»

Samsung pripravlja veliko, ukrivljeno novost

AnandTech - Čeprav še ni potrjeno, je najbolj verjetno ime tretjega člana družine Nexus Nexus Prime. Nekaj malega podatkov o prihajajoči Samsungovi napravi smo že ujeli, mnogi pa predvidevajo, da gre prav za Nexus Prime. Če povežemo vse napovedi, se te precej lepo poklopijo. Nedavno smo tako slišali poročila o napravi z Androidom, ki bo uporabljala zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 pik, katere izdelovalec naj bi bil prav Samsung. Govorilo se je o diagonali okrog 4,5 palcev, kar se sklada s tokratno napovedjo. Samsung je namreč objavil videoposnetek, kjer poudarjajo prednosti združevanja dveh stvari, npr. mleka in piškotkov, kave in časopisa, reklamo pa so zaključili z logotipoma Samsunga in Googla.

Od tod razlog za povezovanje Samsunga z naslednjo...

56 komentarjev

Samsung pripravlja gostejši mobilni pomnilnik

X-Bit Labs - Višanje gostota pomnilnika oz. katerekoli računalniške tehnologije ima več bistvenih prednosti za potrošnike: pri enaki količini oz. zmogljivosti je poraba manjša, za enako količino oz. zmogljivost čip zasede manj prostora ter je obenem cenejši za izdelavo. Posledično smo dobili Moorov zakon, ki veleva podvojitev zmogljivosti računalnikov in drugih podobnih sistemov (mobilnih telefonov) na vsaki dve leti. Temu trendu bo sledil Samsung s predstavitvijo 4-gigabitnih pomnilniških jeder za mobilne naprave, ki jih bodo uporabljali v obliki LPDDR2 (LP pomeni low power) čipov. Nova jedra bodo izdelana v 30 nm-proizvodnem procesu ter bodo zamenjala stara...

14 komentarjev

Informacije o dvojedrnem Turionu 64

Laptop Logic - Kljub temu, da AMD načrtuje predstavitev dvojedrnega procesorja za prenosne računalnike šele julija, se je na spletni strani LaptopLogic.com pojavil screenshot, ki je prikazoval podatke o delovanju dvojedrnega Turiona 64. Žal so sliko kasneje odstranili in se opravičili za njeno objavo. Kljub temu pa je v javnost pricurljalo nekaj informacij o karakteristikah dvojedrnega Turiona.

Jedri tiktakata s frekvenco 1,8 GHz pri napetosti le 1,075 V ( pri enojedrnih Turionih 64 je ta vrednost 1,35 V (serija MT) oziroma 1,45 V (serija ML)). Pri znižani frekvenci (varčni način) 800 MHz, se nov dvojedrnik napaja z 0,9 V, kar je za 0,1 V manj kot današnji Turioni 64 (1,0 V). Vodilo HyperTransport deluje s frekvenco 800 MHz, enako kot pri dosedanjih Turionih 64.

Izvorna novica na LaptopLogic.com
Novica na Hartware.net.

23 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Samsung pripravlja 19-palčne prenosnike

AnandTech - Kot ste najbrž razbrali že iz naslova, bodo na trg kmalu prišli prenosniki, za eno stopničko večji od sedanjih s sedemnajstinčnimi zasloni. Opremljeni bodo z dokaj kvalitetnim ekranom, zmožnim prikazovati ločljivost 1680 x 1050, njegov kontrast bo 600:1, odzivni čas pa samo 10 ms. Razen podatkov o zaslonu, ki bi naj bil celo odstranljiv in opremljen s pretvornikom za priklop na DVI, ni znanega kaj veliko - govori se le, da bosta v tem goljatu tiktakala centralni in grafični procesor iz tekočih trakov Intela ter nVidie.


Izvirno novico novico sem zasledil na Anandtechu, izvira pa z Laptop Logic.

44 komentarjev

NEC in vodno hlajeni prenosniki

Frosty Tech - NEC je predstavil (po lastnih besedah) najtanjši sistem vodnega hlajenja, ki je namenjen prenosnikom. Sistem je sestavljen iz piezoelektrične črpalke, ki je integrirana z rezervoarjem in z aluminijasto ploščico s kanalom za pretok vode, ki s procesorja prenaša odvešno toploto.

Rešitev bi naj bila sposobna odvesti 80W toplote, kar je vsekakor dovolj za hlajenje prenosnega računalnika, obenem pa črpalka zagotavlja dober pretok vode in s 30dB glasnoti pri delovanju tudi ni preglasna. In še slikica sistema:

14 komentarjev

Prenosniki z RAIDom

Slashdot - Intel namerava v svojo prihajajočo mobilno platformo, ki se zaenkrat razvija pod kodnim imenom Napa (naslednik Centrina) vgraditi RAID kontroler. Intelova Matrix RAID tehnologija domuje na obilici plošč z 9xx serijo veznih čipovij, sedaj pa se prav ta tehnologija obeta tudi uporabnikom prenosnikov. S tem pri Intelu ciljajo predvsem na poslovneže, ki v svojih delovnih prenosnikih potrebujejo varnost, RAID pa predstavlja pa tudi premik v igračarskem svetu, saj sprosti največje ozko grlo pri prenosnikih - disk. Večina se jih trenutno vrti pri samo 5400 obratih na minuto, obeta pa se vedno več 7200 rpm diskov, ki bi v RAID 0 polju delali z zelo visoko hitrostjo. Če temu dodate še Geforce Go 7800, dvainpol gigaherčen Pentium M in obilico pomnilnika, dobite odličen igričarski prenosnik. Obvezno preberite novico na bit-tech.net

"Dober dan, eno Napo prosim!"
"Kakšen štedilnik pa imate?"

15 komentarjev