»

Google bo uradno predstavil Honeycomb

Googlovo vabilo na predstavitev

vir: HotHardware
HotHardware - Izid Xooma se bo zgodil že čez nekaj tednov, a še vedno nismo videli uradne predstavitve operacijskega sistema, ki bo uporabljen na tej Motorolini tablici. Gre seveda za Android 3.0 oz. Honeycomb, ki bo uradno predstavitev doživel že v sredo, 2. februarja. Google predstavitev pripravlja v svojem generalnem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu, sama prireditev pa bo potekala prav na dan Applove predstavitve nekaterih novosti za iPad (povezano z naročniškim sistemom za elektronske časnike). Po sami predstavitvi, ki jo bomo lahko gledali tudi v živo kar prek YouTube, se...

1 komentar

Dellove matične plošče z virusi

New Scientist - Proizvajalec računalnikov Dell opozarja, da so nekatere izmed njihovih strežniških matičnih plošč PowerEdge s proizvodnih linij prišle okužene. Prvi zapisi, da nekaj ni povsem v redu, so se pojavili na Dellovih podpornih forumih, kar je Dell kasneje potrdil. Manjše število prodanih plošč (manj kot odstotek) naj bi imelo malware zapečen v firmwaru, ki je nivo nad operacijskim sistemov, zato ga preprosti antivirusni programi ne morejo odstraniti. Šlo naj bi za W32.Spybot, ki lahko okuži le sisteme Windows.

Dell na ta način odpira Pandorino skrinjico tako imenovanih strojnih Trojanskih konjev, katerih se na primer Pentagon boji že dolgo časa. Tako ameriška vojska letno porabi več milijonov dolarjev za zagotavljanje neoporečnosti mikročipov v svojih kritičnih sistemih. Tudi raziskovalci s Case Western Reserve University raziskujejo namerno okužitev čipov, ki bi ob primernem signalu odpovedali.

13 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

Powertweak

Overclockers Australia - Ponavadi so razni tweak programčki bili bolj v domeni Windows operacijskih sistemih, sedaj pa se da te majhne a uporabne stvarce poganjati tudi na Linuxu. Sicer lahko tweakerje (najbrž) poganjate tudi pod emulatorjem WINE, vendar so original tweak programčki pisani za Linux še vedno najboljši. Eden izmed takih je Powertweak, ki je namenjen tweakanju strojne operme (BTW, če kdo ve kakšen boljši izraz za "tweak", naj mi prosim sporoči). Vendar je vprašanje, če bo naletel na kakšen velik odziv, saj je Linux že tako ali tako operacijski sistem, ki ga lahko nastavljamo in optimiziramo, kolikor nas je volja. Kdo ob vsem tem sploh še pomisli na strojno opremo :)

0 komentarjev

Stoletje računalniških virusov

The inquirer - Morda je bilo preminulo 20. stoletje, stoletje računalnikov in "silicijske revolucije". Računalniki so nam prinesli nekaj novega, nekaj kar je marsikomu olajšalo življenje. Vendar pa so računalniki prinesli tudi veliko sitnosti. Tukaj nimam v mislih zoprnega sevanja in že kar legendarnega "poneumljanja" ljudi, ampak računalniške viruse, ki so se razvijali premo sorazmerno z računalniki. Prvi resni virusi so se pojavili nekje leta 1985 in se od takrat naprej samo še krepili. Iz kaset, na katerih so bili spravljeni podatki (se spomnite Spectruma?) so se preselili na diskete, kasneje pa še na medij, ki povezuje večino računalničarjev - internet. Priča smo bili posebej prirejenim različicam, ki jih je zaradi posebnega načina razmnoževanja preko interneta skoraj nemogoče uničiti. Internetni virusi sicer niso neverni, če znate ravnati z njim, saj ciljajo predvsem na človeško neumnost (ravno danes sta me po dolgem času razveselili dve pismi s precej zanimivimi naslovi, ki pa sta bili v...

0 komentarjev

Prvi hibridni virus

ZDNet - V torek se je pojavil prvi računalniški virus, ki lahko okuži računalnike z Windows operacijskim sistemom ali z Linux operacijskim sistemom.
Virus, imenovan tudi "W32.Winux", ni nevaren, vseeno pa predstavlja nek precedens na področju virusov, saj do sedaj še ni bil razvit takšen virus, ki bi lahko bil dejaven hkrati na Windows operacijskem sistemu in na Linuxu.

11 komentarjev