»

Kaj smo iskali v letu 2015

vir: Google
Google - Počasi se izteka leto in to je čas, ko pregledi leta in različne statistike kar dežujejo z vseh koncev. Googlova statistika iskanj pa ni le zanimiva, temveč tudi informativna, saj ima kot največji iskalnik na svetu zelo dober vpogled v duh časa in aktualne dogodke po svetu. Navsezadnje je poizkusil napovedovati tudi razsajanje gripe, pa so morali idejo pokopati, ker ni šlo dovolj natančno.

V letu 2015 je bilo največkrat iskano geslo Lamar Odom, torej nekdanji ameriški košarkarski igralec, ki časopise polni predvsem s svojim življenjskim slogom. Sledijo francoski satirični tednik Charlie Hebdo, katerega uredništvo je bilo prizorišče pokola, igra Agar.io, film Jurassic World in seveda spet zaradi terorističnih napadov francoska prestolnica Pariz. Razčlemba po...

6 komentarjev

Najkrajši Lunin mrk stoletja v Sloveniji ne bo viden

Slo-Tech - Jutri dopoldne po našem času bo popolni Lunin mrk, ki v Evropi ne bo viden, ker bo tedaj Luna pod obzorjem. Zanimiv je zlasti zato, ker bo najkrajši Lunin v tem stoletju. Luna bo v Zemljini senci le 4 minute in 43 sekund, celotni mrk (od stika s polsenco do izhoda iz polsence) pa bo trajal slabih šest ur. Viden bo z območij okrog Pacifika, torej zahodnega dela ZDA, Kanade in Mehike ter vzhodne Avstralije in Azije. Mrk se bo začel ob 11.01 po slovenskem času, fazo totalnosti bo dosegel ob 13.57, ki se bo končala ob 12.02. Mrka bo konec ob 16.58. Za Slovenijo je to precej neuporabno, saj bo jutri Luna zašla ob 6.35 in vzšla ob 19.42.

Za razliko od popolnega Sončevega mrka, ki je omejen na sorazmerno ozek pas na Zemlji, je Lunin mrk viden iz vseh krajev na Zemlji. Edini pogoj je, da je...

0 komentarjev

Jutri delni Sončev mrk

Slo-Tech - Jutri bomo lahko v Evropi opazovali Sončev mrk, ki bo popoln v nenaseljenem pasu od vzhodne Kanade, južno od Islandije in prek Svalbardskega otočja do severnega pola, pri nas pa bo zakrite 67,7 odstotka Sončeve ploskvice. Delni mrk bo viden v celotni Evropi, v severnem delu Afrike in na skrajnem zahodu Azije. V Ljubljani se bo mrk začel ob 9.32 uri po lokalnem času in dosegel maksimum ob 10.41, končal pa se bo 11.52 uri. V preostalih delih Slovenije so ti časi lahko prestavljeni za tri minute prej (vzhod države) ali pozneje (skrajni severozahod). Vremenska napoved za Slovenijo je odlična,...

67 komentarjev

Curiosity na Marsu posnel Sončev mrk

Guardian - Rover Curiosity se je na Marsu že dobro udomačil, saj je od njegovega pristanka minilo že več kot mesec dni. V tem času je že opravil testno vožnjo, ki je uspela brez težav. V četrtek pa je ugledal prav poseben astronomski pojav - Sončev mrk, in danes je NASA javnosti posredovala posnetke.

Na Zemlji so Sončevi mrki relativno pogosti, saj vsako leto vidimo vsaj dva, lahko pa vse do pet mrkov. Seveda niso vsi totalni, ampak so med njimi posebej pogosti delni - občasno pa vidimo tudi kolobarjastega. Nekaj podobnega je videl tudi Curiosity. Marsova luna Fobos je prečkala Sončevo ploskvico. Pojav žal ni tako spektakularen kakor na Zemlji niti tako redek.

Fobos je premajhen. Čeprav kroži le 6000 km nad površjem Marsa (zato je njegov...

32 komentarjev

Popolni lunin mrk

nedavni popolni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri nas čaka zelo lepa večerna predstava, eden najdaljših popolnih luninih mrkov. Luna bo pri nas sicer vzšla že v delnem mrku, vendar bo popolni mrk viden v celoti. Glede na pot po kateri bo Luna potovala po zemljini senci, bo verjetno mrk zelo temen, vendar je svetlost Lune med mrkom precej odvisna od prosojnosti zemljine atmosfere.

Potek mrka:
19:24:34 - Začetek polsenčnega mrka
20:22:56 - Začetek delnega mrka
21:22:30 - Začetek popolnega mrka
22:12:37 - Maksimum
23:02:42 - Konec popolnega mrka
00:02:15 - Konec delnega mrka
01:00:45 - Konec polsenčnega mrka

Za ogled Luninega mrka ne potrebujete zaščitnih filtrov, saj ni bojazni za poškodbe oči. Tako lahko mrk opazujete s prostim očesom, daljnogledom ali...

31 komentarjev

Pravkar delni Sončev mrk

Slo-Tech - Prav v teh trenutkih poteka prvi letošnji Sončev mrk, ki je viden tudi iz naših krajev. Luna je Sonce začela prekrivati ob 7.40 uri nad Alžirijo, senca pa bo potovala proti Skandinaviji, kjer bo ob 9.51 iz Švedske najdlje viden mrk. Tam bo zakrite 85,8 odstotka Sončeve ploskve. Različne magnitude mrka bodo vidne iz celotne Evrope, severne Afrike in severozahodne Azije.

V Sloveniji vidimo najbolj zakrito Sonce prav v teh minutah, ko je vidna le četrtina njegove ploskve. Žal trenutne vremenske razmere kažejo, da Evropejci kaj dosti od mrka ne bomo videli, saj je skoraj cel kontinent zavit v...

20 komentarjev

Najdaljši sončev mrk 21. stoletja

NASA - Jutri, 22. 7. 2009, bo popolni sončev mrk. Sam pojav sicer ni nič nenavadnega, saj ga lahko opazujemo v povprečju vsakih 18 mesecev, vendar je tokratni vreden omembe iz dveh razlogov. Prvi razlog tiči v eliptičnih tirnicah planetov in lun. V tem času je namreč Zemlja najbolj oddaljena od Sonca, Luna pa je najbližje Zemlji. Gledano iz perspektive opazovalca na zemeljskem površju to pomeni, da je navidezna velikost Luna največja, Sonca pa najmanjša. Zato bo ta mrk najdaljši popolni sončev mrk 21. stoletja, ki bo v središču sence trajal kar 6 minut in 39 sekund (za primerjavo - sončev mrk avgusta leta 1999, ki je bil viden tudi v naših krajih, je trajal največ 2 minuti 22 sekund; najdaljši teoretični sončev mrk pa lahko traja 7 minut in pol). Drugi razlog pa je ta, da lunina senca potuje čez zelo obljudene kraje Indije in Kitajske in preko kar nekaj večmilijonskih mest, kot so Varanasi, Shanghai, Hangzhou, Chengdu itd... Zato bo ta mrk verjetno najbolj opazovan mrk v celi človeški...

24 komentarjev

Delni sončni mrk danes

Vir: http://www.gimvic.org

Slo-Tech - Letos smo lahko že opazovali lunin mrk, danes pa bomo po dolgem času spet videli sončnega. Medtem ko bodo na skranjem severu Zemljine oble lahko opazovali popolnega, pa bo pri nas viden le delni. Ob največji fazi bo namreč Luna zakrila le 12 % premera Sonca Luna se bo Sonca "dotaknila" ob 11. uri in 5 minut. Največja stopnja mrka bo ob 11. uri in 43 minut, konec pa bo nastopil ob 12. uri in 21 minut.

Pozor!
V Sonce nikoli ne glej brez zaščite. Primerna zaščita so posebne Mylar folije ali varilsko steklo z gostoto 14. Zatemnejena stekla, sončna očala, tudi, če jih zložimo več skupaj, niso primerna zaščita. Ob neprimerno zaščitenem opazovanju Sonca je posledica trajna okvara vida ali...

19 komentarjev

Nigerijci odgovorni za še eno življenje

The Register - Številka 419 vsem poznavalcem interneta ni tuja, za tiste manj osveščene pa naj povem, da gre za zelo popularno spletno prevaro, v okviru katere se prejemniku elektronske pošte ponudi velika količina gotovine v zameno za malce pomoči pri spravljanju omenjenega denarja iz države, ponavadi gre za katero od afriških držav, prvotno Nigerijo.

Naivneži z vsega sveta se veselo lotevajo lova na denar, pri čemer pogosto končajo revnejši, kot so bili na začetku, nekateri pa so dovolj pogumni, da se celo odpravijo na črno celino ter pri tem nemalokrat (do sedaj je bilo zabeleženih vsaj 25 primerov) postanejo žrtev tamkajšnjih zločincev. No, tokrat je...

16 komentarjev

Popolni lunin mrk 3. marca zvečer

Slo-Tech - V soboto, 3. marca zvečer, bo popolni lunin mrk, v celoti viden iz Evrope in Afrike. Začel se bo 21. uri in 18 minut, popolni mrk bo trajal približno 1 uro, med 23:44 in 00:57, končal pa se bo ob 3:23 zjutraj. Zanimivost pri tem mrku je ta, da bo vsaj del mrka viden praktično na vseh kontinentih.


Vir: NASA
Novica na spaceweather: SpaceWeather.com

PS: UT = universal time. Če hočemo...

110 komentarjev

Delni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri, v četrtek, 7. septembra 2006, bo prišlo do delnega luninega mrka. Trajal bo od 16.42 do 21.00 ure ( UTC). Za izračun lokalnega časa moramo dodati 2 uri, torej bo mrk trajal od 15 do sedmih do enajstih zvečer z maksimumom ob 20.51. To pomeni, da boste vsi ljubitelji astronomije morali gledati proti vzhodu takoj, ko se stemni, če vas ogled mrka seveda zanima. Po besedah meteorologov bo vreme lepo, več podatkov pa lahko dobite s sheme stran na sunearth.gsfc.nasa.gov, ki so jo pripravili pri NASI.



Vsi, ki vas zanima kaj bolj spektakularnega -- 22. septembra bo iz Južne Amerike viden popoln sončev mrk, zato pohitite z rezervacijami letalskih vozovnic.

16 komentarjev

Jutri delni Sončev mrk

vir: BBC
Slo-Tech - Če boste imeli jutri dopoldne kaj časa, se le uzrite v nebo, primerno zaščiteni seveda, kajti na sporedu bo Sončev mrk. Mrk žal ne bo popoln, ker je Luna trenutno predaleč (ali pa Sonce preblizu, kakor vzamete), ampak kolobarjasti. Iz Slovenije bo viden v celoti, vendar le kot delni Sončev mrk - zakrite bo največ 60 odstotkov sončne ploskve. Mrk se bo pričel ob 9.41 daleč nad severnim Atlantikom, v Sloveniji pa nekaj minut pred deseto, in pri nas trajal do 12.28. Sicer bo mrk viden iz celotne Evrope in Afrike ter dela Azije, črta območja kolobarjastega mrka pa bo od evropskih držav prečkala le Španijo.

26 komentarjev