»

Saleseforcov CEO Marc Benioff o tem, da potrebe po Oknih več ni

Mark Benioff, Salesforce.

Slashdot - Ob skorajšnji splavitvi Windows 8, Surface tablic, prenovljene Pisarne, Xbox Live ter verjetno še česa na prihajajoči petek šestindvajseti (= 2x13) mora biti Microsoft kar malo razočaran nad pomanjkanjem entuziazma, pričakovanja in vrst pred njihovimi trgovinami. Prednaročil za Surface sicer ne manjka, a to je več ali manj tudi to. Po drugi strani pa je dvomov in nezaupanja za izvoz, zlasti glede novih Oken.

Na tapeti je predvsem prenovljen uporabniški vmesnik, ki bi se moral imenovati Metro, pa se ne bo (ker je njihov pravni oddelek zaspal), ki odpravlja znane elemente zadnjih 15-20 let v dobro celozaslonskega start menija in drugih arhetipov z mobilnih naprav, pa čez neprepričljivo...

73 komentarjev

Spletne urice: PostgreSQL in spletne aplikacije

Slo-Tech - V sredo, 4. januarja ob 19.30, vas vabimo v Kiberpipo na prve letošnje spletne urice, v katerih bo Primož Bratanič predaval o povezavi spletnih aplikacij in podatkovne baze PostgreSQL.

Z naraščajočo priljubljenostjo spletne strani se porajajo nove težave, med katerimi je navadno najbolj opazno počasnejše nalaganje same strani. Zato postane pomembno iz posameznih delov sistema izstisniti čimveč.

V starem letu smo se seznanili s tem, kako iz spletnega strežnika izcediti največ, v novem letu pa si bomo ogledali učinkovito uporabo podatkovne zbirke Postgresql v spletnih aplikacijah.

11 komentarjev

PostgreSQL 8.1

Slo-Tech - Vse ljubitelje PostgreSQLa je razveselila novica o izidu različice 8.1. Svež veter je prinesel preko 120 dodatkov in izboljšav, kot so vloge, IN/OUT parametri, izboljšano delovanje na večprocesorskih sistemih, vgrajen autovacuum, podpora do 2 terazlogov RAMa na 64-bitnih sistemih ter še mnogo drugega. Več o novostih najdete na njihovih spletnih straneh.

PostgreSQL 8.1 je na voljo v različnih paketih, lahko pa si postrežete z izvorno kodo.

4 komentarji

Izšel je pgAdmin III 1.4.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica programa pgAdmin III, zelo zmogljivega odprtokodnega orodja za delo z PostgreSQL podatkovnimi zbirkami. V inkarnaciji 1.4.0 program, ki teče na sistemih Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X ter Solaris, prinaša naslednje izboljšave in bonbončke:
 • podpora za Slony-I
 • podpora izvajanju opravil glede na urnik
 • podpora prihajajočemu PostgreSQLu 8.1:
  • nadzor autovacuuma
  • vloge
  • shranjeni postopki (oz. funkcije brez parametrov)
  • pripravljene transakcije
 • omogoča dodajanje strežnika, ne da bi se bilo potrebno nanj povezati
 • omogoča izbiro povezave v orodju za ročno delo s poizvedbami
 • podpora unix domenskim vtičnicam (po domače unix domain socket)
 • popolnoma nov grafični izgled
 • obvesti uporabnika, ko se v neaktivnem oknu v orodju za delo s poizvedbami konča izvajanje poizvedbe
 • grafičen prikaz rezultatov, ki jih izpljune EXPLAIN
 • in še mnogo drugega...
Prenos izvorne kode in pripravljenih paketov je na voljo na domači strani PostgreSQL.

1 komentar

PostgreSQL 8.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica podatkovne baze PostgreSQL, ki nosi oznako 8.0. Prinaša obilico novosti: dolgo pričakovano podporo za operacijski sistem Windows, možnost uporabe "savepointov", ki omogočajo razveljavitev samo določenega dela transakcije, na področju varovanja pred izgubo podatkov je na voljo "point-in-time recovery", za razdelitev podatkovne baze na več diskov pa podpora za podatkovne prostore. Prav tako je povečana zmogljivost ob visokih obremenitvah; precejšen del aplikacij pa je tudi poslovenjen.

Več informacij je na voljo na postgresql.org in na pg-si.com.

PS. zaradi nadgradnje bo Slo-Tech v noči iz sobote na nedeljo občasno nedosegljiv.

13 komentarjev

Spet nove verzije Intelovih prevajalnikov

Intel - Pred kratkim je Intel ponovno posodobil svojo kolekcijo razvojnih orodij - c++ in fortranskih prevajalnikov za Windowse in Linux, in sicer na 8.1.

Kaj je tokrat novega? Ne prav veliko, vsaj na IA32 fronti ne. Že tako hitre so jih še nekoliko bolj pohitrili, seveda pa so podprti vsi najnovejši Intelovi procesorji.

Z verzijo 8.1 pa je prišla podpora AMD64 arhitekturi oziroma po Intelovo EMT64. Po prvih lastnih izkušnjah so 64 bitni programi občutno hitrejši, merjeno na AMD Opteronu.

Omenjene prevajalnike lahko dobite v 30 dnevno preizkušnjo ali pa v brezplačno trajno last, če uporabljate Linux, ki je mimogrede tudi 64 biten.

Izbira je vaša.

23 komentarjev

PostgreSQL 8.0 Beta

Slo-Tech - Po skoraj devetih mesecih razvoja je PostgreSQL Global Development Group naznanila, da je razvoj PostgreSQL 8.0.0 strežnika končan in pripravljen na množično testiranje. Za vse tiste, ki se sprašujejo, zakaj je oznaka te izdaje 8.0.0 naj povem, da so razvijalci vključili v strežnik veliko število pomembnih funkcij med katerim sta tudi Nested Transactions and Point in Time Recory ter Win32 Native Support. Tudi s to izdajo so avtorji ciljali na stabilnost, po kateri je ta podatkovni strežnik tudi znan.

Prednosti PostgreSQL strežnika
Seznam vseh novosti - Release Notes
Seznam zrcalnih strežnikov

17 komentarjev

Mandrake 8.1 beta1

Linux Today - Za vse tiste, ki radi testirate najnovejše stvari, izšel je Mandrake 8.1 beta1. Novosti lahko najdete tukaj (med drugim kernel 2.4.8, Mozilla 0.9.3 in KDE 2.2). Mandrake velja za distribucijo Linuxa z najbolj enostavno namestitvijo in je sploh zelo zelo user friendly. Če imate močan link, ga dobite tule.
Verjetno pa bodo tisti, ki hočejo biti _najbolj_ na tekočem, še naprej vsak dan poganjali Debianov apt-get. Kakšno veselje je imeti vsak dan nov software, bolj svežega od svežih žemljic...

4 komentarji