»

Japonci izračunali poltretji bilijon decimalk števila pi

Število znanih decimalk števila pi

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Kakor da Japonci ne bi imeli koristnejšega dela za svoj T2k Open Supercomputer, ki na junijskem poročilu najhitrejših superračunalnikov na svetu z nekaj manj kot 100 teraflopi zaseda 47. mesto, so šli računat nove decimalke števila pi. V 73 urah in 36 minutah so naračunali 2,5 bilijona decimalk števila pi, kar je dvakrat več od doslej veljavnega rekorda iz leta 2002, ko so prav tako na Japonskem poiskali 1,2 bilijona decimalk. Kljub zanimivosti projekta pa števila pi ni smiselno poznati na več kot 50 decimalnih mest za realno življenje.

32 komentarjev

Slovenci prek 7 GHz

CPU-Z

vir: OC-Lab
OC-Lab - Svetovni rekord v frekvenci x86 procesorja je morda že prek 8 GHz, a državni rekord je bil pred nekaj dnevi še pod 7 GHz. Zdaj seveda temu ni več tako, saj sta člana ekipe EastKoast z OC-Laba, tiborrr in Moonman, postavila nov Slovenski rekord v frekvenci procesorja. Za dosežek sta uporabila inženirska primerka Pentium 4 641 (tovarniško 3,2 GHz oz. 200 MHz x 16) in Foxconn BlackOps X48 ter 2 x 512 MB Micronovega DDR3 pomnilnika. Za stabilnost je jasno skrbel tekoči dušik, ki je procesor ohladil do skoraj -200° C.

Mešanica pravih komponent, znanja in izkušenj je prinesla 7127 MHz, kar je 122 % navitje...

65 komentarjev

S Pentiumom 4 670 @7,3GHz do novega rekorda v programu SuperPi

X-Bit Labs - Japonski entuziast Memesama je navil Pentium 4 670 iz originalnih 3,8GHz na astronomskih 7,3GHz. Rekordno navit procesor je ležal v ASUS-ovi P5WD2 Premium matični plošči (Intel i955X), s pomnilniškimi moduli Corsair PC2-5400UL 512MB (z zakasnitvami CL4 3-3-4), pri čemer je FSB zvišal na 384MHz, napetost na procesorju na 1,86V in napetost spomina na 2,26V. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je za podvig uporabil hlajenje s tekočim dušikom.

S tako navitim (in začuda dovolj stabilnim) sistemom je za izračun enega milijona decimalnih mest števila pi porabil približno 17s, kar je trenutno...

39 komentarjev

4 GHz za AMD

Xtreme Systems - Spet malo ekstremnega navijanja. Nedavno je padla še ena magična meja, tokrat 4 GHz z AMD-jevim procesorjem. Treba je priznati, da to ni stabilna frekvenca. Glede na to da Super Pi odkloni sodelovanje že pri 3,45 GHz, imata verjetno sicer še nekaj rezerve, ampak pri dosežkih tega kalibra so to podrobnosti, neglede na končni razplet. Meja je padla, začenja se lov na 5 GHz!

Kar se mene tiče je takšna hoja po robu bolj zanimiva, ker res iztisne vse do zadnjega tako iz strojne kot biološke opreme. O uporabnosti je ob tem, ko imaš na procesor naveznjeno napravo, ki se je noben sladoledar ne bi branil, tako nesmiselno govoriti, kot hobi pa je največ, kar si lahko želiš. Na novico je opozoril...

5 komentarjev

P4 @ 7,2 GHz

Slo-Tech - Fugger, član foruma XtremeSystems.org, si je vzel čas in dvignil hitrost procesorja P4 3,8 GHz na 7220 MHz (na osnovni plošči DFI 925XE-T2V).

1,95 V na jedru procesorja, 19x380 MHz; 2,3V na pomnilniku in 380 MHz frekvenca pomnilnika z latenco 1:1; 4-2-2-8. Pri 6,6 GHz je še uspel zagnati Memtest, do zagona Oken pa ni prišlo zaradi težav z diskovjem. V kratkem lahko pričakujemo, da bo tudi za to poskrbljeno, saj se je Fugger odločil kupiti PCI IDE kartico za priklop diskov - do takrat bo moral potrpeti z "skromnimi" 5,9 GHz v Oknih. Na 7220 MHz pa lahko deluje računalnik samo v BIOSu. Temperatura procesorja znaša pri tej frekvenci 103°C (kljub odličnemu hlajenju, o katerem se v S-T forumu že veliko piše).

Povezava na debato v forumu.

25 komentarjev

PI

Slo-Tech - PI je sedaj izračunan na 1.240 milijard decimalk natančno, kar je šestkrat toliko, kot jih je bilo znanih doslej. Jasno je, da ljudi zanima, "Zakaj je to sploh potrebno?" No, zanimiv stranski produkt so tudi numerični algoritmi, ki znajo priti prav celo v kakšni igrici. "Aja - a to je pa že koristno!" se potem strinjajo pragmatiki. [:D] Profesor Kanada.

6 komentarjev