»

Pogovor z Majo Bogataj Jančič na Aktualno 2.0

Slo-Tech - Na blogu Aktualno 2.0 so pripravili pogovor z Majo Bogataj Jančič, ki je sicer znana strokovnjakinja za avtorsko pravo in avtorica knjige Avtorsko pravo v digitalni dobi (knjiga je izšla pod CC licenco).

V pogovoru z naslovom Intelektualna lastnina, eden ključnih vzvodov trajnostne rasti sodobnega sveta je Maja Bogataj Jančič spregovorila o začetkih avtorskih pravic (ste vedeli, da avtorsko pravo v ZDA v začetku kopiranja knjig iz Anglije ni prepovedovalo?), omejitvah, ki jih ustvarjalnosti in sodobnim poslovnim modelom povzroča trenutna avtorsko pravna zakonodaja, predlogih, kako prenoviti sistem avtorskega prava (z uvedbo dvotirnega avtorskega sistema, ki ga je predlagal prof. Marco Ricolfi), in še o marsičem drugem.

Pogovor se kritično dotakne tudi založb in ostalih imetnikov avtorskih pravic ter politike, ki bolj sledi ozkim interesom lobističnih skupin, kot pa rešitvam, ki bi zagotovile širok dostop do znanja vsem.

Vabljeni k branju.

3 komentarji

Nova knjiga Jamesa Boyla izdana pod CC licenco

The Public Domain: Enclosing the Commons of the Minde (naslovnica)

vir: Slashdot
Slashdot - James Boyle je izdal novo knjigo z naslovom The Public Domain: Enclosing the Commons of the Mind, kar samo po sebi ni nič posebnega. Zanimiv del izdaje je, da je knjiga izšla pod Creative Commons licenco in je tako brezplačno na voljo za prenos v PDF formatu oz. za branje kar na internetu, brez prenašanja, v preprostem HTML formatu.



Pa prijetno branje!

7 komentarjev

Izšla knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi

Slo-Tech - V začetku tega meseca je pri založbi Pasadena izšla knjiga dr. Maje Bogataj Jančič Avtorsko pravo v digitalni dobi.

Na začetku delo predstavi nastanek, cilje in filozofske temelje avtorskega prava, v nadaljevanju pa se dotakne digitalizacije in izzivov, ki jih je le-ta prinesla imetnikom avtorskih pravic, posameznikom, ki želijo digitalizirana dela uporabiti ter zakonodajalcu.

Avtorica se v delu ukvarja tudi s tehnološkimi ukrepi in digitalnimi sistemi za upravljanje avtorskih pravic (tim. DRM), na koncu pa primerjalno obdela pravno varstvo tehnoloških ukrepov v mednarodnih konvencijah, zakonodaji ZDA, EU in v Sloveniji.
 Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena

Avtorsko pravo v digitalni dobi, Vir: Pasadena



Knjiga Avtorsko pravo v digitalni dobi je izdana pod Creative Commons licenco (priznanje avtorstva, nekomercialno, brez predelav), dostopna pa je tudi na spletni strani založbe Pasadena ter Inštituta za intelektualno lastnino. V fizični obliki pa jo lahko kupite za 54 EUR.

Maja Bogataj Jančič je sicer znana kot...

6 komentarjev

Skavti iz L.A. si bodo lahko pripeli značko, ki dokazuje, da so osveščeni o avtorskih pravicah (MPAA)

Slo-Tech - Verjetno večina naših bralcev pozna skavte, ki se jih običajno povezuje predvsem s pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim. Veliki umi pri MPAA so od nekdaj mnenja, da potrebujejo pomoč pri zatiranju najhujšega zla v naši družbi: nelegalnega reproduciranja in distribuiranja avtorsko varovanih vsebin. Kako jim pri tem lahko pomagajo skavti?

Potem, ko se bodo seznanili s propagandnim (izobraževalnim?) materialom MPAA, si bodo lahko pripeli značko, iz katere je razvidno, da spoštujejo avtorske pravice. Besedilo značke, Spoštuj avtorske pravice, poziva tudi druge naj sledjo zgledu. Someščani bodo tako že...

46 komentarjev

Domače branje: "Bogataj, Maja (ur.). 2003. Internet in pravo. Ljubljana: Pravna fakulteta."

Slo-Tech - Bogataj, Maja (ur.). 2003. Internet in pravo. Ljubljana: Pravna fakulteta.

Zbornik Internet in pravo je eno prvih slovenskih del , ki obravnava pravne vidike interneta. Gre za zbirko predavanj iz seminarja, ki se je na to temo odvil na Pravni fakulteti v Ljubljani. Šest avtorjev se je dotaknilo številnih tem kjer se stikata pravo in internet. Te obsegajo tako področje elektronskega poslovanja, sodne pristojnosti, odgovornost ponudnikov internetnih storitev (pri čemer je obravnavan tudi ameriški Digital Millenium Copyright Act), problem avtorskega prava na internetu in problem zasebnosti ter nekaterih osebnostnih pravic.

Zbornik je uredila Maja Bogataj, ki jo poznamo iz CreativeCommons Slovenija. Priporočamo ga vsem, ki jih zanima kakšni so pravni problemi povezanimi z internetom, predvsem na področju slovenske zakonodaje. Branje posebej toplo priporočamo tudi slovenskim državnim uradnikom.

11 komentarjev

Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture (Creativecommons)

Slo-Tech - Creative Commons Slovenija takole vabijo na Festival ustvarjalnosti in svobodne kulture:

»29. oktobra se bo tudi Slovenija pridružila že več kot 20 državam, ki imajo prilagojene CC licence svojim pravnim redom in v svojem jeziku, zato bo to čas za praznovanje in srečanje ter izmenjavo izkušenj s CC prijatelji iz vsega sveta. Lansiranje slovenskih CC licenc bo CC Slovenija praznovala s štiridnevnim Festivalom ustvarjalnosti in svobodne kulture, ki bo potekal od 26. do 29. oktobra 2005 v Ljubljani na več lokacijah.«

Za študente (prava), pravnike in vse tiste, ki jih zanima avtorsko pravo v povezavi z novimi tehnologijami, posebej opozarjam na:

1. predstavitev slovenskega prevoda knjige Free Culture</i>, profesorja Lawrencea Lessiga; petek, 28. 10., ob 18. uri, Cankarjev dom, Klub CD;

2. pravni seminar Režim avtorskega prava v digitalni dobi, podroben seznam avtorjev in predavanj si oglejte tukaj; petek, 28. 10., ob 9. uri, Cankarjev dom, Štihova dvorana;

3. lansiranje...

0 komentarjev

John Dvorak o Creative Commons

Slo-Tech - Mož iz naslova novice je poznan kot zelo produktiven (vsaj kvantitavno) pisec mnenj o svetu informacijskih tehnologij in videc novih trendov. Ko je začel pisati tudi za Bug, je redno pisal že za več kot 20 revij.

Kljub strašni prezaposlenosti, si nikakor ne bi smel privoščiti članka o Creative Commnos (CC), iz katerega jasno izhaja, da nima pojma o avtorskem pravu, še manj pa o licencah v tej veji prava intelektualne lastnine.

Na Slo-Techu smo o CC že poročali. Če kratko obnovimo, avtor s trenutkom ustvaritve avtorskega dela dobi izključno pravico razpolaganja s tem delom. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedila, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati. Že sama ustvaritev, na podlagi zakona, daje avtorju največjo možno zaščito.

Visoka stopnja varovanja avtorjevih upravičenj se lahko izkaže kot pretirano omejujoča. Mlad ustvarjalec hoče razširjati svoje delo,...

24 komentarjev

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, glasbo)

Licenca, razumljiva vsakomur

Slo-Tech - Sodobno avtorsko pravo izrazito ščiti pravice avtorja, ki jih ima na avtorskem delu. Brez privolitve avtorja, oziroma ustreznega prenosa materialne avtorske pravice, ni dopustno avtorskega dela, vzemimo za primer besedilo, reproducirati, distribuirati, dajati v najem ali predelati... Vsa upravičenja dobi avtor že s trenutkom ustvaritve avtorskega dela. Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, kot temeljni predpis, ki ureja avtorsko pravo pri nas, v zelo omejenih primerih dopušča vsebinske omejitve avtorjevih upravičenj (npr. citiranje).

Visoka...

13 komentarjev

Creative commons

Slo-Tech - Nedavno je spletna stran Creative Commons podelila nagrade za najboljše video izdelke, ki promovirajo svobodnejše koncepte intelektualne lastnine.

Licence Creative commons omogočajo ustvarjalcem in umetnikom, da svoja dela dajo v svet pod manj restrikitivnimi pogoji kot jih predvideva osnovna avtorska zaščita, ki navadno govori "© All rights reserved".

Tako lahko ustvarjalci vnaprej sami določijo ali naj bo uporaba njihovih del dovoljena v komercialne namene ali ne, ali je potrebno za uporabo navajati vire in ali je potrebno dela, ki temelijo na prejšnjih spet ponuditi pod enako licenco.

Koncept Creative Commons se je v zadnjih mesecih neverjetno prijel, saj omogoča lažje sodelovanje med avtorji, ki se morda niti ne poznajo.
Zmagovalci natečaja se najdejo na tem naslovu.

Še namig: za ogled zmagovalnega dela pod Linuxom boste morali mplayer pognati z dodatnim parametrom "-vc...

2 komentarja