»

Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

Slo-Tech - Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko...

16 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Obilo novosti iz Appla

Apple - Po tem, ko smo nekaj dni nazaj le ugibali ob govoricah, je danes dejansko prišlo do predstavitve nekaj novih izdelkov iz Cupertina.

Najprej je tukaj nova različica programa iTunes pod zaporedno številko 5. Opremljena je z rahlo izboljšanim izgledom, novo vrstico za iskanje in Smart Shuffle funkcijo (več vpliva na naključno predvajanje pesmi), omogoča pa tudi sinhronizacijo koledarja in kontaktov z Outlookom, organiziranje playlist v mape in omejevanje vsebin, namenjeno zaskrbljenim staršem.

Naslednja novost je dolgo pričakovani iTunes mobilni...

51 komentarjev

Govorice o novih iPodih

ThinkSecret - Apple sicer ni še ničesar potrdil, a po različnih kotičkih interneta krožijo (po nekaterih navedbah dokaj preverjene) napovedi o novih glasbenih predvajalnikih. Prenovljena bi naj bila predvsem iPod Mini in iPod Shuffle.

Prvi bo namesto trdega diska opremljen s flash spominom, krasil pa ga bo tudi barvni zaslon z manjšo diagonalo in višjo resolucijo. Cene bodo ostale bolj ali manj enake, dimenzije bodo kakšnih 20-25% manjše, pojavil pa se bo tudi 8 GB model.

Najmanjši pripadnik iPod serije, Shuffle, bo v prihodnosti morda na voljo s kapaciteto dveh gigabajtov, kar bo po besedah ThinkSecreta povzročilo tudi znižanje manjših verzij (70 dolarjev za 512 MB in 100 dolarjev za 1 GB).

Govori se tudi o video iPodu, a je vse še zavito v meglo, tako da raje počakajmo na prihodnji teden, ko namerava Apple v navezi z Motorolo predstaviti nove mobilne telefone s podporo za iTunes. Omenjeni modeli takrat najbrž še ne bodo predstavljeni, a gotovo bodo opisane govorice vsaj delno potrjene...

7 komentarjev

Mac x86 - še ne tako kmalu?

MacRumors.com - Apple je prejšnji teden s podjetjem Freescale podpisal pogodbo za dobavo njihovih PPC procesorjev do konca leta 2008.

Omenjena pogodba se ne sklada s prejšnjimi obljubami, v katerih so navajali, da bodo do konca leta 2007 celoten prodajni program prestavili na x86 platformo z Intelovimi procesorji, vsekakor pa je možno, da si Apple želi samo zagotoviti rezervne dele za kritje garancije starejših modelov.

Dokler čakamo na uradno izjavo o dogodku, lahko več podrobnosti izveste iz izvorne novice.

2 komentarja

Apple se boji PC platforme

Slo-Tech - Mac OS X je uporaben sistem, okoliščine pa kažejo na to, da bo kmalu dostopen tudi v PC svetu. Ljudje ki nam poskušajo sledeče dokazati, so zadnje čase na internetu objavljali vse več slikovnega in video materiala, ki dokazuje uspešen zagon OS Xa na "ne-Apple" strojni opremi.

Sledeče posnetke je opazil tudi Apple, ki pa se je strogo odzval in vsem stranem, ki so jih prikazovale poslal email, ki je zahteval takojšen umik. Iz tega lahko sklepamo, da Apple selitve na x86 platformo nima čisto pod kontrolo. Očitno bo svoj sistem zaščitil na pravnem in ne na strojnem nivoju.

Več o tem tukaj.

60 komentarjev

Applov OS X na PCjih

The Register - Po poročanju The Registra naj bi obstjal OS X -- Maklar -- ki deluje na x86 mašinah. To različico naj bi posodabljali vzporedno z Mac različicami, zato je x86 različica že opremljena z vsemi funkcijami OS X 10.2 (Jagwyre). Vendar pa ni verjetno, da bi Apple tak OS izdal, saj bi to verjetno pomenilo ogromen padec prodaje strojne opreme. Obstaja pa možnost, da bi uvedel podobno vrsto registracije kot Windows XP, le da bi bila težja oz. 'nemogoča' za crackanje, saj bi bilo ključev več in bi se sproti obnavljali s serverja: tako bi lahko še vedno istočasno razvijali x86 verzijo ter preprečevali zunanjo uporabo običajnih PCjih. Najbolj verjetno pa ima Apple x86 OS X kot rezervni načrt, če bi njihova dosedanja strategija začela propadati. Klik!

Jaz bi bil zelo vesel, če bi lahko OS X poganjal na svojem PCju -- pa tudi, če bi moral kupiti original. To pa se verjetno še ne bo zgodilo, zato bom ostal pri sojem hroščatem -- vendar poceni -- Windows XP PCju. ...

10 komentarjev

Video natečaj

Slo-Tech - 3delavnica.com in oddaja Resnična resničnost (TV Slovenija) sta skupaj razpisali natečaj video montaže. Video material je pripravila TV, posnet na modni reviji v K4, naloga natečaja pa je narediti najboljšo domačo montažo tega. Video material je pretvojren v digitalni zapis in dostopen preko spleta ali na CDjih. Več o tem tule.

2 komentarja