»

Periodni sistem dobil nova člana

JINR, Dubna, Rusija

Slo-Tech - Ekipa kemikov iz IUPAC in fizikov iz IUPAP je po pregledu literature o raziskavah na področju težkih kemijskih elementov odločila, da elementa z vrstnima številoma 114 in 116 izpolnjujeta pogoje za polnopravno vključitev v periodni sistem.

Da element dobi svoje mesto v periodnem sistem, ni dovolj zgolj detekcija nestabilnih jeder v pospeševalnikih delcev. Natančne kriterije je leta 1992 postavila združena delovna skupina kemikov in fizikov za od fermija...

7 komentarjev

Bitka mobilnih procesorjev

Tech Report - Pred že kar nekaj časa se je AMD odločil, da bo tudi na trgu mobilnih procesorjev poskušal odščipniti tekmecu Intelu kak kos pogače in tako se je pojavil na A64 temelječi Turion procesor za prenosnike. Seveda se je ob tem pojavlja vprašanje primerjave z Intel rešitvami - na spletni strani Tech Report so tako pripravili obširen test konkurenčnih procesorjev.

Tako so skozi kopico testov spustili Intel Pentium M 760 procesor, ki deluje pri taktu 2.0 GHz, takt sistemskega vodila znaša 533 MHz, ponaša se pa tudi z velikim drugonivojskim predpomnilnikom - kar 2MB. Na drugi strani deluje Turion ML-44 pri 2.4 GHz, za komunikacijo s pomnilnikom skrbi vgrajen pomnilniški krmilnik, procesor se ponaša z 1MB L2 predpomnilnika. Kako sta se torej tekmeca odrezala?

...

14 komentarjev

Posodobitev EM64T

The Register - Znano je, da Intelova razširitev ukazov za x86-64 ni v celoti kompatibilna z implementacijo podjetja AMD, manjkajo namreč določeni ukazi. Konkretno, manjkata dva ukaza, ki slišita na simpatični imeni LAHF in SAHF.

Vendar se je Intel odločil, da bo z novo revizijo jeder za procesorje ta dva ukaza dodal svojemu kompletu ukazov, znanim pod imenov EM64T. Tako je Intel oznanil, da lahko v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo revizijo jedra poimenovano G-1, ki bo vključevala manjkajoča ukaza. Prvi procesorji z novim jedrom bodo na voljo oktobra, za širšo uporabo pa novembra. Zaenkrat se kot kandidati za nadgradnjo omenjajo procesorji P4 z oznakami 521, 531, 541 in 551, medtem ko o posodobitvi ostalih izdeklov zaenkrat še ni govora.

11 komentarjev

AMD izziva - Intel se umika

The inquirer - The inquirer navaja, da je AMD v nekaj današnjih ameriških časnikih (med drugim Wall Street Journal, USA Today in San Francisco Chronicle) objavil zanimivo celostransko reklamo, na kateri AMDjev procesor stoji v boksarskem ringu in čaka na nasprotnika iz Intela. S tem so pozvali svojega konkurenta na uraden dvoboj, v katerem bi se naj pomerila strežnika z dvojedrnimi procesorji obeh podjetij, testiranje pa bi izvedla nepristranska družba. Po besedah AMDja bi z rezultati takšnega testiranja končni uporabniki lažje izbrali procesor, ki bi najbolj ustrezal njihovim potrebam, a Paul Ottelini, CEO Intela, je izziv gladko zavrnil.

Če vas zanima kaj več o AMDjevi zanimivi reklamni potezi (ki je, mimogrede, na tak način niso izvedli prvič) preberite izvorno novico na The inquirerju in poročanje PCWorlda.

Intel je upravičeno vrgel brisačo v ring, saj je AMD trenutno težkokategornik, vprašanje pa je, kako se bodo na to potezo odzvali kupci.

21 komentarjev

AMD predstavlja nove Turione

The Register - AMD je družini Turion mobilnih procesorjev dodal dva nova procesorja, ki spadata v 25W linijo proizvodov. To sta MT-37 in MT-40, ki preklapljata tranzistorje pri hitrosti 2.0 oziroma 2.2 GHz in sta opremljena s po 1Mb L2 predpomnilnika.

AMD pravi, da bo podjetje VoodooPC ponudilo dva igričarska prenosnika, zgrajena okoli novih procesorjev, cena procesorjev pa znaša 268$ za počasnejši in 359$ za hitrejši procesor, seveda za količine po 1000 procesorjev.

4 komentarji

Intel napoveduje štirijedrne procesorje

X-Bit Labs - Paul Otellini je za Intel razkril načrte in tako napovedal celo štirijedrne procesorje, ki naj bi jih splavili leta 2007. V začetku bodo na voljo le strežniškim sistemom, kasneje pa tudi namiznim računalnikom. V ta namen so napovedali tudi nov procesor iz družine Xeon, s kodnim imenom Woodcrest. Pri vsem tem pa konkurenca ne počiva, saj AMD tudi dela na področju večjedrnih procesorjev. Klik!

17 komentarjev

Turion 64 na poti

The inquirer - AMD je danes uradno predstavil novo linijo mobilnih procesorjev, poimenovano Turion 64. Procesorji so namenjeni neposrednemu boju z Intel Centrino proizvodi, torej jih bomo srečevali v prenosnih računalnikih. Zaenkrat še ni na voljo kaj dosti tehničnih podrobnosti, ve pa se, da bodo procesorji zaenkrat na voljo pri hitrostih 1.6, 1.8 in 2.0 GHz ter da bodo imeli na voljo 1 Mb L2 predpomnilnika. Edina izjema je najšibkejši model, ki bo uporabljal 512 KB predpomnilnika. Poleg novih procesorjev je AMD predstavil tudi novo poimenovanje le teh, s katerim verjetno kaj drugega kot še večje zmede na področju označevanja procesorjev ne bo dosegel. Čipi bi se naj imenovali ML-37, ML-34, ML-32, ML-30, MT-34, MT-32 in MT-30, zaenkrat pa ni na voljo natančnejše razlage, kateri čip se skriva pod katero oznako. Za več podrobnosti odsurfajte sem.

31 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev