»

Več elektrike na Asus A7V333

Spode's Abode - Asus A7V333 je odlična matična plošča z majhno napako. Nima možnosti višanja napetosti procesorja nad 1,85V ter pomnilnika, s čimer je zelo oteženo navijanje vsem, ki se ogibate ekstremnih rešitev, kot so voltmod. No, na internetu se je pojavila nedokumentirana možnost, kako lahko Asuski zvišate napetosti vse tja do 2,2V na procesorju ter 3V pomnilniku brez cinjenja in podobnih posegov.

1 komentar

DDR zmaguje

DigiTimes - Ta članek v Digitimes-u pravi, da DDR uspešno zavzema trg. Sodeč po podatkih, ki so jih objavili največji proizvajalci matičnih plošč (Elitegroup, ASUS, Gigabyte in MSI), je najmanj polovica njihovih matičnih plošč na tržišču na DDR pomnilniški osnovi. S prihajajočim (v Slovenijo; v Ameriki že prodajajo plošče na njem) VIA P4X266 čipovjem za DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje se bo DDR SDRAM še bolj razširil.
Morate pa upoštevati, da to govori le o trenutnem stanju v trgovinah. Proizvajalci matičnih plošč imajo v trgovinah le najnovejše izdelke. To ne pomeni, da je DDR bolj razširjen kot SDRAM med uporabniki... Podatek pove le, da je DDR SDRAM bolj priljubljen kot RDRAM in SDRAM na prodajnih policah. Kako tudi ne bi bil, če je pa cena le za komaj kaj višja od SDRAM-a, pohitritev pa je, sploh z najnovejšimi čipovji, kar 30-45%. V to, zakaj RDRAM ni priljubljen pa se sploh ne bom spuščal......

2 komentarja

Test coolerjev

Dan's DATA - Dan's data je pripravil standardni, vendar pregledni test hladnjakov. Ali pa tudi ne tako standardni? Primerja namreč tudi P4 coolerje. Saj ne, da bi kdo od vas imel P4 (mogoče pa tudi?), ampak dobro je pa vedeti, če ga boste kdaj v bližnji prihodnosti imeli (sploh zdaj, ko pridejo plošče s podporo DDR SDRAM-u in so cene P4 takooooo nizke). Test vseh coolerjev je dolg 5 strani, s tem, da je P4 coolerjem posvečana ena stran. Način njihovega testiranja je (pomoje) zelo dober, ker ne uporabljajo procesorja, ampak rezistor, ki oddaja točno določeno moč (ki je enaka gratju procesorja). No, oglejte si sami...

0 komentarjev

Problemi z ASUS A7A266 matično ploščo

The inquirer - ALi Magik je chipset, ki ga pravi računalničarji niso nikoli preveč čislali, saj je kar precej zaostajal za konkurenco. Čeprav chipset zaostaja za konkurenco, pa to ni bila ovira za velike proizvajalce (ASUS), ki so ga dobesedno razgrabili. Ali se jim je izkoriščanje tega chipseta izplačalo? Če si ogledamo ASUS A7A266 matično ploščo, gotovo ne. Na The Inquirerju sem zasledil novico, da se je 1.2 GHz Thunderbird v navezi s Copper Orbom na tej plošči prav nemarno grel (56 stopinj C). Isti procesor so preizkusili še na ASUS A7V-133 (VIA KT133A chipset) plošči z istim hladilnikom, kjer je temperatura padla na 33 stopinj C. Kaj je botrovalo taki razliki trenutno še ni znano (ASUS še ni dal uradne izjave). Mogoče je šlo za defektno matično ploščo ali za slabo odčitavanje temperature (odčitavanje v BIOS-su). Že dalj časa je namreč znano, da nekateri proizvajalci (ali je tako tudi pri ASUS-u, ne vem) postavljajo senzorje za temperaturo pod procesor, kar pa ne omogoča ravno najboljšega...

2 komentarja

Epox 8k7a+

ChillBlast - Matične plošče na DDR pomnilniku so se končno začele pojavljati. Na tržišču so trenutno tri konkurenčna čipovja. VIA KT266, ALi Magik 1 in AMD 760. Od vseh naštetih je AMD 760 najboljši (Mimogrede; veliko ljudi me je vprašalo kaj je razlika med AMD760 in AMD761. Gre za isto čipovje, le da je AMD761 Northbridge + Southbridge, AMD760 pa le Northbridge). Epox 8k7a uporablja kombinacijo AMD760 čipa in VIA 686B. Plošča je očitno namenjena Navijačem&#8482, saj ima (tipično za Epox) LED display, ki kaže kaj se dogaja. Ima 6 PCI rež, 0 ISA rež, 2 reži za pomnilnik in, seveda, SocketA ležišče. Dobite jo lahko v dveh različicah. 8k7a je normalna, 8k7a+ pa ima na...

8 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

ALijev odgovor na KT133A

X-Bit Labs - Medtem, ko se doba DDRja vse bolj približuje, je dobri stari PC133 SDRAM še vedno daleč najbolj popularen. To dokazuje tudi odlična prodaja novih SocketA čipovij, ki podpirajo 200/266MHz FSB procesorje ter PC133 SDRAM. Med njimi seveda prednjači VIAin KT133A, kmalu pa se mu obeta konkurenca. ALi je namreč najavil M1649 čipovje, ki bo konkuriralo ultrauspešnemu VIAinem čipovju. V bistvu ne gre za nič drugega, kot ALi MAGiK1 z drugačnim pomnilniškim krmilnikom. Vse druge funkcije so enake: AGP 4x, ATA100, AC97 zvok... Proizvajalci matičnih plošč, ki so že sodelovali z ALijem so zelo navdušeni nad novim čipovjem in tako se zna zgoditi, da bomo kakšno ploščo ugledali tudi pri nas.

0 komentarjev

KT266 proti KT133A

Jaz - Guruji na Ace's Hardware so objavili nadvse zanimiv test, in sicer primerjavo med VIA KT266 ter KT133A čipovji in s tem posredno tudi DDR in SDR pomnilnikom v praktičnih aplikacijah. Plošče so zmučili s celo paleto benchmarkov, od iger do zahtevnih 3D aplikacij in povsod je kot najhitrejša izšla MSIjeva K7T266 Pro, predstavncia KT266 čipovja. Očitno je torej, da je KT266 DDR platforma trenutno najhitrejša SocketA opcija, vprašanje je le v dobavljivosti in ceni. Prve DDR plošče so se že začele pojavljati v Sloveniji, za pomnilnik pa bo potrebno počakati še teden ali dva. Potem pa še samo počakamo, da se cene malo spustijo... Thnx, Timon!

0 komentarjev

Thunderbird 1200 MHz

Overclockers Australia - Včeraj sem poročal o navitju 1.333 GHz verzije tega procesorja, danes pa sem našel nekaj podobnega - Thunderbird 1200 navit na 1897 MHz. Za ta dosežek je bilo uporabljeno hlajenje s tekočim dušikom in ASUSova A7M266 matična plošča, ki je zgrajena okoli AMD760 čipovja in podpira pomnilnik tipa DDR. Ta pošast doseže v SiSoft Sandri skoraj 5900 MIPSov in 2579 MFLOPSov. Prav tako je zelo hiter dostop do pomnilnika, ki znaša okoli 1000 MB/s. Če želite videti benchmarke, se odpravite sem.

0 komentarjev

ASUS A7V

hardCOREware - Pri hardcorewareu imajo nekaj podobnega naši raztaljotki, le da se je na njihovem seznamu se je znašla "le" zelo dobra socket A matična plošča, ASUS A7V. Vse kar morate storiti je, da se prijavite v nagradno igro, je prijava na njihov Newsletter. Če ste zainteresirani, se prijavite tukaj.

0 komentarjev

ALi in Tridnet za zmago na integriranem tržišču

X-Bit Labs - ALi in Trident sta danes najavil izzid novih veznih čipovij za prenosnike, CyberAllading in CyberMAGiK. Gre za prva integrirana DDR čipovja namenjena prenosnikom. Čipovji sta kombinacija druge generacije ALijevih DDR NorthBridgov in Tridentove Blade XP grafike. Blade XP seveda ni nikakršen GeForce2 Ultra, toda gre za dokaj spodoben grafični čip z nekaj zanimivimi sposobnostmi, kot je recimo Dual-Pixel renderiranje ter polna hardverska podpora za DirectX 7. Prvi primerki omenjenih čipovij (CyberAllading za Intel in CyberMAGiK za AMD procesorje) se bodo pojavili že februarja, masovna proizvodnja pa se bo začela nekje v drugem četrtletju.

0 komentarjev

ABIT KT7A RAID

ABIT - ABIT je najavil, da bodo kmalu začeli s proizvodnjo KT7A plošče. V bistvu gre za legendarno KT7 platko, ki ji bodo nadgradili vezno čipovje v VIA KT133A, kar pomeni, da bo po novem podpirala tudi 266MHz zunanjo frekvenco. Vse druge lastnosti so praktično enake, kar pomeni tudi SoftMenuIII in RAID različico. Kmalu!Mimogrede, če vam še vedno ni najbolj jasno, kaka je razlika med VIA KT133 in KT133A čipovjem, vam predlagam, da si ogledate Anandov test. Ta zajetna stvar bi vam res morala razjasniti obzorja [;)].

0 komentarjev

AMD v težavah

Yahoo News - Že nekajkrat so se pojavile govorice o težavah z AMD 760 DDR čipovjem, sedaj pa je ta zadeva potrjena. Sicer ne gre za nič kritičnega, toda vseeno bo napaka prestavila izid prvih matičnih plošč. MicronPC, podjetje, ki naj bi kot prvo začelo prodajati konfiguracije z AMD 760 čipovjem, je v svojih matičnih ploščaj opazilo probleme z elektrostatičnimi motnjami. Zato so prenehali proizvodnjo in v sodelovanju z AMDjem in Gigabytom na novo razvili ploščo. Vse skupaj je prodajo zelo zavleklo, tako da naj bi se le-ta začela 20. januarja. Zaenkrat še ni govora o ploščah drugih proizvajalcev.

0 komentarjev