»

Sony Ericsson se je predal Windows Mobile

engadget - Od 11. do 14. Februarja bo v Barceloni The Mobile World Congress 2008. Nekateri proizvajalci pa so pohiteli s svojimi prvimi predstavitvami in med drugimi je Sony Ericsson najavil prihod mobilnika, ki bo po obliki podoben Nokiinemu Navigatorju, toda precej manjših dimenzij. Poimenovali so ga XPERIA X1.

Nekaj karakteristik: velikost: 110 x 53 x 16.7 mm, masa 145 g; omrežja: GSM/GPRS/EDGE in pa UMTS/HSDPA/HSUPA; zaslon: 800 x 480 pikslov; povezljivost: Bluetooth, USB, WLAN, aGPS in fotoaparat s 3,2 mega pikslov. Mobilnik bo uporabljal Windows Mobile operacijski sistem in vse, kar sodi zraven (pisarniški paket, brskalnik in večpredstavni predvajalnik).

Sony Ericsson bo prav tako ohranil svojo 'P' serijo, ki uporablja UIQ...

27 komentarjev

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Seitzovih 160Mpix

Slashdot - Seitz, švicarski izdelovalec fotografskih aparatov, je predstavil prvi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 160 megapikslov - Seitz 6x17 Digital.



Tako visoka ločljivost omogoča izdelavo fotografij v velikosti 179,92 x 63,5 cm. Ker nestisnjena panoramska fotografija take ločljivosti zavzame neverjetnih 950MB prostora, ima za prenos fotografij vgrajen gigabitni ethernet vmesnik.

Fotoaparat se ponaša tudi z drugimi tehnološkimi odlikami: 48 bitno barvno globino, ISO/ASA razponom od 500 do 20.000, LCD zaslonom ločljivosti 640 x 480 točk, zelo zmogljivim procesorjem za obdelavo slik, nizkim šumom, modularno zasnovo, itd.

Običajne smrtnike zna od nakupa odvrniti velikost fotoaparata, kot tudi sama cena, saj se giblje med 26.900 in 28.900 evri, kar v slovenskih...

39 komentarjev

Novi prototipni CMOS čip obljublja veliko

engadget - Profesorja Mark Bocko in Zeljko Ignjatovic oz. njuna skupina na Rochesterski univerzi, so razvili prototip CMOS čipa, ki omogoča boljši zajem slik pri manjši porabi energije. Svoje delo nadaljujejo še na drugi tehnologiji, ki bi omogočila kompresijo podatkov z manj cikli. Prototipni čip ima tako 10x boljšo dinamiko zajema slike pri 50x manjši porabi energije.

Več na njuni univerzitetni strani.

13 komentarjev

Kako v dveh mesecih do pol milijona ameriških dolarjev

Slo-Tech - To je namreč uspelo študentu z imenom Alex Tew s pomočjo njegove briljantne ideje. Ampak, to še ni vse, saj je njegov končni cilj zaslužiti milijon ameriških dolarjev.

Za kaj torej gre? Ideja je preprosta: Alex si je omislil stran, na kateri ponuja milijon pikslov, ki jih namerava prodati. Cena enega piksla je en ameriški dolar. Kupci pikslov lahko nato po svoji želji v kupljen prostor naložijo sliko/logo, ki lahko vsebuje tudi povezavo do poljubne strani.

Ideja se je tako prijela, da je v času od nastanka ideje, 26. avgusta 2005, do danes prodal več kot 600 000 pikslov.

Ob obisku njegove strani ne pozabite prebrati najpogosteje zastavljenih vprašanj ter njegovega bloga.

40 komentarjev

"Umiranje" analognih fotoaparatov?

golem.de - Malce zatem, ko je Kodak objavil nov CCD senzor KAF-39000 s kar 39 milijoni pikslov, ter KAF-31600 s 31,6 milijoni pikslov, se je že pojavila napoved kamer s tem senzorjem. PhaseOne bo svoji dve novi kameri P-45 (39 milijonov pikslov) in P-30 (31,6 milijonov pikslov) začel prodajati naslednji mesec.

Izumiranje analognega se bo očitno nadaljevalo še v zadnjih profesionalnih utrdbah analognega. Umiranje da, izumrtje ne. Analogno bo verjetno ostalo v domeni ljubiteljev klasike in umetniške fotografije.

Direktna primerjava digitalnega z analognim klasičnim 35mm filmom ni možna, saj analogni nima "pikslov". Dodaten problem je zajem sivin in barv ter kontrasta, ki pri analognem fotografiranju po mnenju večine krepko prekaša digitalnega. Poenostavljeno računsko gledano, povprečna analogna fotografija dosega nekje do 16 mega pikslov, boljši tudi do 20 mega pikslov, kar ocenjuje tudi HP. Seveda obstajajo tudi trditve, da klasičen film dejansko zmore veliko več: 50 mega pisklov.

79 komentarjev

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov

Slashdot - Sony si je očitno privoščil hudo napako pri izdelovanju CCD čipov za digitalne kamere in fotoaparate, kar se kaže ponekod v počasni, drugod pa hitri odpovedi naprav, ki te čipe uporabljajo.

V določenih pogojih so namreč digitalne kamere ter fotoaparati proizvajalcev Sony, Canon, Fujifilm, Nikon in Konica Minolta odpovedali tako, da so prenehali snemati ali pa so snemali zelo popačeno sliko. Pojav je še posebej očiten, kadar se naprava uporablja pri visoki temparaturi in vlažnosti zraka. Težava se je pojavila zaradi pakiranja CCD čipov - za kar se uporablja epoksi pakiranje, ki pa čez čas začne do CCD tipala prepuščati vlago in to seveda žalostno odpove.

Rešitev? Uporaba keramičnega (dražjega) pakiranja. Problematični čipi so se proizvajali med leti 2002 in 2004, kar pomeni, da je prizadetih veliko izdelkov. Zgoraj našteti proizvajalci so že ponudili odpravljanje težav ne glede na garancijo - Canon, Fujifilm, Konica Minolta, Sony ter Nikon.

Članek z več podrobnostmi in...

94 komentarjev

VIA v februarju pozitivno

X-Bit Labs -

Poslovni rezultati za pretekli mesec, ki jih je objavila tajvanska VIA, kažejo, da je februarja poslovala zelo uspešno. Prihodki do prodaje so se napram januarju povečali za 31,6 odstotkov in so tako znašali 49 milijonov dolarjev. Čeprav je to še vedno za dobrih pet odstotkov manj kot februarja lani, je to dober rezultat, saj so prihodki že dolgo časa vsak mesec padali.

VIA ni uradno komentirala, kaj je zaslužno za takšno povečanje, na DigiTimes pa špekulirajo, da predvsem čipovje VIA PT880 za Pentiume 4. Še večji porast prodaje lahko VIA pričakuje ta mesec in aprila, ko bodo na tržišče prišli nabori PT890, K8T800 Pro in KT890. Več o tem.

0 komentarjev

Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografij

Celotna slika po 196-ih komponentah

vir: TawbaWare
TawbaWare - Današnji domači fotoaparati se ponašajo s tam okoli štirimi megapiksli in že to je velikostni red ločljivosti 2272x1704 (nekaj monitorjev skupaj). Kaj pa boste rekli, če vam povem, da je nekdo s svojim fotoaparatom posnel fotografijo, ki ima več kot en gigapiksel. 40.784 x 26.800 pikslov namreč znaša kar 1,09 milijarde pikslov oziroma 1,09 gigapiksla. To je največji "domači" posnetek, za katerega je avtor potreboval 13 minut fotografiranja in nato več dni sestavljanja vseh 196-ih delov. Slika je na koncu obdelave zasedla 2.068.654.055 bajtov prostora na disku in je tako pripravljena na tiskanje kakšnega velikega plakata. Več o tej enormno veliki sliki si preberite tukaj.Dodatek: Na Dan's Data se je pojavil zelo dolg...

8 komentarjev

Kreditni digitalec!

vir: ZDNet
ZDNet - No ja, skoraj. Podjetje Logitech je namreč na trg lansiralo nov izdelek, ki so ga poimenovali "Pocket Digital". Gre za digitalni fotoaparat v velikosti malenkost večje kreditne kartice. Zadevica premore 1.3 milijona pikslov, shrani pa lahko več kot 50 fotografij. Njega mere so 89 x 57 x 10 mm, cenovno pa rangira okoli 130 zelencev. Slika? Spodaj! [:D] Kliken! - upam, da vas ne moti nemščina.

3 komentarji