»

Pasivno hlajen Geforce 7800 GT

Asus Geforce 7800 GT

Slo-Tech - Davno so minili časi, ko smo zlahka prenašali bučanje vsaj dvanajstih ventilatorjev, ki so hladili pregreto jedro notranjosti navitih računalnikov in tako preprečevali Kitajski sindrom.

Tega se zavedajo tudi proizvajalci. Pri sodobnih grafičnih karticah je že postalo nekaj povsem običajnega, da kartica deluje z različno hitrostjo takrat, ko mora izrisovati samo 2D sliko, kot pa takrat, ko jo polno zaposlimo z najljubšo igro.

Tudi to omogoča proizvajalcem, da (skoraj) najhitrejše izvedenke kartic opremljajo samo s pasivnim hlajenjem. Asus bo tako decembra predstavil pasivno hlajenega Geforca 7800 GT. Kartica ima celo povišan takt jedra s 400 na 420 MHz. Začetna cena je postavljena na 450 Evrov...

12 komentarjev

Nvidia z GeForce 7800 GTX 512 spet na vrhu

AnandTech - Na AnandTechu so preizkusili novo grafično kartico, ki nosi ime Geforce 7800 GTX 512. Poleg GeForce 6800 GS je to že druga kartica iz zelenega tabora, ki predstavlja zelo učinkovit odgovor na ATI-jeve adute (Radeon X800 GT vs. GF 6800 GS & Radeon X1800XT vs. GF 7800 GTX 512).

Ime nove kartice razkriva manj, kot dejansko skriva 'pod pokrovom'. Namreč, poleg prenovljenega PCB-ja in večje količine pomnilnika (512 MB), so kartico oplemenitili tudi s povišanim delovnim taktom tako spomina (iz 600 MHz na 850 MHz) kot tudi jedra (iz 430 MHz na 550 MHz). Takšne pohitritve delovanja jedra jim je omogočila optimizacija že obstoječega 110 nm procesa, pri čemer so izboljšali ključne podatkovne poti v čipu. Kartica je pod obremenitvijo zelo požrešna (284 W), vendar ji tega največji navdušenci in privrženci...

44 komentarjev

Novi Forceware gonilniki

Tweak Town - Končno smo dobili tako težko pričakovano 8x.xx serijo nVidiinih gonilnikov za grafične kartice. Sicer še beta verzijo so testirali na strani TweakTown, bili pa so navdušeni, saj prinašajo mnogo novosti. Končno lahko za SLI sistem uproabite grafični kartici različnega proizvajalca (npr. Leadtek ter XFX 7800GTX), SLI vklapljate ter izklapljate kar v operacijskem sistemu, sprememba pa ne zahteva ponovnega zagona, gonilniki pa so optimizirani tudi za vedno bolj popularne dvo-jedrne procesorje. Ker so gonilniki še vedno v beta stadiju ,imajo mnogo napak, ki si jih lahko ogledate na koncu prve...

11 komentarjev

Vapochill LS na 7800GTX

VR - Zone - Imate odvečno kompresorsko hlajenje po imenu Vapochill in Geforce 7800GTX kartico, ki jo želite naviti do konca svojih zmogljivosti?

Čeprav je Vapochil sistem za hlajenje centralnega procesorja, so se fantje na VR-Zone potrudili in spisali vodič, kako zmodificirati namestitveni okvir, da lahko cel izparjevalnik namestimo na GeForce 7800GTX grafično kartico. Razlog temu posegu je namreč pomankanje t.i. 'phase-change' hladilnih sistemov za grafične kartice in ob pomankanju znanja o izdelavi sistema je to edina preostala možnost za ostale visokih frekvenc in podiranja 3D Mark rekordov željne navijalce. O rezultatih modifikacije žal ne poročajo.

14 komentarjev

Igranje na najvišji ločljivosti

Tech Report - Nekaj dni za tem, ko smo na Slo-Techu objavili novico o širokozaslonskem igranju, so na strani Techreport naredili test, kjer so skušali dognati, ali so najnovejše grafične kartice sposobne poganjanja iger na najvišjih ločljivostih, npr. na 2048x1536.

Pred testom so o tem povprašali proizvajalca, v testih Geforce 7800 GTX se je namreč pokazalo, da se kartica odlično odreže na najvišji ločljivosti, med tem ko kartici prejšnje generacije, Geforce 6800 Ultra in Radeon X850XT PE, pri tem nista tako uspešni.

Predstavnik Nvidie je povedal, da je bilo jedro NV40 (srce...

45 komentarjev

Tovarniško navit Geforce 7800 GTX

Winfast PX 7800 GTX

X-Bit Labs - Kljub temu, da je nedavno predstavljeni Geforce 7800 GTX zaradi optimizacij in dodanih cevovodov včasih tudi to 50% hitrejši od prejšnjega zastavonoše, Geforce 6800 Ultra, proizvajalcem očitno to ni dovolj.

ASUS je tako predstavil različico kartice, na kateri je frekvenca GPU-ja 470 MHz (običajna frekvenca je 430 MHz), frekvenca pomnilnika pa je ostala na 1.2 GHz. Opaziti je, da ASUS ni spreminjal hladilnega sistema, ki ga je načrtovala Nvidia. To pomeni, da je hladilni sistem dobro načrtovan in bo prenesel tudi kasnejše morebitne nadgradnje oziroma pohitritve GPU-ja, ali pa zgolj to, da se jedro dobro navija. Hladiti 300 milijonov tranzistorjev ni mačji kašelj.

Podobno je storil tudi Leadtek. Na svoji strani so objavili BIOS, ki nastavi frekvence GPU-ja na 450 MHz,...

33 komentarjev

R520 bo zamudil

Slo-Tech - Na HardTecs4U poročajo, da je ATi potrdil zamudo pri izdaji njihovega najnovejšega procesorja, ki ga zaenkrat poznamo pod kodnim imenom R520. Uradne izjave, kaj je vzrok zamude, ATi ni dal, domneva pa se, da je glavni krivec prehod na 90 nm proces izdelave jeder. Poleg tega tudi ni znano, kako dolgo bo potrebno čakati.

Nvidia v tem trenutku že ponuja GPU nove generacije, saj so bile kartice GeForce 7800 GTX dobavljive že z dnem uradne predstavitve.

Če je bilo pred leti, ko je izšel R300, poletje povsem v njegovem znamenju, bo tokrat očitno drugače. Tudi SLi sistemi so dobavljivi danes, CrossFire pa še ne.

27 komentarjev