»

Nove oblike spletne cenzure v Sloveniji

Slo-Tech - Medtem ko se američani ukvarjajo s protestiranjem proti predlogom SOPE in PROTECT IPja, smo v Sloveniji kot vedno že korak naprej.

Ko je januarja 2010 državni zbor sprejel novelo Zakona o igrah na srečo, smo pisali, da tako Slovenija ponovno odpira vrata spletni cenzuri. Te dni pa je UNPIS pričel na Upravnem sodišču dobivati odredbe s katerimi se uveljavlja preblisk, ki so ga v (strokovnem) mnenju pripravljenem za nekega velikega ponudnika dostopa do interneta prebrali jeseni 2010. Že tako sporno zakonsko možnost blokade spletnih strani so nadgradili s preusmeritvijo na svojo domačo stran. V izvirniku se zahteva glasi, da mora ISP onemogočiti pretvorbo tekstovnih spletnih naslovov igralnice v pravi IP naslov tako, da vrne IP naslov spletne strani www.infounpis.si.

Seveda UNPIS na tej spletni strani ne bo beležil prav nobenih podatkov o obiskovalcih (častna skavtska), saj bi bila vzpostavitev tovrstne zbirke protipravna. Prav tako bodo zavestno ignorirali piškotke z avtomatsko...

89 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev

Spletne urice: Spletno tiskanje brez CSS

Slo-Tech - V sredo, 10. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo imel Jure Koren predavanje z naslovom Spletno tiskanje brez CSS.

Ob različnih priložnostih potrebujemo mehanizem, ki omogoča s spletne strani prevzeti kakšno potrdilo ali stran izpisati na papir. Pri tem nas ovirata predvsem nekonsistentnost brskalniške podpore tiskalniškemu delu CSS standardov in v primeru elektronskega shranjevanja tudi (pre)enostavno spreminjanje dokumentov s tekstovno obliko zapisa.

Predstavljena prosta Python knjižnica ReportLab omogoča programsko gradnjo PDF dokumentov in omogoča nebolečo integracijo generatorja PDF dokumentov, računov, potrdil, za tisk oblikovanih gradiv in podobnih reči, ki jim spletni brskalniki danes še niso kos. Predavanje bo temeljilo na primeru spletnega vmesnika za generiranje računov, napisanem nad turbogears.

3 komentarji

Spletne urice: Večuporabniška okolja na spletu

Slo-Tech - V sredo, 9. novembra ob 19:00, vas vabimo v Kiberpipo na šeste spletne urice. O večuporabniških okoljih na spletu bo predaval Boris Miljković - Krokar, Flash razvijalec iz podjetja Parsek.

Bolj natančno bo govora o
  • pojmu večuporabniške izkušnje v vsakdanjem življenju
  • spletu kot orodju za povezovanje uporabnikov
  • evoluciji spletnih aplikacij za povezovanje uporabnikov
  • virtualnih svetovih
  • transformaciji vseh aplikacij v večuporabniška orodja
Vabljeni!

4 komentarji

Spletne urice: SSL/TLS

Slo-Tech - V sredo, 2. novembra ob 19.00, bo v Kiberpipi na Spletnih uricah Jure Koren predaval o tehnologijah SSL/TLS.

Osvetljeno bo ozadje delovanja tehnologij, ki omogočajo varen prenos podatkov med končnimi točkami v omrežju, ki lahko v določenih mejah dokažejo svojo identiteto.

Predstavitev praktične izvedbe s strežnikom Apache in spletnim brskalnikom Firefox je obogatena s komentarjem, ki razjasni tudi omejitve in nekatere nevarnosti, ki prežijo tako na uporabnike kot tudi skrbnike sistemov. Na koncu se predavanje dotakne tudi X509-certifikatov, agencij in hierarhičnega modela zaupanja.

Jure Koren je že približno desetletje borec proti kiberterorizmu (odkar je prestar, da bi sam bil kiberterorist). Pri tem se ukvarja s praktičnimi težavami, ki se pojavljajo ob vsakdanjem razvoju in vzdrževanju varnih internetnih storitev.

2 komentarja

Spletne urice: Izdelava orodne vrstice za Firefox

Slo-Tech - V sredo, 26. oktobra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice, v katerih bo Jaka Železnikar predaval o izdelavi orodne vrstice za Firefox.

Izvedeli boste vse potrebno za izdelavo lastne orodne vrstice za pregledovalnik spleta Firefox, kakšne so prednosti in slabosti orodnih vrstic in do kam seže njihova uporaba. Zvedeli boste katera orodja potrebujemo, katere tehnologije uporabljamo (css, javascript, rdf, xul), kje najdemo vire informacij in kje dokumentacijo. Vabljeni!

Za lažje razumevanje je zaželjeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij. Spoznavanje razvoja na podlagi platfofrme Mozilla pa bomo nadaljevali tudi v novembru.

12 komentarjev

Spletne urice: Nasveti za pohitritev spletnega strežnika

Slo-Tech - Tretje spletne urice se bodo odvijale v Kiberpipi v sredo, 19. oktobra ob 19.00. Udeleženci bodo deležni nasvetov za pohitritev spletnega strežnika (podnaslov: hrčki na stereoidih). Predava Primož Bratanič, ki se s preobremenjenostjo hrčkov spopada že vrsto let:

Spletni strežnik Apache je v kombinaciji s programskim jezikom PHP in podatkovno bazo močno orodje. Osnovno namestitev lahko brez večjega truda izvede vsakdo. A ne bomo si ogledali, kako se spletni strežnik postavi, temveč načine, kako poskrbeti, da bo naša umetnina pod večjimi obremenitvami preživela tudi kak ogled več.

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci. Vabljeni!

26 komentarjev

Spletne urice: Mikroformati

Slo-Tech - Spletne urice se po prvem izjemno obiskanem srečanju nadaljujejo to sredo, 12. oktobra, ob 19.00 v Kiberpipi, kjer bo Marko Mrdjenovič a.k.a. fry @ friedcellcollective predaval o Mikroformatih:

Mikroformati so skupek preprostih, odprtih formatov, namenjenih prvotno ljudem in šele nato računalnikom. Zgrajeni so na obstoječih in široko uporabljenih standardih, s katerimi poskušajo najprej rešiti preproste probleme s prilagoditvijo trenutnim pojavom in uporabniškim vzorcem (XHTML, pisanje blogov).

Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme, cilj spletnih uric pa je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

0 komentarjev

Kiberpipa odpira vrata spletnim razvijalcem

Slo-Tech - Kiberpipa se oktobra zbudi iz poletnega spanca. V ponedeljek 3. oktobra bo odprla svoja vrata.

Vendar pa je internet direktno v žilo le ena od bolezni, ki se jih lahko dobi v pipi. Še bolj zanesljivo lahko namreč v pipinem podzemlju staknete predavanja, delavnice, predstavitve in še kaj!

Letošnjo sezono pripravljamo kar nekaj novosti, s prvimi bomo udarili že naslednji teden. Po izjemnem uspehu tedenskih srečanj odprtokodnikov, dodajamo še Spletne urice!

Spletne urice se bodo odvijale vsako sredo ob 19.00. Spletne urice so tedenska srečanja spletnih profesionalcev. Posamezniki z dolgoletnim stažem v spletni industriji predstavljajo specifične aktualne tehnološke teme tega področja. Cilj spletnih uric je večsmerni prenos znanj med spletnimi razvijalci.

Na prvih Spletnih uricah 5. oktobra bo Jure Koren, spletni programer in glavni administrator omrežja Kiss, predaval o PHPju v času terorizma - kako pisati kodo, da bo varna. Več o tem pa tule.

4 komentarji