»

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Vdor v Merkurjev POS sistem?

RTV Slovenija - MMC RTV Slovenija poroča, da naj bi za zdaj še neznani storilci med 13. in 19. februarjem letos vdrli v POS sistem Merkurjeve trgovine na Primskovem v Kranju in pridobili podatke o več kreditnih oziroma plačilnih karticah strank, ki so s plastičnim denarjem plačevale v omenjeni trgovini.

Zlikovci naj bi s tako pridobljenimi podatki dvigovali gotovino na Nizozemskem. Podatkov o tem, koliko kupcev je bilo oškodovanih, trenutno še ni na voljo, znano pa naj bi bilo, da so bile zlorabljene kartice več izdajateljev, ti pa so o tem že obvestili prizadete stranke.

V anketi na najdi.si je kar 31% respondentov odgovorilo, da še nikdar niso kupovali prek interneta, saj se jim to ne zdi varno. Bodo taisti ljudje sedaj začeli panično zažigati kreditne kartice?

70 komentarjev

Nove koristi nadzornih kamer

Local6.com - Da nadzornih kamer ni mogoče uporabiti le za nadzorovanje državljanov, pač pa tudi za nadzorovanje nadzornikov, dokazuje novica, ki prihaja iz ZDA. Local6.com namreč poroča, da je podjetje Taser, ki prodaja pištole v obliki električnih paralizatorjev, razvilo posebno kamero, ki v črno beli in infrardeči tehniki snema sliko in zvok ves čas, ko je orožje aktivirano.

Razvoj kamere, ki bo služila kot dokaz uporabe ali morebitne zlorabe električnega paralizatorja s strani policije, je sprožil dogodek, ko je policija omenjeno orožje uporabila proti šestletniku. Policija trdi, da druge možnosti ni bilo, vendar dokaza za to ni. V primeru uporabe omenjene kamere, takih dilem verjetno ne bi bilo.

Taser Cam naj bi omogočala snemanje zvoka in slike vsaj eno uro, tudi pri slabih svetlobnih pogojih, posnetke pa bo mogoče prenesti na računalnik preko USB vmesnika. Če bodo takšne naprave v bodoče omogočale še digitalno podpisovanje, preprečevale nepooblaščeno uničevanje posnetkov in onemogočale...

12 komentarjev

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji?

RTV Slovenija - Kot poroča spletna stran RTV Slovenija, bo policija na avtocesti med Vranskim in Blagovico danes pričela izvajati poostren nadzor nad prometom. Pri tem pa se nam obeta novost. Policija bo namreč kriminalce, pardon, prekrškarje, pričela loviti tudi s pomočjo nadzornih kamer Darsa, ki so bile v osnovi namenjene nadzoru cest in informacijam o prometu, ne pa nadzoru in kaznovanju voznikov.

A tehnologija je tu, in zakaj je ne bi uporabili še za druge namene kot za tiste, zaradi katerih je bila v osnovi načrtovana? Kamere, ki so bile na avtoceste postavljene za nadzor dogajanja na cestišču, bodo sedaj začeli uporabljati za lovljenje posameznikov, ki druge udeležence v prometu ogrožajo s svojo neodgovorno vožnjo in ostalih kriminalcev ter njihovo kaznovanje. Koristi nadzora tako ne bodo deležni samo morebitni teroristi, pač pa vsi vozniki, ki ne uporabljajo varnostnih pasov, telefonirajo med vožnjo ali kako drugače kršijo zakon.

Koristi nadzornih kamer bodo tako kmalu lahko spoznali še...

237 komentarjev

Test & Tekst: Jabra BT100

Slo-Tech -   IV. POSEBNE OBVEZNOSTI VOZNIKOV
  Prepoved uporabe dodatnih naprav ali opreme


68. člen
(1) Voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.). (2) Uporaba mobitela med vožnjo je dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona.
... [ZVCP]

Omenjena oprema zna biti DenarniciNeprijazna v dveh primerih: če jo kupite ali ne [>:D]. Naš šefe Sergio je seveda med privilegiranimi. Test!

10 komentarjev