»

NVIDIA predstavila 7300 GS

GeForce 7300 GS

Hartware.net - Ameriška nVidia je včeraj naznanila prihod svoje najnovejše grafične kartice nižjega cenovnega razreda, 7300 GS. Jedro vsebuje 4 pixel cevovode ter 3 vertex senčilnike ter tiktaka na frekvenci 550 MHz. Kartica ima lahko 128 (do 256 s tehnologijo TurboCache) ali 265 (do 512 TurboCache-em) MB pomnilnika, z le 64-bitno pomnilniško širino in frekvenco 405 MHz (810MHz DDR).



7300 GS podpira DirectX 9.0, Shader Model 3.0, HDR in nudi PureVideo podporo, poleg tega ima s tehnologijo TurboCache tudi možnost souporabe sistemskega pomnilnika, s čimer se lahko po potrebi razširi količino lastnega pomnilnika.

Kartica bo na tržišče v ZDA prispela najverjetneje v začetku februarja, njena cena...

53 komentarjev

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Strojne novice

Slo-Tech - Jap, spet bo vikend in spet smo nazaj z zbirko (tokrat sicer malo manjšo) testov, novic in napovedi.

Če začnemo kar s testi, so na Tom's Hardware spisali ZELO obsežen članek o sedmih grafičnih karticah nVidia, od katerih jih kar 5 prihaja iz najnovejše in najhitrejše 7 generacije. Testne primerke tako predstavljajo tri 7800GTX verzije, dve 7800GT ter dve 6600GT ( MSIjeva ter Gigabyte-ova tiha kartica, ki je hlajena pasivno).

Vsi lastniki grafičnih kartic kanadskega giganta ATI pa se lahko veselite novih gonilnikov. Verzija 5.12 prinaša podporo dvojedrnim procesorjem (oz. večjedrnim), uporabniki pa se jezijo predvsem nad zamenjavo ATI Tray Tools s Catalyst Control Centrom.

Se ravnokar odločate za nakup novega AMD sistema, pa ne veste, ali bi počakali kakšne nove bonbončke ali pa bi težko prigarane denarce zapravili že sedaj? Morda pa vas zanima le, kakšne novosti pripravlja AMD v naslednjih letih. V obeh primerih si lahko ogledate enoleten oz. trileten načrt izdaje novih...

32 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Novi Forceware gonilniki

Tweak Town - Končno smo dobili tako težko pričakovano 8x.xx serijo nVidiinih gonilnikov za grafične kartice. Sicer še beta verzijo so testirali na strani TweakTown, bili pa so navdušeni, saj prinašajo mnogo novosti. Končno lahko za SLI sistem uproabite grafični kartici različnega proizvajalca (npr. Leadtek ter XFX 7800GTX), SLI vklapljate ter izklapljate kar v operacijskem sistemu, sprememba pa ne zahteva ponovnega zagona, gonilniki pa so optimizirani tudi za vedno bolj popularne dvo-jedrne procesorje. Ker so gonilniki še vedno v beta stadiju ,imajo mnogo napak, ki si jih lahko ogledate na koncu prve...

11 komentarjev

nVidia G72

AnandTech - Novo jedro (naslednik G70, ki se uporablja v sedanji GeForce seriji 7800) naj bi izšlo v začetku leta 2006 in bo prineslo nekaj zanimivih novosti - najbolj bistvena bo predvsem izdelava v 90 nm tehnologiji ter podpora SLI na eni sami kartici (več jeder skupaj, slika ASUSovega ter Gigabyte-ovega primera). G72 bo tako odgovor na ATIjeve nove proizvode, serijo RV5xx, ki je prav tako grajena v 90nm.

Izvorni novici se nahajata na Digitimes ter Anandtech-u.

20 komentarjev

nVidia G70 v mobilni izdaji

techPowerUp! - Na techPowerUp so objavili 26 slik nVidiine predstavitve novega grafičnega procesorja za prenosnike, G70 Go, v kateri so navedene funkcije in specifikacije novega čipa. Podatek, najbolj vreden omembe, je prav gotovo zmogljivost na watt, saj se je glede na kartico 6800 Go Ultra skoraj podvojila. Prav tako je ostala enaka tudi razporeditev pinov na čipu in širina pomnilniškega vodila, tako da je čip združljiv s tiskanimi vezji, namenjeni za 6800 Go kartice. Omenimo naj še, da G70Go podpira vse funkcije 7800 GTX grafične kartice (razen SLI), torej pixel shaderje 3.0, HDR osvetljevanje itn., uporablja pa PCI Express povezavo.

11 komentarjev

Nvidie G70 ultra ne bo

The inquirer - Pri enem izmed vodilnem proizvajalcu čipov za grafične kartice Nvidia, so se odločili preklicati prihajajočo G70 Ultra. Za to namero so se vodilni odločili najverjetneje iz marketinških razlogov.

Nvidia ve, da ATI ne bo zmogel izdelati veliko R520 XT čipov s frekvenco 600/1400MHz in zato nima smisla izdelovati še hitrejšega čipa. G70 Ultra naj bi bil baziran na navadnem G70, le da z višjimi frekvencami.

Novejši čip naj bi bil izjemno blizu R520 XT, ampak dokler se 7800GTX dobro prodaja, nima smisla izdelovati še hitrejših kartic. Poslovneži menijo, da je bolje prodati veliko GTX in GT serij, kot pa izdati omejeno in hitrejšo serijo Ultra.

R520XT utegne tako postati zmagovalec v zadnji generaciji, saj je sedanja naloga pri NVidii, da nadgradi 512 megabajtne verzije. Glavni problem pri ATI firmi je, da ne more izdelati na tisoče 520 čipov pred decembrom. S tem pa si bo 7800GTX utrdila prestol v sedmi generaciji. Izvorna novica.

Čemu smo potem polnili naše prašičke?

4 komentarji

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja

25 hladilnikov na preizkušnji

Thermalright XP 90C

Slo-Tech - Ni preteklo toliko let, da se ne bi spominjali, kako smo hladili, za današnji čas, mlačne procesorje. Četudi smo procesor navili, so povsem zadostovala aluminijasta hladilna rebra. Tisti, ki so želeli iztisniti zadnji MHz, so namestili še ušesa parajoč ventilator, zloglasna, majhna (60 mm) Delta, je bila najpogostejša. Kasneje so izdelovalci hladilnikov aluminij skoraj povsem opustili. Zamenjal ga je baker, ki veliko bolje prevaja toploto. Poleg tega so bili hladilniki zasnovani tako, da so lahko sprejeli večje ventilatorje (80 in 92 mm), ki so povzročali manj hrupa, zaradi velikosti so pa bili običajno zmogljivejši od manjših bratrancev. Zelo priljubljen, tudi v naši skupnosti, je bil...

28 komentarjev