»

The Times izgubil 90 odstotkov bralcev zaradi zaračunavanja spletnih vsebin

Guardian - Junija je časnik The Times svoje spletne strani postavil za plačljivi zid (angl. paywall), kar pomeni, da je za branje njihovih prispevkov na spletu potrebna naročnina oziroma plačilo posameznih člankov. Enodnevni dostop stane funt, tedenski pa dva funta. Pred uvedbo novega poslovnega modela je bila glavna dilema, kolikšen bo upad obiskovalcev in ali bo zbrana naročnina pokrila izpad oglaševalskih dohodkov zaradi manjšega števila bralcev na spletu.

O finančni vzdržnosti novega modela informacij, razumljivo, ne dajejo, so pa pri Guardianu izračunali, da je upad bralstva ogromen. Približno četrtina bralcev, ki jih pred prikazom članka prestreže stran za obvezno registracijo, se dejansko registrira. Prav tako je očiten padec tržnega deleža. Pred...

32 komentarjev

Firefox pridobiva, IE izgublja

TG Daily - Rezultati pregleda tržnega deleža brskalnikov kažejo, da je vodilni Microsoftov Internet Explorer v marcu spet izgubil nekaj uporabnikov. Njegov tržni delež je z 61,58 odstotka zdrsnil na 60,65 odstotka, kar je nov najnižji rekord. Nekoliko se je okrepil Firefox, ki ima s 24,52-procentnim deležem odstotek več uporabnikov kot prejšnji mesec. Z močno rastjo nadaljuje Chrome, ki je presegel šest odstotkov, kar pomeni, da se je njegov delež zvišal za desetino. Safari in Opera nista pridelala opaznih sprememb, se je pa na seznamu po novem znašla Opera Mini, ki ima za zdaj 0,78-odstotni delež.

Tako pravi statistika za cel svet, medtem ko je v Evropi Firefox mnogo bolj priljubljen. Ocenjujejo, da domuje na kar 40 odstotkih računalnikov. Slovenija je tu nad evropskim povprečjem, saj Firefox uporablja več kot polovica uporabnikov. Največji delež ima...

36 komentarjev

Storm podira rekorde - ponovni naval spama

Slo-Tech - SoftScan poroča, da so prejšnji mesec zabeležili rekordno število nezaželjenih elektronskih sporočil in trdijo, da se bo to število verjetno povečalo še v naslednjih mescih. Avgusta je omenjeno podjetje identificiralo 96.89% vse pošte kot spam, ki je soliden narastek z junijskih rekordnih 96.55% (SoftScan varuje približno milijon računalnikov v srednji in severni Evropi). Ne glede na "nizko" vzorčno število, strokovnjaki menijo, da je 85-90% svetovne elektronske pošte nezaželjena in le vsaka stota vsebuje virus.

Eden največjih trojanov, ki letos razhaja in razpošilja spam je 'Storm Worm,' ki preko elektronske pošte v obliki lažnih voščil in obvestil računalnik neslutečega uporabnika z lahkoto pritegne na svoje omrežje. Le-ta je 22. avgusta letos v enem dnevu odposlal kar 57 milijonov e-mailov.

Storm botnet je domnevno eden največjih t.i. zombie network-ov na svetu, saj ga tvori nekje med 10 in 50 milijonov okuženih računalnikov, ki poganjajo razne različice operacijskega...

38 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev

FireFox izgublja svoj delež

Information Week - Kljub velikemu številu prenosov (100 milijonov) je Firefox v primerjavi s konkurenco v mesecu septembru izgubil tri četrtinke odstotka deleža (z 8,27 odstotka na 7,55 odstotka).

Kot eden izmed možnih razlogov naj bi bil tudi ta, da se je spletni brskalnik Netscape, ki v različi 8 uporablja tudi Firefoxov pogon, privzeto identificiral kot Firefox, kar je povzročilo, da so uporabniki Netscapa v spletnih statistikah dejansko bili zabeleženi kot uporabniki Firefoxa. Julija so omenjen hrošč odpravili, kar je najverjetneje razlog za upad (navideznega) deleža Firefoxa.

Drugi razlog pa je verjetno izdaja nove, brezplačne različice spletnega brskalnika Opera, ki vztrajno pridobiva nove uporabnike.

83 komentarjev

Sun bo povezoval Sveti sedež

Information Week - Sveti sedež je objavil, da bo za elektronsko povezavo različnih delov svoje birokracije izbral Sun. Tiskovna predstavnica Judith Zoebelein je dejala, da je uporaba e-pošte za moderno Cerkev nuja, saj omogoča interno komunikacijo, lajša korespondenco in nasploh omogoča lažje uporavljanje. Po dveh mesecih priprav so končali prvo stopnjo projekta z instalacijo Sunovih sistemov Java Enterprise, Messaging Server in Directory Server. V nadaljnjih fazah želijo v Vatikanu ustvariti nov portal in centralizirati številne eksterne in intranetne strani. Več o tem.

15 komentarjev