»

NASA praznuje 50 let

vir: NASA
NASA - Včeraj (1. oktobra) je ameriška agencija za aeronavtiko in vesolje, bolj znana pod imenom NASA, praznovala svoj 50. rojstni dan. Ustanovljena je bila 1. oktobra 1958 leta z namenom razvoja vesoljskega programa in izvajanja dolgoročnih raziskav v civilnem in vojaškem letalstvu. Njen moto se še danes glasi "napredek za vse".

NASA se ponaša z številnimi uspešnimi vesoljskimi odpravami, med katerimi je še danes verjetno največji uspeh pristanek človeka na Luni v programu Apollo. Med ostalimi velikimi dosežki lahko omenimo tudi programa Skylab in Shuttle, odpravi Voyager in Hubble space Telescope (HST) ter serijo uspešnih odprav na Mars, Jupiter in...

6 komentarjev

Novosti iz Microsofta

ZDNet - Pred dobro uro je vodja razvoja Windows Viste, Jim Allchin, razglasil, da je Vista končana. Za vse, česar o njej še ne veste, priporočam obisk WinSuperSite-a. Dva dni nazaj je bil končan tudi razvoj Officea 2007.

Na nekoliko drugem področju, si lahko ogledate tudi Virtual Earth beta, ki je tudi izšel ta teden in seveda posnema NASA World Wind in Google Earth, prinaša pa boljši 3D pogled na nekaj ameriških mest (vključno s teksturiranimi stavbami). Za namestitev morate svoje Windowse prepričati (lokalne nastavitve), da ste doma v ZDA, sicer se ne bo hotel namestiti.

24 komentarjev

Centrifuga z 20 G-ji

ZDNet - Ste se kdaj vprašali, kako pred vesoljskimi poleti (predvsem) Nasini strokovnjaki preverijo, kako se bodo aparature in ljudje obnašali ob povratku na normalno, torej zemeljsko, gravitacijo (v primeru, da ne bo "pene")? Ker so breztežnostni poleti še vedno zamudni in tudi ne ravno poceni, pri Nasi in dveh sodelujočih univerzah uporabljajo centrifugo, ki je sposobna razvitja do dvajsetkratnega pospeška g. Naprava vsebuje dve komori za opremo, ki delujeta pri pospešku 20 g, in eno za človeško posadko, ki je omejena na 12,5 g.

Znano je namreč, da stanje zmanjšane gravitacije zmanjša gostoto kosti, povzroči pa tudi ohlapnost mišic in prerazporeditev telesnih tekočin, kar lahko ima usodne posledice ob vrnitvi na Zemljo. Tako lahko s simulatorjem ustvarijo pogoje povečanja težnosti, ki nastane ob povratku. Rezultati pa niso uporabni samo za Naso, ampak tudi za raziskovanje bolezenskih stanj pri geriatričnih pacientih, ki so prav tako večji del časa mirujoči. Še klik.

Uredništvo...

28 komentarjev

Vesoljsko dvigalo - tekmovanje

vir: NASA
News.com - NASA gosti tekmovanje, na katerem se bo sedem prijavljenih moštev iz ZDA in Kanade pomerilo v izdelavi konceptnega vesoljskega dvigala. Ekipe morajo pripraviti robotizirana dvigala in trak, po katerem se bodo na tekmovanju vzpenjala. Vzpeti se bodo morali 50 metrov visoko in ob tem prenesti nekaj tovora, z minimalno hitrostjo vsaj 1 m/s. Zmagala bo ekipa, ki bo v treh poskusih zbrala največ točk. Le-te se bodo izračunale na podlagi mase prepeljanega tovora in povprečne hitrosti dvigala. Vsekakor bodo rezultati dela ekip zanimivi za nadaljne raziskovanje vesoljskega dvigala, ki bi pomenilo poceni prevoz opreme in ljudi v orbito Zemlje. Več o tekmovanju...

52 komentarjev

New Orleans - samo Windows uporabniki lahko zahtevajo denarno pomoč

Ars Technica - FEMA (Zvezna agencija za upravljanje v katastrofah) je onemogočila Mac in Linux uporabnikom, da bi zaprosili za denarno pomoč. Agencija je postavila internetni center, ki deluje samo z Internet explorerjem 6. Do sedaj je uspelo iz tabora ne-Windows uporabnikov samo Mac uporabnikom, ki so imeli nameščeno Opero (ki se lahko identificira kot IE6), da se lahko povežejo na center. Uporabniki drugih brskalnikov sicer lahko brskajo po strani, ampak ko se hočejo prijavit jih pričaka sledeče sporočilo:
In order to use this site, you must have JavaScript Enabled and Internet Explorer version 6.

Ars Technica poroča, da so delavci agencije FEMA obupani nad tem, da so vezani na Windows sisteme za potrebe njihovega servisa. Porabit morajo namreč precej denarja, namenjenega za pomoč, za nakup Windows licenc, da lahko pomagajo več tisoč žrtvam da vložijo zahtevo za pomoč.

Pritožujejo se, da traja celo večnost, da usposobijo in pokrpajo Windows delovne postaje preko windows update, medtem ko bi...

44 komentarjev

MSN Virtual Earth

Slo-Tech - Pred dnevi je Microsoft širši javnosti ponudil MSN Virtual Earth, ki je trenutno v beta fazi.

Gre za servis, ki vam ponuja brskanje po karti celega sveta. Tako lahko iščete določene ulice v državi, pomaga vam pri izbiri poti med dvema točkama in podobno. Samo premikanje po zemljevidu v celoti poteka z miško ali s smernimi tipkami. Prav tako lahko uporabimo kolešček miške ali tipki + in - za spreminjanje zooma.

Trenutni pogled na karto si je možno shraniti, ter ga kasneje uporabiti. Kar nam olajša vrnitev na predhodno pozicijo in pogled, parv tako lahko to povezavo pošljemo prijatelju preko elektronske pošte. Primer takšne povezave izgleda nekako takole.
Zanimiva, a hkrati uporabna je funkcija, ki vam na podlagi IP številke pokaže, kje se nahajate.

31 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev

mirrors.playboy.com

News Forge - Od sedaj lahko prenašate odprtokodne programe tudi iz Playboyevega zrcalnega strežnika. Na njem najdete FreeBSD, Apacha, Mozillo, Fedoro in mnoge druge. Ta zrcalni strežnik je po besedah Tima Yocuma, ki je pri Playboyu Unix administrator, nekakšna zahvala odprtokodni skupnosti za vse dobre projekte, od katerih ima tudi Playboy koristi.

Povezava do zrcalnega strežnika: http://mirrors.playboy.com/

Končno en pameten izgovor za visenje na Playboyevih strežnikih! Zdaj pa veselo dolvlečt, karkoli že...

10 komentarjev

Znanost in tehnologija VII.

Slo-Tech -

Čas je, da malce osvežimo znanje o Sončevih mrkih. Zgodijo se, ko so Sonce, Mesec in Zemlja (v tem vrstnem redu) na isti premici. Čeprav je Sonce mnogo večje od Meseca, je slednji toliko bližje Zemlji, da sta nebu videti približno enako velika. Oddaljenost Meseca od Zemlja se giblje med 350.400 in 399.000 kilometri. Kadar je Mesec blizu Zemlje, popolnoma zakrije Sonce, tedaj govorimo o popolnem mrku, kadar pa je dlje,...

49 komentarjev