»

Vse najboljše, Slackware!

Slo-Tech - Starejši obiskovalci se bodo spomnili legendarne distribucije Linuxa, ki je danes najstarejša še aktivno vzdrževana distribucija. Minuli teden je praznovala 30. rojstni dan, saj je prva stabilna verzija Slackware 1.0 izšla davnega julija 1993. Tedaj jo je upravljal Patrick Volkerding, ki je še danes odgovoren za njeno vzdrževanje - kot benevoletni diktator.

Prva verzija Slackwara je sicer še nekoliko starejša, saj je 0.97 izšla še nekaj mesecev pred tem. Da danes je Slackware prilezel do verzije 15, katere beta verzija je pokukala na plano leta 2021, stabilna inačica pa februarja letos. Zgodovina Slackwara je v marsičem podobna zgodovini številnih odprtokodnih projektov. Nastal je iz distribucije SLS (Softlanding Linux System), s katero v zgodnjih letih Linuxa marsikdo ni bil zadovoljen. Ian Murdock je na primer ustvaril Debian, Volkerding pa je izdal prečiščen Slackware. Medtem ko jo danes poznamo kot bolj asketsko distribucijo, je bila ena prvih, ki je prinesla več kot le...

23 komentarjev

Izšel Slackware 14

Slackware - Po malo več kot treh letih je sinoči izšla štirinajsta inačica ene najstarejših GNU/Linux distribucij, Slackware.

Slack je dobro znan po svoji preprostosti, minimalnemu spreminjanju paketkov oz. sistema (sploh v primerjavi z Ubuntum), ter stabilnosti. Privzeto jedro je sicer (prvič) različice 3.x, vendar zgolj 3.2.29, ki ji je obljubljeno še vsaj 2 leti podpore, medtem ko je na kernel.org trenutna različica že 3.6-rc7, stabilna pa 3.5.4. Za novejša jedra so sicer na voljo paketi, če si že želite tvegati. Podobno je z grafičnim okoljem: paketki za KDE in Xfce so sicer na voljo, seveda pa...

13 komentarjev

Izšel Slackware 12.0

Slashdot - Dvanajsta različica ene izmed bolj čislanih GNU/Linux distribucij za znalce je tu. Med bistvenimi novostmi je prehod na izključno jedro 2.6 (trenutno 2.6.21.5), posodobljene različice priložene programske opreme (Xfce 4.4.1, KDE 3.5.7, X11 7.2.0, gcc-4.1.2, itd.) ter izboljšana prepoznava strojne opreme, za kar je poleg ostalega odgovoren tudi sveži kernel. Morda bi bilo tukaj vredno omeniti podporo za HAL (Hardware Abstraction Layer), ki omogoča mnogo enostavnejšo uporabo različnih USB spominskih enot (zunanji trdi diski, USB ključi, MP3 predvajalniki) brez potrebe po ročni uporabi ukazov sudo, mount in unmount.

Bolj obširne informacije o izdaji najdete na uradni strani, neučakani se lahko takoj lotite prenosa.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Dobri stari ... ne, novi Slackware

Slackware - Izšla je že druga letošnja različica Slackware-a, distribucije Linuxa, ki jo izdaja en sam človek.

Novosti je veliko, saj Slackware vsebuje sveže različice namiznih okolij, med drugim tudi KDE 3.4.2 in Xfce 4.2.2. Tokratna uradna izdaja zaradi varčevanja z avtorjevim časom žal ne vsebuje namizja GNOME, vendar si lahko uporabniki tega namizja namestite neuradne pakete, ki jih priporoča tudi avtor (Freerock GNOME ali GWARE).

Privzeto jedro je še vedno iz serije 2.4 in sicer 2.4.31, je pa na voljo tudi jedro 2.6.13. Ena izmed glavnih novosti je posodobljen glibc, ki ima podporo za NPTL (Native POSIX Thread Library) in TLS (Thread Local Storage). To naj bi bistveno pohitrilo izvajanje večnitnih aplikacij. Privzeti prevajalnik GCC 3.3.6 je že malce zastarel, kot obliž je zato na voljo tudi GCC 3.4.4. Prvič je v uradno distribucijo vključen tudi brskalnik Firefox 1.0.6 in poštni odjemalec Thunderbird 1.0.6, kot alternativa pa je dodana še Mozilla 1.7.11.

Poglejte si še podrobne...

31 komentarjev

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji