»

Googlov podpredsednik skočil z roba vesolja in presegel predlanski rekord

Slo-Tech - V veliki tajnosti in brez medijskega pompa je Googlov inženir in podpredsednik Alan Eustace včeraj podrl predlanski Baumgartnerjev rekord in skočil z višine 41.419 metrov. S tem je za dobra dva kilometra izboljšal rekord za skok z najvišje višine, mimogrede pa je postavil še nekaj drugih.

Pred dvema letoma je Felix Baumgartner v sodelovanju z Red Bullom naredil odmeven medijski dogodek, Eustace pa se je projekta lotil povsem drugače. Sofinanciranja ni želel niti od Googla, čeprav mu je bil ta pripravljen priskočiti na pomoč. Sodelavci ga opisujejo kot preprostega človeka, ki pa ima rad adrenalin. Da mu ni bilo treba polagati računov in da njegovega dosežka ne bodo uporabljali v reklamne namene, je svoj projekt v celoti financiral sam.

Tri...

45 komentarjev

London bo dobil brezplačni Wi-Fi

Telegraph News - V Londonu je sicer že dostopno brezžično omrežje Openzone, ki ga ponuja BT, a ni brezplačno. Naročniki kabelskega interneta pri Openzone imajo dostop brezplačen, cene za ostale pa so precej zasoljene (tudi do šest funtov za poldrugo uro brskanja). Zato bo Virgin Media zelo kmalu ponudil povsem brezplačen Wi-Fi po britanski prestolnici, so sporočili. Izvršni direktor Neil Berkett je povedal, da 3G ne dosega več zahtev uporabnikov, do 4G pa bo treba še nekoliko počakati. Da bi zapolnili...

17 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev

Sony začel prodajati Dash

engadget - V trgovinah, za zdaj zgolj onstran Luže, se je pojavil nov Sonyjev izdelek po imenu Dash. Naprava, katere opis je Sony podal kot osebni internetni pregledovalnik, nudi točno to. Za 200 dolarjev je prek brezžične povezave Wi-Fi mogoč dostop do aplikacij za branje novic, vremena, prometnih informacij, socialnih omrežij in drugih spletnih vsebin, ki bi si jih zaželeli imeti na kolenih. Dodatni bonbončki so pregledovanje slik, poslušanje MP3-glasbe ali spletnih radijskih postaj, branje e-pošte, aplikaciji za Photobucke in YouTube, budilka, od strojne opreme pa USB-priključek in priključek za slušalke ter 7-palčni zaslon, ki je občutljiv na dotik. Popolnoma neovirano brskanje po spletu ni...

15 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Bakrene parice

Ars Technica - Čeprav so bakrene parice za prenos podatkov v zatonu, saj jih nadomešča optično omrežje, tehnologija DSL še ni mrtva. To so prikazali v Bell Laboratories, kjer so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih kablih. Na razdalji 400 metrov so podatke prenašali s hitrostjo 300 megabitov na sekundo, medtem ko so na razdalji en kilometer dosegli še vedno zavidljivih 100 megabitov na sekundo. Z naraščanjem razdalje nato hitrost hitro pojenja.

Za dosego teh rekordov so potrebovali dvoje bakrenih paric (angl. channel bonding), posebno tehnologijo za preprečitev presluha (vectoring) in analogen fantomski način (angl. phantom mode, ki vključuje...

9 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev

Standard 802.11n potrjen

Reuters - Kot smo poročali poleti, je s septembrom standard 802.11n resnično dočakal končno verzijo. Nov standard za brezžični LAN, ki ga je ta teden potrdil IEEE, podpira hitrosti prenosa do 300 megabitov na sekundo, kar je šestkrat hitreje od dosedanjega 802.11g, in večji domet. Proizvajalci so seveda pograbili novost in že do sedaj, ko je bil standard v fazi osnutka (n draft), izdali kopico naprav s podporo zanj. Končna verzija se od nje ne razlikuje bistveno, tako da bodo že izdelane naprave v najslabšem primeru potrebovale le nadgradnjo firmwara za nemoteno delovanje. Vse specifikacije standarda bodo objavili sredi oktobra.

35 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev

Petdeset megabitov v sekundi po koaksialcu

The Register -

Današnje širokopasovne povezave prek bakrenih paric (ADSL) in koaksialnih kablov dosegajo že zavidljive hitrosti, ki pa so že skorajda na sami meji infrastrukture. Doslej je tako prevladovalo mnenje, da bo ob potrebi po dva- in večkrat hitrejših potrebno uporabiti drago optiko in z njo nadomestiti obstoječe podatkovne vodnike.

The Register poroča, da finski Teleste in nizozemski Essent Kabelcom delata na projektu imenovanem ETTH (Ethernet to the Home), ki bo omogočal hitrosti do 50 megabitov na sekundo po navadnih koaksialnih kablih, ki so že položeni.

V čem torej proizvajalca vidita prednosti novega načina prenosa podatkov? ETTH omogoča visoke hitrosti tudi na daljše razdalje, saj je koaksialni kabel manj občutljiv na razdaljo kot bakrena parica (DSL tehnologije), poleg tega pa je dosti cenejši od optike. Ponudniki interneta bodo tako lahko še nekaj časa uporabljali obstoječo infrastrukturo z malenkostnimi popravki, optika pa se bo v vmesnem času pocenila, pravijo. Več o tem.

29 komentarjev

Nov internetni protokol

NationalGeographic -

Ameriški znanstveniki trdijo, da so izumili nov internetni protokol, ki so ga poimenovali Fast Active queue management Scalable Transmission Control Protocol (krajše FAST) in bo dosegal enormne hitrosti prenosov podatkov. Dosegli so bojda že hitrost 8609 megabitov na sekundo, kar prekaša trenutne modemske povezave za faktor 153.000, ADSL pa za 6.000. S tovrstnimi prenosi bo tako moč presneti celoten DVD že v slabih petih sekundah. O datumu, ko bo zadeva postala dostopna tudi navadnim smrtnikom, še ni podatkov, a jasno je že, da to ne bo tako kmalu. Več o tem.

Na novico nas je prijazno opozoril Yohan del Sud.

3 komentarji

Telekom obljublja do 6 megabitov

Finance - Po zagotovilih direktorja Telekoma Slovenije, Petra Graška, bo hčerinska družba SiOL ponudila nove naročniške pakete za uporabnike ADSL omrežja.

Na svoj račun naj bi hitrega interneta željni uporabniki prišli že konec letošnjega leta, ko bo mogoče naročiti paket s hitrostjo do 4 megabite na sekundo, hkrati pa pri Telekomu zagotavljajo, da omenjen paket ne bo za 100% dražji od obstoječega (to je 2 megabita na sekundo za slabih 10 tisočakov mesečno). Še več bo Telekom ponujal v drugi polovici naslednjega leta, ko kani pipice tistim, najbolj premožnim odpreti tudi do 6 megabitov na sekundo.

Niso pa pozabili celo na študente. Njim se obeta nov študentski naročniski paket, kjer bodo za dobrih 5 tisočakov mesečno deskali s hitrostjo 1 megabita (ter 256 kbit uploada). Napovedujejo še druge nove, t. i. atraktivne pakete, o katerih še niso želeli govoriti. Še letos.

Zadeva s strani SiOLa sicer še ni uradna, a besed glavnega direktorja in lastnika SiOLa ne gre jemati zlahka. Bomo videli!...

30 komentarjev