»

Prišla Tukwila

Itanium 2

vir: Wikipedia
HotHardware - Čeprav je Intelov Itanium na prvi pogled kot izgubljena ovca družine, ne gre zanikati dejstva, da je tehnološko nadvse napreden. Merilo bodo najnovejši Itaniumi serije 9300, prvi procesorji z jedrom Tukwila, dvignil še mnogo višje. V primerjavi s predhodnikom ima dvakrat več procesorskih jeder (štiri), ki lahko vsako s pomočjo Hyper-Threadinga obdeluje dve niti hkrati, torej osem na procesor. S štiri-procesorskim sistemom namenjenim Nehalemom EX si deli tudi kar nekaj lastnosti, kot je uporaba DDR3 pomnilnika in povezovalnih vodil QPI. Štirijedrniki bodo z do 30 MB predpomnilnika naravnost ogromni, saj bodo sestavljeni iz prek dveh milijard tranzistorjev. Temu bo pripomogla tudi izdelava v zastarelem proizvodnem procesu - zgolj 65 nm. Tukwilin...

33 komentarjev

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

Enojedrni Yonah procesorji na vidiku?

News.com - Intel kljub dvojedrni usmerjenosti po prvotni predstavitvi dvojedrnega Pentium M procesorja s kodnim imenom Yonah načrtuje tudi enojedrno verzijo, ki bo namenjena predvsem prenosnikom nižjega cenovnega razreda.

Steve Smith je na IDF dejal, da pričakujejo, da bodo enojedrni procesorji v nižjem cenonem razredu ostali še kar dolgo. Analitiki so špekulirali, da bi nekaj strank lahko prebegnilo k AMDju, če Intel nebi imel niti ene enojedrne rešitve. Špekulira pa se tudi o proizvodnji enojedrnikov.

Najbolj verjetna možnost je, da bo Intel naredil vse procesorje dvojedrne, kot enojedrnike pa prodajal tiste, ki bodo imeli tako ali drugače poškodovano jedro, obstaja pa tudi možnost, da bodo eno jedro preprosto izklučili.

Seveda obstaja tudi možnost pravega enojedrnega čipa, a če pogledamo Celeron linijo izdelkov, so to le okrnjeni Penitum 4 procesorji, torej je zadnja možnost skorajda neverjetna.

3 komentarji

Turion 64 na poti

The inquirer - AMD je danes uradno predstavil novo linijo mobilnih procesorjev, poimenovano Turion 64. Procesorji so namenjeni neposrednemu boju z Intel Centrino proizvodi, torej jih bomo srečevali v prenosnih računalnikih. Zaenkrat še ni na voljo kaj dosti tehničnih podrobnosti, ve pa se, da bodo procesorji zaenkrat na voljo pri hitrostih 1.6, 1.8 in 2.0 GHz ter da bodo imeli na voljo 1 Mb L2 predpomnilnika. Edina izjema je najšibkejši model, ki bo uporabljal 512 KB predpomnilnika. Poleg novih procesorjev je AMD predstavil tudi novo poimenovanje le teh, s katerim verjetno kaj drugega kot še večje zmede na področju označevanja procesorjev ne bo dosegel. Čipi bi se naj imenovali ML-37, ML-34, ML-32, ML-30, MT-34, MT-32 in MT-30, zaenkrat pa ni na voljo natančnejše razlage, kateri čip se skriva pod katero oznako. Za več podrobnosti odsurfajte sem.

31 komentarjev

Intel razkrije dvojedrni Itanium

The Register - Ta teden bo Intel na ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil načrt razvoja novega dvojedrnega procesorja Itanium s kodnim imenom "Montecito".

Procesor, izdelan v 90 nm tehnologiji, bo vseboval 1,72 milijarde tranzistorjev, katerih večina bo posvečena zajetnim 24 MB L3 predpomnilnika. Ta količina predpomnilnika v navezi z dodatnim jedrom in optimizacijami omogoča temu gizmu, da je kar trikrat hitrejši od Itaniumov 2 pri isti frekvenci delovanja. Obenem pa omenjajo še to, da bo poraba energije za 23 % nižja od različice z enim jedrom - torej med 100 in 130 vati.

Ena izmed novih tehnologij v tem procesorju bo tudi tehnologija za zniževanje porabe električne energije z imenom Foxton. Foxton, ki je bil prvič omenjen že septembra, bo zmanjševal porabo električne energije s spreminjanjem napetosti in frekvence delovanj procesorja. Zmogel bo nastaviti napetost jedra na eno izmed 32 različnih ravni, od katerih se bo pri vsaki poraba energije spremenila za 1.25 mW....

36 komentarjev

Itaniumi 2 bodo predstavljeni na IDF

X-Bit Labs - Kot kaže bo Intel prihodnji teden na IDF-ju uradno najavil nove procesorje Itanium 2 s kodnim imenom Madison 9M. Itaniumi bodo namenjeni zmogljivim strežnikom, na voljo pa bodo v izvedenkah do 1,7 GHz z 9, 6 ali 4 MB L3-predpomnilnika. Prav tako namerava Intel predstaviti oskubljeno različico s kodnim imenom Fanwood, ki bo cenejša in bo namenjena dvoprocesorskim strežnikom in delovnim postajam. Oboji procesorji bodo imeli sistemsko vodilo s 400 MHz in bodo združljivi z obstoječo infrastrukturo. Več o tem.

7 komentarjev

Novi Itaniumi

Slo-Tech - Intel bo naslednje leto izdal nov rod strežniških procesorjev Itanium (delovno ime Montecito). Glavne novosti:
  • Vsak procesor bo imel 2 jedri.
  • Tehnologija Pellston: procesor lahko samodejno popravi nekatere napake, na primer izključi del predpomilnika za napako.
  • Zvišanje frekvence vodila iz 400 na 667 Mhz.
  • Tehnologija SpeedStep: mobilni Intelovi procesorji jo uporabljajo za varčevanje z energijo.
  • Večje število podatkovnih vodil.
  • Podpora hipernitnosti.
  • Silverdale: omogoči boljše delovanje v sistemih z virtualnimi stroji, npr. VMware.
Znano je že tudi delovno ime naslednika Montecita, to je Tukwila. Imel bo še več jeder, najmanj 4. Klik! in še nekateri prihodnji procesorji.

10 komentarjev

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

Konec Itaniumov na 733 ter 800 MHz

X-Bit Labs - Intel je včeraj objavil, da začenja s postopnim prenehanjem proizvodnje, dobave ter pošiljanja Itaniumov 733 MHz ter 800 MHz, saj je trenutno veliko večje povpraševanju po njunih močnejših bratcih. Procesorja z 2 in 4 MB L3 predpomnilnika bosta na voljo do 10. aprila 2003, po tem času pa boste lahko kupili le še modele iz starih zalog prodajaln.

Poteza je razumljiva, saj je Intel letos izdal Itanium2 procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji, ki tečejo na višjih frekvencah in nudijo večje zmogljivosti. Prav tako naj bi Intel v roku šestih mesecev predstavil svoj nov strežniški procesor, Madison imenovan.

Itanium, kodno imenovan tudi Merced, je tako končal svoje poslanstvo. Okrog 50.000 delovnih postaj in strežnikov grajene okoli Itanium procesorjev je bilo prodanih, prav tako pa je bilo mnogo aplikacij razvitih izključno za Intelove 64-bitne procesorje. Klik!

0 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Intelovi strežniški procesorji

X-Bit Labs - Intel je aprila moral odstaviti svoje Pentium III Xeon procesorje z 2 MB predpomnilnika, ki so delovali s frekvenco 900 MHz, zaradi pregrevanja, sedaj pa jih je spet poslal na tržišče. Do sedaj so jih nadomeščali Pentium III Xeon procesorji s taktom 700 MHz, ki so bili na voljo z 1MB ali 2 MB predpomnilnika. Kljub srečnemu koncu za 900 MHz različico, pa se je Intel odločil, da bo pred koncem leta izločil iz prodaje svoje Pentium III Xeone. Zakaj? Intel bo poizkusil namesto P3 Xeonov ponuditi svoje 2MB/4MB L3 Itaniume, ki pa jih bo v drugi polovici leta 2002 nasledil nov procesor s kodnim imenom McKinley. Ker pa so Itaniumi 64 bitni procesorji in ker še vedno kar nekaj aplikacij deluje na 32 bitnih procesorjih, pa bo Intel kot dopolnilo ponudil tudi Fosterje, ki bodo imeli 512KB/1MB L3 predpomnilnika. Ti bodo s proizvodnih trakov začeli prihajati zgodaj leta 2002 z začetno frekvenco 1.6 GHz. Ker pa so predstavitve novih strežniških procesorjev še sorazmerno daleč, pa se bo zaenkrat...

0 komentarjev

Itanium... kaj je že to?

The Register - Huh, že samo ponovna omemba Itaniuma v današnjem toku računalniških novic me je dovolj presenetila, da zadevo delim z vami. Mogoče se najstarejši med vami še spomnite prve omembe naslednjega Intelovega strežniškega superprocesorja, takrat imenovanega Merced ( ok, vem, da sem ironičen [0:)]). Zadeva se je medtem preimenovala, pojavljalo se je ogromno špekulacij in obljub, potem pa je vse vtihnilo. Sedaj pa na The Registerju poročajo, da kar nekaj interesentov za Itanium sisteme ( veliki znanstveni centri, banke... ) te imajo že kar nekaj časa, okoli 6000 pa jih bodo še razposlali. Gre za testne sisteme, toda v končni prodajni produkti se ne bodo kaj prida razlikovali. Dejanski izid Itaniuma je sedaj postavljen na marec 2001, prva modela pa bosta na voljo pri 733 in 800MHz z 2 ali 4MB predpomnilnika. To bi pa res imel za SETI [>:D]. Več lahko preberete tukaj.

0 komentarjev