»

Channel 4 pričenja s 3D televizijo

Whoa.

vir: Slashdot
Slashdot - Znana britanska televizijska hiša Channel 4 bo naslednji ponedeljek pričela s tridimenzionalnim tednom, v okviru katerega bodo med običajne oddaje na svoj spored dodali nekaj 3D vsebin. V partnerstvu s trgovinskim gigantom Sainsbury's med rajo že delijo brezplačna očala, potrebna za ogled tovrstnega programa.Sicer tehnološko gledano ne gre za nič posebnega in tudi napovedane vsebine niso ravno vrhunec umetnosti, a vzpodbudno je predvsem dejstvo, da je Channel 4 relativno veliko in vplivno medijsko podjetje. Posledično bi znala kaj kmalu podobne poteze potegniti tudi konkurenca, pravijo na Slashdotu.

16 komentarjev

1 milijon za najboljši Viiv PC

The Register - Viiv je Intelova platforma za majhne HTPC-je, kot je recimo Mac mini, ki pa trenutno še ni dosegla prevelike popularnosti. Intel je zato na IDF-ju napovedal razpis, v okviru katerega nameravajo najboljši izdelek, ki bo temeljil na njihovi platformi, nagraditi z milijonom dolarjev (600 tisoč za izdelavo in 400 tisoč za oglaševanje). En tekmovalec lahko prijavi do pet različnih dizajnov, ki morajo biti majhni in modni, delovati pa morajo pri dovolj nizkih temperaturah. Zmagovalec bo znan že na naslednjem, marčevskem Intel Developer Forumu, če lahko verjamemo Registerju.

7 komentarjev

S3-jeva D3D10 grafična kartica

Hexus - Na Hexus.net so objavili prve slike grafične kartice proizvajalca S3, ki podpira D3D10 in Shader Model 4.0. Iz slik je razvidno da ima grafična kartica po en DVI in HDMI priključek ter precej enostaven hladilnik.



S3 z omenjeno grafično kartico cilja na srednji cenovni in zmogljivostni razred, kjer želi z njo postaviti resno konkurenco ATi-ju in nVidii. Vendar S3 čaka še ogromno dela do takrat, predvsem na področju gonilnikov. Uradne predstavitve dotične grafične kartice do prihoda Viste še ne bo.

Več o tem si preberite v izvorni novici na Hexus.net.

53 komentarjev

Nova rekordna kapaciteta 2.5" trdega diska

Channel Register - Fujitsu je predstavil novega malega velikana. Sliši na nič kaj zveneče ime MHV2200BT, a so ostale lastnosti toliko bolj mamljive za prenosnike in potencialnega "pravega" Video iPoda.

Ker gre za majhne dimenzije, seveda ne gre za revolucionarno hitre dostope do podatkov, a je teh k sreči lahko veliko: 200Gb. Disk se vrti na umirjenih 4200 obratov, z 8Mb vmesnim pomnilnikom in maksimalno porabo 4.5W (povprečno 1.6W).

Ker flash trdi diski še nekaj časa ne bodo dosegli takšnih kapacitet, niti razmerja cena na Gb, bo seveda od maja letos veliko interesentov za tega malčka, ki je trenutno največji v tem razredu.

23 komentarjev

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

AMD obtožuje Intel

The Register - AMD je vložil protimonopolno tožbo, v kateri obtožuje Intel nedovoljenih ukrepov, s katerimi naj bi Intel preprečeval podjetjem sodelovanje z AMD-jem. Sodišču v Delawaru so predstavili seznam 38 podjetij, na katerih naj bi Intel izvajal pravno sporne postopke za zaščito svojega tržnega deleža. Tako naprimer navajajo obtožbo, po kateri je Intel plačal NEC-u nekaj milijonov dolarjev, da ta ne bi sklepal pogodb z AMD-jem. Intel naj bi z istim namenom plačeval milijonske zneske tudi Dellu in Toshibi.

Tale tožba najbrž ni preveč prijetna za Intel, kateremu so dokazali kršitve protimonopolnih zakonov že na Japonskem. Celotna novica je na voljo tule, na domači strani podjetja AMD pa je na voljo uradna objava, ki vsebuje povezavo na celotno besedilo pritožbe v pdf formatu.

23 komentarjev

Povratek S3 Graphics

X-Bit Labs - S3 Graphics, nekoč težkokategornik na trgu grafičnih kartic, je po več kot treh letih od kar so splavili Savage2000, končno izdelalo njegovega naslednika, ki ima vse možnosti, da se znajde sredi "vojne" med ATI-jem in NVIDIO.

DeltaChrome, kot se novinec imenuje, bo posedoval (uradno še ni na voljo) do 256 MB DDR SDRAMa, 8 izrisovalnih cevovodov, vsak s po eno enoto za obdelovanje tekstur, podporo za pixel shaderje 2.0+ in vertex shaderje 2.0+, izhod za TV, TMDS, vgrajeno video podporo (YPbPr, 480p/720p/1080i/1080p načini), vse skupaj pa bo priključeno na AGP 8x vodilo. Na papirju torej DeltaChrome niti ne izgleda tako slabo in ker S3 cilja na srednji trg grafičnih kartic, je pričakovati, da bo temu primerno tudi cena.

Kako pa se DeltaChrome obnese v praksi? Kot so ugotovili na X-bit labs, se je v nekaterih igrah zadovoljivo hiter, med tem ko v drugih (predvsem OpenGL), konkurentom ne seže niti do pasu. A če vzamemo v račun dejstvo, da gre za prototip, ki gonilnikov za OpenGL...

13 komentarjev

S3 Graphics DeltaChrome VPU

X-Bit Labs - Da, S3 Graphics je izdal DeltaChrome VPU. Naj vas takoj na začetku pomirim, gre za t.i. paper launch, kar pomeni, da omenjen grafični procesor še nekaj časa ne bo dostopen. Natančneje, še pol leta, tako pravijo na X-Bit Labs. Ker nam torej do začetka masovne prodaje ne preostane nič drugega, si poglejmo specifikacije tega čuda:
  • 0.13-mikronska tehnologija
  • osem cevovodov
  • podpora DirectX 9 ter OpenGL1.4
  • 400 MHz RAMDAC
  • TV-Out priključek
  • fonts antialiasing ter
  • že pričakovana podpora AGP 8x
Cena in uraden pričetek masovne prodaje še, jasno, nista znana. Klik!

5 komentarjev

S3jev pohod na mobilni trg

3D Concept - Že odkar je S3 najavil svojo vrnitev v grafične vode smo se spraševali kako in kaj. No, na 3D Concept so razkrili, da se bo nekoč slavno podjetje omejilo predvsem na mobilni in integrirani trg, kar je v bistvu bilo pričakovano. Njihov prvi produkt se bo imenoval Paramount, videli pa ga bomo (oziroma ne bomo ) konec tega leta. Čip, izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in pri 150MHz bo imel 64 bitno pomnilniško vodilo, en renderirni cevovod z dvema teksturirnima enotama ter podporo DuoView tehnologiji (podobno DualHeadu in TwinViewu). Drugi čip se bo imenoval Zeotrope, izdelan bo v 0.15 mikronih in bo deloval pri 166MHz+. Imel bo dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama, podpiral bo T&L in DuoView tehnologijo. Na voljo bo konec tega leta, mogoče celo pozneje.

1 komentar

S3 in grafika

X-Bit Labs - Pred nekaj časa so se pojavile prve govorice, da se S3 namerava vrniti k izdelavi grafičnih kartic. To je potrdil tudi Paul Ayscough, toda proti pričakovanjem S3 ne bo več konkuriral na igričarskem podorčju, temveč se bo bolj posvetil profesionalni grafiki. Njihov naslednji grafični čip naj bi bil nared do konca leta 2001. Zaenkrat še ni znano kakšne bodo specifikacije in kdo bo kartice proizvajal, toda nekaj se šušlja o nadaljevanju znane FireGL serije kartulj. Bomo videli...

1 komentar

S3 prihaja nazaj

ZDNet - Nekaj je treba priznati: S3 nikoli ni bil znan po hitrih grafičnih karticah, toda zaradi nizkih cen so njihovi produkti našli dom v marsikaterem računalniku. Pred nekaj časa je podjetje celoten grafični del prodalo VIAi, ki se je takoj lotila izdelave čipovij z integrirano Savage grafiko. Medtem nas je večina na S3 že pozabila, potem pa je med nas treščila ta novica na ZDNetu. Glavnina novice govori o popolnoma drugi stvari, toda na koncu je mogoče zaslediti izjavo S3jevega predstavnika, da se bo podjetje čez 12-18 mesec vrnilo v proizvodnjo grafičnih kartic! Ali jim bo to uspelo ali ne bomo še videli, vsaka konkurenca "velikim" pa je še kako dobrodošla!

3 komentarji