»

Izmerili najdaljši razpolovni čas elementa

Slo-Tech - Raziskovalci so v Italiji izmerili razpad ksenona-124 in ugotovili, da je njegov razpolovni čas 18.000 trilijonov let (1,8 1022 let), kar je približno bilijonkrat več od trenutne ocenjene starosti vesolja. To je najdaljši razpolovni čas, za katerega so znanstveniki uspeli opaziti razpad elementa, o čemer pišejo tudi v Nature. Nekateri elementi imajo sicer še daljše razpolovne čase, denimo telur-128 (2,2 1024 let), a njihovega razpada eksperimentalno še niso zabeležili, temveč gre za posredne meritve, denimo rezultate opazovanja pogostnosti hčerinskih izotopov, ali izračune. Ksenon-124 pa jim je razpadel pred očmi (oziroma detektorji).

Atome sestavljajo jedro, v katerem so protoni in (razen v protiju) nevtroni, ter okoliški...

8 komentarjev

Valve pripravlja PS3 ekipo

bit-tech.net - Kot smo že govorili, v preteklosti Valve ni bil preveč naklonjen Sonyjevemu PlayStation 3, vseeno pa so se na tej platformi znašle igre. Slednje je predelal kar založnik EA, tukaj pa se najde tudi težava oz. razlog za spremembo odločitve. Za primer so postavili The Orange Box, ki združuje Half-Life 2, HL2: Episode One, HL2: Episode Two, Team Fortress 2 in Portal. PC in Xbox360 igri sta pri Metacriticu dosegli oceno zavidljivih 96 %, medtem ko je PS3 različica dosegla le 84 %.

Pri Valve so se zato odločili, da bodo, kljub pomanjkanju navdušenja nad platformo, razvoj PlayStation 3 iger preselili pod isto streho. Tako bodo izidi vseh treh platform sovpadali, enaka pa bo tudi kvaliteta in podpora po izidu. Zato pravijo, da že iščejo talentirane programerje za PlayStation 3. A vseeno jim lahko pošljete življenjepis, tudi če nimate izkušenj s PS3. Talentiranih razvijalcev se nikoli ne branijo.

14 komentarjev

Zastonj igri za lastnike ATI-jevih grafičnih kartic

Slo-Tech - Lastniki ATI-jevih grafičnih kartic lahko preko Steama na svoj računalnik brezplačno prenesete računalniški igri Half-Life 2: Lost Coast in Half-Life 2: Deathmatch. Poleg ATI-jeve grafične kartice v vašem računalniku je pogoj za prenos iger le uporabniški račun na Steam-u, ki ga je prav tako mogoče ustvariti brezplačno. Zatorej če izpolnjujete vsaj prvi pogoj, brž odklikajte sem in si naložite omenjeni igri.

Več informacij v izvorni novici na Shacknews.

27 komentarjev

Prikaz novih zmožnosti grafičnih tehnologij v sliki

Tako sliko zmorejo Geforci serije 6 in 7 ter zadnja ATi-jeva družina, X1x00, ne pa tudi prejšnja, X8x0

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so slikovno prikazali, kaj prinašajo nove tehnologije, vgrajene v zadnja grafična čudesa. Primerjali so rendriranje slike s pomočjo Pixel Shader-jev 2(.1) in 3.0. Razlika je očitna v prid družini Geforcev 6 in 7 ter ATi-jeve družine 1x00. Lahko pričakujemo, da bodo prihajajoči naslovi še bolj izkoristili možnosti, ki jih ponuja ta tehnologija, v tem trenuku še popularne ATi-jeve kartice X8x0 pa bodo kmalu izgubile smiselnost nakupa.

V prispevku so prikazali tudi učinke High dynamic range renderinga in Parallax Mappinga. Na koncu pa ponujajo še prikaz zmožnosti različnih generacij grafičnih kartic.

Za podrobnejše opise predstavljenih tehnologij, obiščite visoko specializirane strani, kot so Beyond3D in 3DCenter.de.

33 komentarjev

Half-Life 2 nominiran za 5 nagrad. TV Video Games Awards 2004

Slo-Tech - Na spletni strani Spike TV so naznanili nominacije za Spike Tv Video Game Awards 2004. Kot je bilo pričakovati je igra Half-Life 2 dobila kar nekaj nominacij, in sicer za: igro leta, najboljšo prvoosebno streljačino, najboljšo igro, najboljšo grafiko in najboljšo tehnologijo.

Nagrade, ki bodo na sporedu 14. decembra bo vodil vsem znani raper Snoop Dog.
Podrobnosti na Half-Life Fallout spletni strani.

59 komentarjev

Half Life 2 in Radeoni

The inquirer - To, da kanadsko podjetje ATI in Valve (avtorji igre Half-Life) sodelujeta pri razvoju igre Half Life 2, ki naj bi izšla jeseni, je znano že dolgo časa. Tako naj bi bila igra optimirana za serijo grafičnih kartic ATI Radeon (z Radeonom 9800 na čelu) in bo dodana tudi v retail (oziroma box) verzije Radeon 9800 grafičnih kartic.

Novost pa je to, kot poroča The Inquirer, da lahko kmalu pričakujemo tudi testni program, osnovan na grafičnem pogonu Half Life-a 2, kjer se bo videlo, kako zelo je ta pogon optimiziran za ATI-jeve čipe.
Vsekakor je to hud udarec nVidiinemu sloganu "nVidia, the way it was meant to be played!" Še klik.

22 komentarjev