskrbel, da se bodo najpogosteje uporabljani programi zaganjali hitreje (zaradi tega bo vse ostalo delovalo počasneje).

Sistem nas baje ne bo opozarjal, da postaja počasnejši, ampak bo sam na podlagi zagonskega časa le-to ugotavljal in sprožil potrebne procese za svojo pohitritev.

Obljubljajo, da bo sistem nekaj tednov po namestitvi dejansko hitrejši kot takoj po sami namestitvi.

No, pa da vidimo...

125 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Microsoft pomaga staršem razumeti nerazumljivo govorico njihovih otrok

Slo-Tech - Microsoft želi staršem povrniti komunikacijske vezi z njihovimi najstniki.Tako jim ponuja priročen seznam leet besed, s kratko razlago.

Med besedami najdemo tudi take, ki morda kažejo na nadebudneževo nezakonito početje. To so warez (varianta še w4r3z), h4x, pwn, sploitz. Slednje tako v resnici pomeni exploit. S tem terminom, izvemo v sestavku, se označujejo ranljivosti v programski opremi.

Da vse le ni tako črno, dodajo še seznam in razlago za w00t, m4d sk1llz, rox0rs ...

56 komentarjev

Microsoftova nova strojna oprema

ActiveWin - Microsoft je za prvo polovico septembra najavil novo kolekcijo zunanjih naprav. Poleg ergonomskih in tehničnih posodobitev mišk in tipkovnic ponujajo sedaj tudi dve miški z optičnim čitalcem prstnih odtisov. Prvi se skriva na sprejemniku za brezžično miško, medtem ko se v drugi izvedbi nahaja na levem delu tipkovnice. Več slik ter podrobnejši opis lahko najdete v prispevku, ki so ga objavili na ActiveWin.

14 komentarjev

Headline Tracker 1.4.0.0

Headline Tracker - Tistim, ki še ne poznate tega programa naj povem, da služi spremljanju novic na internetu - takih, kot so tukaj na Slo-Techu in denimo na Slo-Compu. Prednost, ki jo ima pred drugimi tovrstnimi programi je tudi možnost izbire slovenskega jezika [:))], seveda je podprta tudi angleščina. Najvažnejša stvar pa je ta, da podpira tudi strani, ki nimajo tako imenovanega "RSS feeda" (kaj je to, si preberite na domači strani), to pa omogoča spremljanje praktično neomejenega števila strani.

Kako program deluje in predstavitev programa si oglejte tukajle. Z omenjenega naslova lahko seveda tudi dolpotegnete programček. Naj opozorim na seznam strani, ki jih redno nadgrajujem - povezavo boste našli na vrhu strani.Za...

10 komentarjev