»

Drugi poizkus izstrelitve SLS in Artemis-1 odpadel zaradi puščanja goriva

Slo-Tech - Odpadel je tudi drugi poizkus prve izstrelitve SLS, ki bi se moral zgoditi včeraj. Prvega so prekinili, ker je senzor na tretjem motorju kazal previsoko temperaturo, kar je NASA pozneje pripisala okvari na senzorju in ne dejansko pretoplemu motorju. Zato so načrtovali drugi poizkus že včeraj, a je puščanje goriva in s tem povezane težave s polnjenjem onemogočilo varno izstrelitev. Ni še znano, kdaj bo NASA poizkusila tretjič, bo pa preteklo vsaj nekaj tednov.

Izstrelitev je bila načrtovana včeraj ob 20.17 po slovenskem času, a so sedem ur pred tem zaznali puščanje goriva. NASA je tako že ure pred načrtovano izstrelitvijo dokončno odpovedala včerajšnji poizkus. Sprva so inženirji poizkusili puščanje ustaviti, tako da so segreli in ponovno ohladili priključek, nato pa so ga ponovno napolnili s helijem. Nič ni delovalo, zato je bila odpoved nujna. Sprva je še tlelo upanje, da bodo izkoristili jutrišnje izstrelitveno okno, a je kmalu postalo jasno, da se to ne bo zgodilo.

SLS sedaj...

38 komentarjev

Evropa izstrelila prvi satelit za izključno internet

BBC - Včeraj ob 19.39 uri po srednjeevropskem času so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani z raketo Ariane 5 izstrelili satelit Hylas-1, ki bo namenjen izključno zagotavljanju širokopasovnega dostopa do interneta približno 350.000 uporabnikom. Ko se bo po nekaj tednih dokončno namestil v geostacionarno orbito 36.000 kilometrov nad površjem, bo začel delovati v pasu Ka in omogočal dostop do interneta prebivalcem v odročnejših predelih Evrope. Pokrival bo 22 držav zahodne in osrednje Evrope.

Izgradnja in izstrelitev celotnega projekta Hylas bosta stali predvidoma 120 milijonov evrov. Prvo sta izvajali portsmouthsko podjetje EADS Astrium in bangalorski Antrix, drugo pa ESA. Na isti raketi so v orbito sicer poslali še...

15 komentarjev

Microsoft ukinja Vine

Vine se poslavlja

TechCrunch - Microsoft je lani predstavil svojo novo komunikacijsko-družabno storitev Vine, ki je potem obtičala v stadiju beta. Šlo je za Twitterju podobno storitev, ki je bila sprva namenjena vzpostavljanju stika s sorodniki in prijatelji v primeru nesreč in drugih nujnih okoliščin (tudi ko bi drugi komunikacijski kanali odpovedali), kasneje pa so jo nameravali nadgraditi v polnokrvno družabno storitev. Omejili so jo na ZDA in operacijske sisteme Windows XP SP2, Vista in 7, saj je bilo za uporabo treba namestiti lokalnega odjemalca. Microsoft je ugotovil, da storitev ni dosegla želene prepoznavnosti, zato jo...

5 komentarjev

Googlov monopoli se začenja znova

Google - Prejšnji teden sta Google in Hasbro na spletu zagnala novo igro, ki je hipoma zasvojila trume uporabnikov. Tako velikega odziva na svetovni monopoli bržkone niso pričakovali, saj je igro od začetka pestilo kar nekaj začetnih težav, kot so neodzivnost in včasih kar nedostopnost strežnikov, goljufanje z ustvarjanjem več računov, počasno igranje (sedem dni časa za sprejemanje ponudb) in podobno. Google je obljubil, da bo porodne krče odpravil in igro ponovno zagnal. Vesoljni potop se je zgodil včeraj ob 17.00 po slovenskem času, ko so izklopili strežnike. Ponovni zagon bo sledil tekom današnjega dneva. Povodenj je v...

75 komentarjev

Francija se pripravlja na izstrelitev satelita COROT

The Register - V Franciji so se začeli pripravljati na izstrelitev vesoljskega teleskopa, ki sliši na ime COROT. Namen samega teleskopa je iskanje novih planetov na oddaljenih zvezdah. Za razliko od vseh do sedanjih takih poskusov pa bo ta satelit iskal trdne, Zemlji podobne, planete.

Visoko nad motnjami zemljine atmosfere bo ta teleskop iskal rahlo zatemnitev zvezd, ki je posledica prehoda planeta preko zvezdinega diska. Sposoben je zaznati eno stotisočinko spremembe svetlosti zvezde, zahvaljujoč tehnologiji razviti pri ESA. COROT nameravajo izstreliti decembra tega leta. Podrobnosti so na The Register.

154 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

Spam stane Američane milijarde

CNN.com - Poznate glavno razliko med spamom in reklamnimi letaki v poštnem nabiralniku? Že res, da so oboji nadležni, a spam plačate vi s časom in denarjem za prenos in brisanje. Marylandska univerza je opravila raziskavo o tem, koliko denarja izgubi ameriško gospodarstvo zaradi nezaželene elektronske pošte. Povprečni uslužbenec dobi 18,5 sporočil na dan, za njihovo brisanje pa porabi 2,8 minuti. Če to zmnožimo s plačilom, so ugotovili, stane spam Američane 21,6 milijard dolarjev letno. Ugotavljajo še, da 14 odstotkov uporabnikov spam dejansko prebere, da bi ugotovili, kaj ponuja, štirje odstotki pa so že nakupovali prek spama. CNN.

12 komentarjev

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Satelit Thuraya

Boeing - Boeing oz. njegov oddelek BSS (Boeing Sattellite Systems) je ta teden predal v uporabo satelit Thuraya, ki ga je zgradil za istoimensko podjetje v Združenih arabskih Emiratih. Thuraya je namenjen globalnim komunikacijam (GSM). En satelit, ki je zaenkrat v orbiti (drugega so zgradili kot rezervni del oz. v namene razširitve sistema), pokriva površino 99 držav Evrope, Srednjega vzhoda, srednje Azije, Indije ter severne Afrike, površino, ki jo trenutno poseljuje kar 2.3 milijarde ljudi. Projekt je stal 960 milijonov dolarjev, satelit pa so izstrelili poleti 2000.
Najbolj zanimiv pa je slednji podatek: Thurayin centralni procesor je petkrat močnejši kot najmočnejši procesor, ki jih je do sedaj izdelal Boeing, in ima večjo računsko moč kot 3000 PIII procesorjev.

3 komentarji

Radosti ustvarjanja

Yahoo News - Kaj mislite, na kakšen način se lahko računalniški maniaki najbolj izživljajo nad svojim računalom? Če odmislimo živčno brcanje monitorja in ohišja, tolčenje po tipkovnici ali uporabo miške namesto gorjače, potem je glavni način izživljanja ravno modificiranje vseh možnih stvari, ki so bližnje ali daljno povezane z računalnikom. Toda ali ste se kdaj vprašali, kako svojo ustvarjalnost izkazujejo na drugih področjih? Recimo navdušenci nad vesoljem. Ne? No, če o tem nimate pojma, potem bo razsvetlitev s to novico ravno pravšnja. Skupina šestih študentov se je pred kratkim odločila, da izdela čisto pravi satelit, ki naj bi ga po končani izdelavi poslali v vesolje. Delo je zahtevalo 50.000 $, kar v primerjavi z dragimi vesoljskimi projekti sploh ni tako zelo veliko, vendar za navadnega človeka vseeno malce premalo. Priskočil je Boeing, ki je doniral nekaj denarja in oddelek vesoljskega programa za izstrelitve, ki je satelit postavil na uradno listo za izstrelitev. Ker je satelit...

3 komentarji

NASA spet poletela visoko

CNN - Ker se Slo-tech ne ukvarja samo z računalništvom, ampak tudi z bolj vesoljskimi stvarmi (SETI), vas bo gotovo zanimala novica o Nasinem podiranju višinskega rekorda. NASA sicer še vedno naskakuje višino 100 000 čevljev (1 čevelj je 37 cm)(rakete ne štejejo), vendar bo tudi novi rekord na 85100 čevljih (31487 metrov) najbrž zadostoval za nekaj časa. Novi rekord je postavilo precej čudno zračno plovilo, ki je v bistvu eno samo krilo z nekaj propelerji, ki jih poganjajo sončne celice. Vendar pa plovilo ni pomembno samo za postavljanje rekordov, saj hoče NASA preizkusiti, če taki primerki letijo na 100 000 čevljih - predvsem zato, ker je taka atmosfera precej podobna oni na Marsu. Če bi Nasi uspelo, potem gotovo nebi bilo več skrbi kako izpeljati pristanek na tem planetu (NASA naj bi v prihodnosti na Mars poslala človeško posadko). Poleg vseh teh znanstvenih namenov, pa je taka zasnova zračnega plovila idealna za razne "satelite za revne" (krilo stane 1 milijon $, kar je mnogo manj od...

2 komentarja