»

Sodišče Evropskih skupnosti dovolilo državni monopol nad športnimi stavami

Reuters - Sodišče Evropskih skupnosti je danes v postopku odločanja o predhodnem vprašanju odločilo, da določba 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti o svobodi opravljanja storitev državam članicam ne prepoveduje omejevanja opravljanja iger na srečo preko spleta oz. spletnega dostopa iz državnega ozemlja, kar določa portugalski zakon o državnem monopolu na področju iger na srečo in stavnicah. To pomeni, da lahko posamezne države članice EU od ponudnikov dostopa do interneta zahtevajo prepoved dostopa uporabnikov do spletnih stavnic, če obstaja nevarnost kaznivih dejanj.

V postopku pred sodiščem sta si nasproti stala portugalska državna loterija Jogos Santa Casa ter Bwin in portugalska nogometna liga. Bwin in portugalska nogometna zveza sta namreč sklenila sponzorsko pogodbo, ki je vključevala reklamiranje Bwina na stadionih in internetnih straneh lige, zaradi česar ju je Santa Casa, ki ima na Portugalskem monopol nad igrami na srečo in stavnicami, kaznovala z vsakega po 75.000...

15 komentarjev

Avstralija z novo solarno elektrarno

elektrarna v puščavi Mojave

vir: Wikipedia
TG Daily - Avstralija se je očitno odločila, da potrebuje tehnološko revolucijo, saj bodo po izboljšanih internetnih povezavah postali še bolj zeleni z izgradnjo največje solarne elektrarne na svetu. V teh časih je korak smiseln, sploh ob podatku, da kar 80 % vse električne energije Avstralija dobi iz premoga, obenem pa ga tudi največ izvozi. Obenem se je Avstralija kot 81. pridružila agenciji International Renewable Energy Agency (Mednarodna Agencija za Obnovljive Vire), ki je bila ustanovljena januarja. Elektrarna, ki bo sestavljena iz štirih delov, naj bi kar potrojila proizvodnjo električne energije v primerjavi s trenutno največjo, kalifornijsko elektrarno v puščavi Mojave. Dva dela kompleksa...

145 komentarjev

Nov članek: Medvedek Nosek in njegov internet

Slo-Tech - Tako živali, kot tudi dvonogi kosmatinci, morajo ob pravi starosti zapustiti svoj brlog in si najti svojega. Seveda pa dandanes ne gre brez največje pajkove mreže na svetu, zato se je naš medvedek odločil, da se bo na mrežo priklopil pri precej znanem ponudniku tovrstnih storitev.

Seveda je bilo pričakovanje, da bo priklop uspešen, malo preveč. Križev pot našega nadebudnega medvedka si lahko preberete v najnovejšem članku.

46 komentarjev

Avstralci očitno podpirajo piratstvo igre GTA:SA

Slo-Tech - Po ponovni ocenitvi starostne primernosti igre Grand Theft Auto: San Andreas, ki je sedaj postavljena na "Adults Only" v ZDA, je Avstralska vlada praktično izbrisala ocenitev igre in s tem prepovedala kakršnokoli distribucijo, ker se v Avstraliji neocenjenih iger ne sme prodajati, izposojati ali kakorkoli oglaševati. Seveda legalno, o drugih možnostih pa kdaj drugič.

Igra je bila prej na voljo vsem starim 15 let in več, toda odkritje skritih seksualnih prizorov v igri je povzročilo, da so "kar naenkrat" vsi umori, kraje avtomobilov, masakri in razstreljevanje stvari postali nesprejemljivi. Ker je izredno popularna igra že krepko v cirkulaciji, bodo Avstralci potrebovali kar veliko sreče zaradi " Streisand efekta", da bodo to "na novo odkrito grozno igro" skrili pod mizo. Kaj je boljšega kot imeti prepovedano igro?

Več o tem na BBC news...


Če s tem, da s takim nesmislom prepovedo prodajo igre v vrhuncu popularnosti, ne vzpodbujajo uporabe P2P omrežij in piratstva, potem pa res...

46 komentarjev

Grčija: game over?

Dnevnik - Se spomnite novice izpred nekaj dni, kjer je Tomi poročal o domnevni prepovedi igranja računalniških igric v Grčiji? Današnji Dnevnik piše o isti temi, s tem da so novinarji novico skušali preveriti na grški ambasadi. Tam so jim povedali, da s tovrstno zakonodajo Grki želijo omejiti igranje iger na srečo na igralnih avtomatih, niso pa vedeli ali omejitev velja tudi za računalniške igrice.

Bi bilo pa povsem možno, da bi bil zakon napisan tako nerodno, da bi se kasneje res izkazalo, da prepoveduje igranje računalniških in celo igric na mobilnih telefonih. Peticije se že podpisujejo...

12 komentarjev

Peka cedejev prek avtomata

News.com.au - Zanimiva novica iz avstralskih logov: V mestu Adelaide v Avstraliji je v veleblagovnico postavljen prvi avtomat za peko zgoščenk. Postopek je zelo enostaven. V prvo režo vstavimo zgoščenko, ki jo želimo presneti, v drugega pa prazen cede. Postopek traja manj kot deset minut (to nakazuje 8-12x pečenje), stane pa pet avstralskih dolarjev, kar znese slabih sedemsto tolarjev. Za dodatek 250 SIT pa lahko kupite zgoščenko kar v avtomatu :D. Zanimivo, kaj? Thnx, experimetant!

2 komentarja

Avstralija bo prepovedala igranje na srečo na spletu

InternetNews - No, nekateri zakonodajalci že gredo predaleč.. Avstralska vlada je napovedala, da bo uvedla prepoved igranja na srečo preko spleta za avstralske državljane. Ta prepoved bo zajemala igre na srečo, kot so poker, kazino igre, športne stave in loterije, ki se igrajo preko Interneta ali preko interaktivne TV, ali na mobilnih telefonih.
Avstralija je ena izmed držav, ki se srečujejo z največjim problemom igranja na srečo na svetu; zato tudi ta prepoved. Vseeno pa se mi zdi ta prepoved preveč restriktivna in premalo domišljena.

2 komentarja